tisdag 25 augusti 2009

Statsministerns personliga hälsning uppskattades...

Jag bad statsministern om lov att från honom skicka en personlig hälsning till alla på som var med på SwedenSocial Web Camp samt till alla mina twitterkompisar. Det blev uppskattat.

Thomas Wennström på What´s Next var arrangör av det hela och ringde upp för att kolla att det inte bara var på låtsas. Men nej då, det var helt på riktigt. På What´s next kan man läsa mer om #sswc. Simon skriver också vad det handlade om. Jag blir särskilt smickrad av att han nämner mig fastän jag inte var närvarande. Men det är så det är här på internet. Man är där man är men ändå tillsammans. Härligt är vad det är.

Lyssna på den intervju Tomas gjorde med mig för att försäkra sig om att det var på riktigt.

Uppdatering: På förekommen anledning så behöver jag förtydliga hur jag tänkte när jag kom fram till 8000 tweets av statsministerns personliga hälsning. Jag tänkte inte i statistiska termer.

Så här tänkte jag: Det var många som gjorde en RT (skickade vidare tweeten/meddelandet till sitt kontaktnät) på min tweet. När jag sedan lade ihop alla deras "followers/kontakter" så blev den sammanlagda summan av detta 8000. Det var den siffran jag använde dock med distinktionen att den var överlappande. För många har ju samma kontakter och då blir det så klart dubletter. Det ska man självklart rensa bort när man använder statistiska metoder. Det har jag aldrig påstått att jag gjort här. Andra har däremot tolkat att jag gjort fel eftersom de tänker utifrån sina egna tolkningar av hur de anser att man ska göra.

Jag är dock en mer kvalitativt tänkande akademiker och använder gärna såna metoder när jag gör mina antaganden. Inom psykologin talar man om priming vilket också används flitigt inom reklamvärlden. Ett exempel kan vara de reklamfilmer som visas på TV. Du ser dem om och om igen och så småningom sitter det där oavsett du vill eller ej. Du vet att du kan ha två banker -Citibank och annan. Så jag tänkte mer att man slår ihop förekomsterna av en tweet/meddelande och tar summan av det även om en person fått se det kanske 7 gånger så är det förekomsten av meddelandet/tweeten jag räknat. Inget annat. Vissa tycker att det är fel. Det beror på hur man ser det. Jag har i alla fall försökt vara tydlig med hur jag tänkt. Det kan vara olika, man kan tänka olika.

I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)

Joakim Jardenberg menar att man måste ta siffror på allvar. Självklart ska man göra det. Ingen säger väl emot det. Men det finns många metoder och tolkningar att använda, både kvantitativa och kvalitativa. Det gäller att inse att det beror på vinkeln och aspekten man själv har som avgör vad som presenteras. Jag har aldrig påstått att andra har fel här, men själv blivit kallad lögnare. Jag gillar inte det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Erik Laakso sa...

Hej Mary. Jag ska inte traggla det här i oändlighet men jag måste fråga.
Din ursprungstweet där du berättade om det här, med ditt sätt att räkna, anser du att det är 653 tweets eftersom du har 653 followers? Jag menar att det är 1 tweet med 653 potantiella läsare.

Mary X Jensen sa...

Vi kanske ska kalla det förekomster av tweets då. För en tweet kan ju förekomma på många ställen och det var det jag menade. Vissa har fått fler av samma och kanske int eens läst dem. Men de har lik förbannat farit runt i systemet. Sen om man använder statistik så kan det se ut på annat sätt. Men nu gjorde inte jag det, utan tänkte mer på hur ett meddelande/kopior/tweets kan fara runt i ett system.

Thomas, Mamilldo sa...

Jag tycker att allt kring detta om antalet tweets är lite onödigt.

Det var trevligt med en hälsning till oss på Tjärö, men har det verkligen betydelse om någon annan läser om det?

Vi brukar ju alla annars mena att det inte finns några kändisar som är värda mer än andra - självklart fel när man känner en liten kittling av att ha blivit uppmärksammad av "statsministern" - men varför blir hälsningen mer värd om 8000 eller 10 stycken har sett den?

Hälsningen betydde något för oss på #SSWC, för Tomas & Co var det självklart en extra bekräftelse - men jag tror att de mest uppskattade berömmet från sina vänner.

Mary X Jensen sa...

Tack Thomas - jag tycker som du. Det är själva hälsningen som var viktig.

Anledningen till att jag kom fram till 8000 var att jag tyckte att det blev fantastiskt att hälsningen kom så många till del genom att några RT:ade och jag gjorde en enkel överslagsberäkning till hur många followers/kontakter som fick del av den och påpekade också att det överlappade.

På så sätt är siffrorna rätt, sedan har andra lagt in egna värderingar i siffran och menat att den inte stämmer. Jag har aldrig påstått något annat.