fredag 19 juni 2009

Var inte så pushig... var mer ödmjuk...

Varför får inte kvinnliga humorister utrymme i TV-programmen? Några komiker har surnat till på detta. Jo, men ni får visst vara med säger killarna.

Varför vågar inte kvinnorna ta plats undrar Jan-Olov Andersson? De vågar nog men de får inte utrymmet. Utan att vara komiker så är jag en stark kvinna själv som talar med magstöd. Vilket jag lärt av män att göra då jag befunnit mig i manliga miljöer i hög utsträckning i mitt yrkesliv. Jag vet hur det är när man uttalar sig i en församling. Det blir tyst. Kvinnorna snörper på munnen och man ser hur de tycker - vem tror hon att hon är? Männen ser mest förvånade ut, tar ordet och säger om samma sak som de nyss hört mig säga och tycker att det är deras idé, alla andra håller med och så är ordningen återställd. Där sitter man och kanske försöker höja rösten och säga - det där var ju vad jag sa. Ingen bryr sig.

Jag har blivit ombedd att vara mer ödmjuk, att inte ta i så mycket. Av en kvinna! Man kan ta sig för pannan för mindre. Men det är så det är. Man uppmuntras som kvinna att ta för sig, men när man gör det så blir man bemött med - nej, inte riktigt så där. Lite mer mjuk kanske du kan vara. Så det är inte så lätt att ta för sig. Det är inte bara männen som sätter stopp heller. Kvinnor kan vara nog så sofistikerade i sitt sätt att utesluta sina starka medsystrar, tyvärr.

Så det handlar inte bara om humorkvinnor det här utan det gäller rent allmänt. Kanske dock att humorkvinnorna kunde göra lite mer för att lätta upp där. Kvinnor kan skriva rejält roliga grejor, min favoritserie är Green Wing, skriven av Victoria Pile bl.a. som också var delaktig i Smack the Pony. Varför har vi inte den typen av skoj här i Sverige. En del svenska kvinnliga komiker drar på för långt, att visa brösten i Humlegården eller att spruta ner statsministern med vatten är inte kul. Det saknar finess IMHO. Men kanske att det är så att en del kvinnliga komiker hamnar som gisslan som Annika Lantz uttrycker det. Många kvinnor blir nyttiga idioter, tyvärr. Det är dags att skaffa egna program nu. Helt hysteriskt är en annan komediserie med kvinnliga författare och skådespelare. Här tar man ut gränserna rejält.
Hur ska en kvinna helst vara?
Min gamle svärfar var bestört över att kvinnor deltog i Blandaren, svärmor höll nickande med. Ja, det där tycker jag verkligen att killarna ska få ha i fred sa hon. Vad säger man? Fördomar eventuellt och att smaken är olika.

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

daydreaming sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
daydreaming sa...

Jo, de sk anti-feminister som hävdar att det inte finns en del traditioner (strukturer?) för att hålla folk (inte bara kvinnor) i sina existerande roller har nog aldrig varit ute i verkligheten. De är inte omöjliga att bryta men de som faktiskt orkar göra det är nog inte riktigt som vi andra (utan alltså smartare, starkare och bättre i största allmänhet).