onsdag 14 oktober 2009

Ett misslyckande för alla idag...

Regeringen drev igenom FRA-lagen idag. Det var väntat. Socialdemokraterna et alles röstade nej och Camilla avstod. Det var också väntat. Debatten gick ut på att ingen hörde vad den andre sa, det var också helt enligt planerna. Oppositionen kommer att riva upp lagen om de vinner valet säger dom. En lag som de själva varit med om att så frö till och som sedan motståndarlaget sjösätter. Vad ska man säga? Nu har de baxat lagen ända hit säger Sanna Rayman.

Ingen vinnare bara förlorare. Förutom möjligen Piratpartiet då.

Ungdomar är engagerade på och i internets varande, det är rent av en självklar del av deras liv. De röstar 2010 och de kan mobilisera. De fick en, kanske två personer i EU-parlamentet. Det är en stor representation om man betänker att moderaterna har 4 representanter.

Jag skulle vilja skriva ganska mycket men det har andra gjort i blandad kompott. Dock så rekommendar jag ALLA att fundera lite kring terrorister. De lever som vem som helst och blir svåra att finna i den stora myrstacken bland oss alla andra. NSA kunde kanske ha förhindrat 9/11, de hade hittat ledtrådar men missade att meddela FBI.

Hiding in plain sight, ett vedertaget begrepp där skurkar i största allmänhet agerar så vanligt att de inte märks. Att skydda oss mot yttre hot är naturligtvis viktigt. Men till vilket pris och till vilken nytta. Det är en viktig fråga det också.

Någon person sa tidigare i debatten att vi alla bör kryptera våra mail nu. Tror att det var gamla ÖB:n som sa det. Jaha - skulle det inte gälla för terroristerna också i så fall? Självklart kan nog FRA avkoda en hel del, i annat fall får man göra som i England - stifta en lag som gör att man åker i fängelse om man inte lämnar sina kryptonycklar till polisen.

Posten lär väl få ökad omsättning nu när många vill börja skicka brev igen. Nästa steg kan mycket väl vara att även den ska skannas. Är det rimligt - Nej. Jag gillar inte det här.

Vad ledde det hela till? - Att alla var missnöjda. Någon kanske tyckte att man vann, men det kan bli en vinst som leds till en förlust fortare än man anat. När man såg SvDs frågor till Försvarsutskottets ledamöter idag så var det lite häpnadsväckande att så få kunde svara, särskilt med tanke på att frågan har varit så aktuell. Heder åt Karin och Nils Oskar som i alla fall som hade full pott.

Uppdatering: Computer Swedens Ledare

Bloggat: Anders Mildner, Opassande, Farmor Gun, Mark Klamberg, Oscar S, Mikael Nilsson, Staffan Danielsson, Maria Abrahamsson, kommer flera måste gå och sova nu.

IDG (SvD) (Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

JMB sa...

Ledsen, men jag bara måste! "Hiding in plane site" (snarare än "Hiding in plain sight") är en jättespännande formulering direkt efter ett stycke om 9/11! :-)

Mary X Jensen sa...

Hahaha - jag är dig evigt tacksam. Har ändrat i texten. Det var verkligen roligt. Ojoj, klockan är mycket jag skyller på det.

Sami sa...

Det är inte bara EN blunder M och kamraterna i alliansen gjort. Den andra blundern är att de tydligt visat att personval inte spelar någon roll. Du - Karl Sigfrid - med fler, som för mig kanske skulle vara valbara alternativ i ett riksdagsval, är inte det pga så som det gått till i FRA-frågan. Det är meningslöst att rösta på en person som man gillar när det ändå är partipiskan som vin(n)er. Ni blir mobbade, utkvittade eller något värre.

Det är en mörk dag för det liberala Sverige. Och vi kan ju glömma en blå regering efter nästa val. Det är synd... För det är så många andra frågor vi behöver den blåa regeringen i. Men vad är en blå regering värd när den i den viktigaste av alla frågor - vår frihet och integritet - röstar som en röd?

Unknown sa...

Nja, nu är ju faktiskt inte FRA-lagen varken ett sossepåhitt eller ett borgerligt påhitt. Det är en beställningslag från försvarsmakten som t.o.m. mannen bakom Bodströmssamhället tyckte var att gå för långt och faktiskt bordlade. Med det sagt är det ändå högst tveksamt om de rödgröna verkligen kommer koppla ur om de får chansen då de trots allt verkar vara för någon form av spaning i kabel de med. Rent principiellt verkar man alltså blocköverskridande överens och därmed är detta ingen blockpolitisk fråga.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
minata sa...

Socialdemokratiska partiet är en vinnare:

1) Socialdemokraterna vill ha signalspaning. Den borgerliga alliansen har levererat detta.

2) Socialdemokraterna har bundit upp de kommande regeringspartierna, V och MP, i en signalspaningsvänlig reservation. Läs texten i reservationen. I reservationen går S+MP+V längre när det gäller FRA-shopen.
3) De personer i MP och V som inte inte vill ha signalspaning i tråd blir inte statsråd år 2010, till exempel Lage Rah(MP) och Kalle Larsson(V).

Friheten är röd.

Jerker Montelius sa...

Jag är Piratpartist
Det är inte direkt så att jag kände segern sötma igår. Snarast uppgivenhet. "De djävlarna gjorde det" var den genomgående tanken. hittills har det åtminstone funnits en liten förhoppning om att det skulle finnas någon sorts vett och mod kvar i alliansens riksdagsmän men så är tydligen inte fallet. Reinfeldt har i ett drag utraderat all trovärdighet för de moderater som ändå är hyfsat liberala. Karl Sigfrid, Dig, Maria Abrahamsson. Från nu och fram till valet så kommer ni bara få frågor om varför ni skulle vara trovärdigare än Reinfelt

Beelzebjörn sa...

"Ingen vinnare bara förlorare. Förutom möjligen Piratpartiet då."

Det ligger en hel del i det, men det känns som en jävligt sur seger, i det läget. Visst, med Reinfeldt som vår självutnämnde propagandachef stärks vårt existensberättigande med varje skitlag de driver igenom, men jag skulle föredra att inte behövas.

Lycka till i valet förresten.

Hans J sa...

@Jerker Montelius:

+1

? <-- !

Sgt Pepper sa...

Jag har sagt det förut och säger det igen - hur kan du som har så vettiga åsikter om frihet och integritet kalla dig moderat?
Det måste ju betyda att du har andra frågor som du värderar högre än integritet.

Jag vet att du kommer att säga att du inte gett upp och vill påverka inifrån. Men handen på hjärtat - varför skulle du lyckas bättre än t ex Karl Sigfrid?

Du får ALDRIG Reinfeldt att backa i denna fråga. Har inte det visats med all önskvärd tydlighet. Det handlar ju om "regeringsduglighet"!