onsdag 15 juli 2009

Jag var i Humlegården...

Redigerad artikel:

Åkte in till demonstrationen i Humlegården. Det var lugnt, hög nördfaktor (härligt) och ganska många personer där. Det är semester, det är mitt i veckan, det är jazzfestival och badväder. Inte många moderater dock. Men det hade ingen väntat sig heller kan jag tro. Trevlig pratstund fick jag dock med en del av mina vänner där.

Det som slår mig är nu att debatten måste ändra fokus. Det går inte att få andra att lyssna om man dramatiserar och börjar tala om förtryck och likvagnar och liknande, där är vi inte idag. Med skrämselpropaganda avtar respekten för det som sägs. Liksom respekten försvinner från den som håller tyst och bara låtsas som om det regnar. Båda sidor behöver kamma sig och inte bestämma sig för att den andre inte förstår.

Jag tror nämligen inte alls att Beatrice Ask och Tobias Billström står och ljuger när de säger "Vi arbetar för att EU tydligare ska sätta individen i centrum. Vår förhoppning är att individens rättigheter och den personliga integriteten ska stärkas inom EU genom Stockholmsprogrammet. EU ska vara ett område där grundläggande rättigheter skyddas enhetligt, och där respekten för den enskilda människan står i centrum. Rätten till respekt för privatlivet måste garanteras oberoende av nationsgränser, särskilt i fråga om skyddet av personuppgifter. Ett heltäckande och effektivt system för skydd av personuppgifter i EU behövs. Den enskildes rättigheter i brottmål, exempelvis rätt till tolkning och rätt till översättning, behöver förstärkas." (debattartikel i DN).

Jag tror att de menar vartenda ord och att det är så de ser på saken. Det är deras tolkning av det hela. En annan tolkning har gjorts av andra. Vi måste försöka ena dessa olika tolkningar så att det inte byggs upp barriärer i onödan här. Det är viktiga saker vi talar om och någon totalövervakning tror jag inte att någon egentligen vill ha. Men någonstans i samtalet måste vi nå varandra. Jag kände mig lite tveksam kring den saken när jag lyssnade till vänsterpartisten i Humlegården idag. Båda sidor behöver öppna upp och lyssna till varandra.

Att förringa de tekniskt intresserade som nördar är dumt ty det är de som sitter på de tekniska kunskaperna om hur det hela fungerar. Som det står på en lapp i min mans rum - "taunt not the sysadmin, because he can become you and make your life interesting" (Obs! Nördskämt)

Det är uppenbart att meningen och det som står skrivet i de lagar och förordningar kring övervakning och kontroll på senare tid inte riktigt lirar ihop. Om de lästs och skrivits med deltagande av personer med djupa teknikkunskaper hade de kanske sett annorlunda ut. Det är nämligen så att elitkunskaperna finns på många olika ställen idag och det är lika bra att inse det och använda sig av möjligheten.

Erik Laakso höll tal och lade ut detta på Youtube.

Uppdatering: Läser en utmärkt artikel från Marcus Fridholms tangenter om hur Stockholmsprogrammet passar in i den övriga diskussionen kring personlig integritet. Den intelligente och eftertänksamme låser sig inte vid sina egna ståndpunkter utan kan se att det finns olika världar här. Det gäller att sluta med pajkastning och öppna upp diskussionen. Frågan tycks ses med olika glasögon. Det är viktigt att det inte förblir så. Det krävs en stor diskussion kring hur den personliga integriteten ska hanteras. Lika på internet som i övriga samhället är min intention.

Den sociala kontrollen på internet är bra mycket större än organiserad övervakning av trafiken där någonsin kan bli. Den som beter sig illa åker dit förr eller senare. Hur kan vi använda den kunskapen. Och till syvende och sist så är det bättre att en dumbom går fri än att tio oskyldiga blir drabbade.

(intressant)

DN DN2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Jerker Montelius sa...

Angående Humlegården:

”Jo, därom kan jag ge besked,
om herrn så vill, ty jag var med."

Jay sa...

Javisst menar de varenda ord.
Frågan är om de menar samma sak som andra menar.
Om du förstår vad jag menar.

Mary X Jensen sa...

Jag tror att jag förstår...
vi förstår olika