onsdag 23 september 2009

Mona Sahlin vill riva upp FRA-lagen...

Mona Sahlin vill riva upp FRA-lagen och göra om från början. Det låter klokt. Hon talar om den personliga integriteten. Det gillar jag.

Så får vi se vad som händer om det händer nåt, eller om hon helt enkelt är smart och använder det som valfläsk.

Uppdatering: Mona Sahlin säger iofs att regeringen misslyckats med att ta tillvara på den personliga integriteten men glömmer att (s) var de som hittade på FRA-lagen. Det kan finans anledning att fundera även kring socialdemokraternas del i FRA-lagens tillkomst. Läs denna utmärkta artikel i tidning Fokus. Spelet om FRA.

Regeringen har försökt med att lappa allt vad de kunnat för att skydda den personliga integriteten, så visst har det försökts även om det inte precis blivit så bra. Hade varit enklare om allt rivits upp och att det börjats om från början igen. Allt är ju en enda soppa.

Uppdatering 2: Nu har bloggarna kvicknat till i FRA-frågan igen och det är alltid lika intressant att läsa vad Mark Klamberg har att säga, som jurist har han borrat ordentligt i dokument och lagtexter. Det handlar mer om gradskillnader menar han än om principdiskussioner.

Valfläsk tycker Mikael P. Det krävs ödmjukhet i integritetsfrågorna menar Kent Persson och säger att moderaterna i alla fall diskuterar frågan. Visst är det så, men tycker att det kunde gå snabbare. Man har låst sig alltför mycket från den andra sidan - nödvändigheten av att jaga terrorister för rikets säkerhet. Det kan ingen säga emot. Men metoden där vi alla blir inblandade vare sig det finns anledning eller ej är inte bra.

Nåväl Johan Westerhom tycker att Monas besked är glasklart. FRA-lagen rivs upp. Själv kan jag tycka att det är lika glasklart när Fredrik Reinfeldt säger att moderaterna inte ska jobba ihop med SD. Peter Andersson är lika nöjd han med Sahlins besked.

Min egen önskan är att alla politiska partier ska anstränga sig för att förstå varför motståndet är så stort mot inskränkningar i den personliga integriteten är så stort bland dem som förstår vad det innebär.


(SvD) (SvD)

9 kommentarer:

Klas sa...

Nej, hon talar om att ersätta den.
Jag tror knappast det reviderade förslaget blir vettigare.

Anonym sa...

VAKNA!

Socialdemokraterna ligger bakom hela upplägget av FRA, och alliansen var dumma nog att implementera det.

Tro inte ett ord på detta utspel, det är bara valfläsk.

Om Socialdemokraterna vinner nästa val ser jag ingen framtid som yrkesverksam i detta land längre!

Mattias sa...

Det väsentliga nu är vad som händer i oktober. Ny FRA-förhandling. Ligg på de borgerliga ledamöterna att de gör helt om, även till priset av en regeringskris.

Vad gäller (s) så skulle de göra om IPRED också, hette det helt nyss, före EU-valet. Nu har de ändrat sig.

Vilket alternativ står oss till buds, förutom Piraterna, om inte de borgerliga gör helt om genast?

Mattias sa...

Följande borgerliga riksdagsledamöter säger sig vara kritiska till FRA. De bör uppmanas av så många som möjligt att rösta emot sitt eget parti:

karl.sigfrid@riksdagen.se; fredrick.federley@riksdagen.se; annie.johansson@riksdagen.se; birgitta.ohlsson@riksdagen.se; agneta.berliner@riksdagen.se; solveig.hellquist@riksdagen.se; maria.lundqvist.bromster@riksdagen.se; camilla.lindberg@riksdagen.se

Anonym sa...

Nä det är en ren bluff från hennes sida. Sossarna förberedde FRA-lagen innan maktskiftet 2006, med Bodström i spetsen. Sen så röstade alliansen igenom det. Att vi skall ha FRA kommer främst från EU och USA, och Sverige får spela med.

Anonym sa...

Notera att Sahlin säger att IPRED är ju till för att skydda artisternas möjlighet till inkomster och det kan väl ingen ha något emot. Tala om att ha missat hela debatten och okritiskt ha lyssnat på lobbyn. Varken röda eller blå laget har något att komma med här.

Finns tyvärr bara piraterna att rösta på.

/Hoffa

scaber nestor sa...

@Anonym 00.24

Det var samma tjänstemän som pitchade idén till alliansregeringen som fick nej av den socialdemokratiska regeringen.

Skillnaden var att den förra tackade nej och den nuvarande tackade ja.

Detta är fakta som är lätta att kolla upp, så varför den falska uppgiften fortfarande sprids i kommentarsfältav anonyma personer måste bero på mer än bara okunskap.

Fredrik sa...

Låt säga att ett terrordåd eller en storskalig IT-attack inträffar någonstans i Europa. Då kommer sossarna att säga:

- Mot bakgrund av den förändrade hotbilden har vi valt att ompröva vårt ställningstagande till FRA-lagen. Vi är alltjämt för en översyn av lagpaketet, men menar att den får anstå tills vidare.

ConnyT sa...

Att Moderaterna pratar om detta är väl en sanning med modifikation.

Att _några_ moderater gör det (du, Karl och Kent) är sant men från ledningen hörs det inte ett "pip". Inte vad som kommer fram utåt i alla fall.

Hur var det nu?
"Det vore bäst för alla om debatten lägger sig"