torsdag 12 november 2009

Det finns fler aspekter på Vellingefrågan...

Uttalanden om flyktingar som har gjorts i Vellinge har en del att önska. Men det som inte framkommer är hur det hela gått till. Att ta hand om flyktingar är en het potatis för många kommuner och det i sig betyder att det finns anledning att kolla upp hur det ser ut runt om i landet. Kjellberg gjorde en sammanställning på sin blogg igår. Det ser inte så väldigt munter ut, så det finns anledning att lyfta den här frågan till att handla mer generellt om flyktingmottagande. Det är fler som borde skämmas skriver Kent Persson.

Det finns fler aspekter på det här tycker jag nog. Utan att för den skull ge efter en millimeter på att jag ogillar främlingsfientlighet.

Detfinns exempelvis anledning till att fundera kring det kommunala självstyret. Det måste också respekteras. Är det rätt av Malmö kommun att bara placera en verksamhet i annan kommun utan överenskommelse? Är det tvingande? Det kan det knappast vara. Hur har informationen gått till egentligen? Det är faktiskt minst lika intressant som de reaktioner från Vellingemoderaternas främlingsfientlighet som det nu är fokus på. Allt måste sättas i ett sammanhang för att förstås. Man kan i alla fall försöka vidga begreppen lite. Eller hur?

Är det OK för en kommun att placera verksamhet i en annan kommun utan att det finns en gemensam överenskommelse? Är det något jag har missat där?

Vi vet att (s)-strategin nu är att fålla in moderaterna tillsammans med SD och i krig, kärlek och politik är inget heligt vad det verkar. Denna fråga återkommer med ständig upprepning oavsett vad moderaterna säger. Jag tycker att Fredrik Reinfeldts uttalande räcker för att tydliggöra var moderaterna som parti står i frågan:

"- Som statsminister har jag agerat för att uppmuntra att muslimer, kristna, icke-troende i Sverige ska leva sida vid sida i ömsesidig respekt, för att jag tror mer på ett sådant samhälle. Det är ett sådant samhälle jag vill se mina barn växa upp i."

Kan det vara tydligare än så?

Självklart kommer jag nu att få en hel hop med arga socialdemokrater över mig nu som tycker att jag smutskastar dem. Men att man nu från oppositionens sida lägger tyngdvikten på att framställa moderaterna som främlingshatare och rasister ligger i sakens natur. Inte för att jag tror att händelsen i sig med bristande information är medveten. Men vinkeln på frågan är det absolut. När man väljer att vinkla minister Billströms uttalande som att han inte bryr sig om frågan så är det inte rättvist om man betänker vad han också sagt, i Aftonbladet senast:

"Den debatt som nu har uppstått riskerar dock leda till två saker. Dels till att det sprids myter och missuppfattningar om vad det innebär att ta emot ensamkommande asylsökande barn, som till stor utsträckning är som vilka andra barn som helst och ska behandlas därefter. Dels riskerar debatten att förflytta fokus från det som är det verkliga problemet – nämligen att för få kommuner tar sitt ansvar."

Ingenting är vad det ser ut att vara. Nästan aldrig är det så. Men så har vi olika verkligheter också - allihop. Vi ser vad vi vill se. Det gäller oss alla. Men låt oss framför allt slå fast att alla moderater är inte främlingsfientliga. Ta det till er nu.

Uppdatering: Dexion har breddat perspektivet på flyktingfrågan på ett bra sätt. Läs detta.

(SvD)

Bloggar: Peter tycker Andersson, Seved Monke, Maria Ferm är uppvuxen i Vellinge och beskriver situationen som hon upplever den i en artikel. Man flyttar därifrån säger hon.


Norra Skånskan

(intressant)

32 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Om jag tolkat nyhetsmedia rätt så är det inte Malmö stad utan Attendo Care som funnit vandrarhemmet i Vellinge lämplig för den omsorg som det bolaget åtagit sig. I känsliga frågor brukar en fastighetsägare bjuda in omkringboende och informera. Fördomar kan även gå i dagen när det gäller vuxna utvecklingsstörda eller behandlingsbehövande drogmissbrukare som behöver utslussning, men här är det tydligt väldigt infekterat eftersom Vellinges moderater samlat nästa 70 procent av alla väljare. På sin avoghet mot flyktingar och invandrare, kan man undra. Detta medan moderaterna i Södertälje gått i allians med alla andra för att begränsa S D:s inflytande. Hur man än vänder sig har man rumpan bak, om ingen är beredd att satsa på folkbildning. Rädsla är en sund försvarsmekanism tills man fått möjlighet att stöta och blöta motiven och kan se vad som är befogat eller inte. Förlåt, nu glömde jag att detta vet du säkert en hel del om.

Magnus Carlbring sa...

jag bara skäms: som människa

det finns ingen att skylla på

inget ansvar att skyffla över på någon annan

det finns människor - i det här fallet ensamkommande barn, femtonåriga skyddslösa pojkar - i nöd som behöver skydd och mat och husrum och trygghet

ta hand om dom

allihop ska vi ta hand om dom: vi är alla människor

MacDanne sa...

Jag vill inte på något sätt försvara Vellinge kommun. Jag tycker att de är egoistiska, men vi har ju som sagt kommunalt självstyre, vilket innebär att varje kommun själva ska besluta om angelägenheter som berör dess verksamhet, så väl som dess invånare.

Kommunallagen kan läsas här: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1991:900

Det kommer att bli spännande att se hur lagvrängarna kommer att försöka tolka och omtolka lagen, beroende av partifärg.

Mary X Jensen sa...

Gun vi tycker lika. Embryo - just det. Danne du har rätt - hur kommer lagvrängarna att agera? Då blir det instrumentellt.

Den nakna framsidan sa...

Mary, nej alla Moderater är inte främlingsfientliga.

Men uppenbarligen är hr Ljungman det. Så frågorna kvarstår.
Tycker du att han ska sitta kvar som ordförande i Moderaternas valberedning?

Anonym sa...

Ärkesossen Jonas Morian har väl suttit i kommunhuset i Malmö och kuckelurat ihop just denna placeringen. Som presschef och kommunikatör har man en klar plan för man vet att man stöter på motstånd.

Erfarenhet visar att nära alla boenden för ungdomar från Somalia och Afghanistan ökar de allmänna ordningsproblemen. Kulturen går inte ur så snabbt och i koranskolan lär man sig att otrogna kvinnor som inte har slöja kan man göra som man vill med. Nalin Pekgul tog upp just detta problemet i Agenda. Dessa hon vänder sig emot har bott här många år. Nyanlända torde veta ännu mindre om respekt för kvinnors klädstilar.

Kan man kräva Reepalu på pengar om de förstör något?

Björn Fridén sa...

Nej Mary, kritiken handlar inte om att bunta ihop M med SD. Det handlar om att sveriges rikaste kommun inte bara sätter sig på tvären med flyktingmottagandet, man vägrar till och med låta flyktingar tillfälligt uppehålla sig i kommunen, trots att det inte kostar kommunen en krona.

Kritiken handlar om att folkvalda moderater sprider främlingsfientlig dynga på kommunens hemsida utan att det föranleder någon som helst reaktion från partiledningen.

Och ja, Reinfeldt har tydligt tagit avstånd från både SD och främlingsfientlighet, men vad spelar det för roll om andra i partiet tillåts göra precis vad de känner för. Varför är partiordföranden tyst?

Rickard sa...

Man skall alltså tolka det så här: Moderaterna står inte för denna åsikt, kommunalt självstyre är komplicerat, och det är orättvist att oppositionen utnyttjar situationen. Case closed? Alla blundar, andas in djupt, och går och gör något annat. Problemet är då över om några dagar.

Men vänta nu....
...var det inte hjälpbehövande barn inblandade? Försvinner de också?

Ett tips i situationen är att hantera kritik professionellt, d.v.s. genom att växa med den. Just nu är det mycket Förgöra, Förneka och Förklara. Det borde vara Förstå och Förändra.

Mary X Jensen sa...

Rickard - om man börjar med att förklara så kan man förstå och därifrån ta steget till förändring eller hur. Detta väcker hela frågan om hur vi ska ta hand om barnen, precis som du säger. Att fastna i frågan om moderaters inställning i flyktingfrågan leder ju ingen vart.

Den nakna framsidan sa...

Mary, jo ibland måste man fastna i just Moderaternas inställning i flyktingfrågan.

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt är moderat. I detta partis valberedning sitter som ordförande hr Ljungman.

Det är en tung och inflytelserik post.

Du svarar inte på frågan. Anser du att Ljungman kan sitta kvar som ordförande i Moderaternas valberedning?

Mary X Jensen sa...

Peter du vill sätta upp mig mot en annan person, jag jobbar inte på det sättet. Har jag inte förklarat det tillräckligt tydligt tycker du.

Rickard sa...

Mary - Den Förklaring jag refererar till i det som brukar kallas feedback-trappan står egentligen för bortFörklaring, vilket jag upplever att du snuddar vid när du tar upp kommunalt självstyre. När du misstänkliggör kritiken p.g.a. avsändarens intentioner så Förgör du kritiken. Fullt naturliga reaktioner, men inte konstruktiva.

Med din bakgrund har du säkerligen genomlidit massor av konferenspass kring detta, och jag vill varken mästra dig eller gå i konfrontation, utan bara förmedla vad jag upplever. Jag har följt din blogg sedan långt innan förra valet, och tycker helt enkelt att du skriver bättre och når ut mer när du fokuserar på sakfrågorna, och inte på avsändarens intentioner.

Mary X Jensen sa...

Rickard - jag tycker att jag har tagit ställning i sakfrågan. Jag gillar inte främlingsfientlighet. Att jag börjar diskutera med mig själv och andra om hela grejen med boendet gör jag för min egen skull. Får rätt mycket input här. Jag ser inget bortförklarande i det. Är inte min mening. Däremot tycker jag att det är både intressant och spännande att se om det finns fler sidor än den uppenbara. Det gör nästan alltid det.

Den nakna framsidan sa...

Mary, oavsett vilket sätt du jobbar på så är det intressant för gemene man om du tycker Ljungman kan sitta kvar. Det är en mycket tung post inom ett parti,att vara valberedningens ordförande.

Nej du har inte svarat och jag tolkar det som att för dig är det helt ok att ha den främlingsfientlige Ljungman som orförande i Moderaternas valberedning.

Eller att du inte har mod eller det finns andra bevekelsegrunder att inte uttrycka din åsikt.

utlandssvensk sa...

Hej igen, Mary.
Eftersom jag inte fick något svar av dig eller Kent igår vill jag gärna upprepa min fråga:

Givet att ALLA andra EU länder för en asylpolitik som enligt Mary (och Kent) tydligt visar att majoriteten i dessa länders parlament står för en vedervärdig politik där de inte erkänner allas människovärde, hur kan ni och moderaterna förespråka att stanna i union med dessa fruktansvärda stater? Tycker du att detta är en försvarbar moralisk ståndpunkt?

Jag ser på Marys sida att hon längtar till Italien. Så här ser de på asylpolitik där:

"Since last week, Silvio Berlusconi's centre-right government sent over 500 African migrants back to Libya, under a new agreement signed with Tripoli allowing Italian authorities to ship them back without first checking if they are asylum seekers."

"The Italian premier last week said he didn't want Italy to become a "multi-ethnic society""

" The Italian parliament is also set to adopt an immigration package making irregular immigration a crime and to legalise vigilante "citizens' patrols" in cities to assist police by hunting out and reporting on any "illegal activities" perpetrated by immigrants."

(http://euobserver.com/9/28116)


Nå, kom igen nu, Mary. Stå upp och ta kraftfullt avstånd från alla andra EU länder.

Mary X Jensen sa...

Kan du utlandssvensk tänka dig att det finns flera saker än asylpolitik man tänker på när Italien kommer upp? Såna där världsliga saker som sol och god mat och liknande.

Visst kan man ta ställning emot allt som har med allt att göra. Men ser du jag tror inte ens att du lyckas göra det.

Jag är inte mer än människa och försöker ta itu med det jag har i min närhet. Jag har passerat åldern för att tro att jag personligen är världssamvetet.

Numera är det det vardagliga som intresserar, där kan jag påverka och det gör jag också. Med skaplig framgång faktiskt. Alla är kanske inte nöjda. Men i det lilla så händer det en hel del.

Jag bollar tillbaka frågan till dig. Vad gör du?

utlanssvensk sa...

Mary, tack för dig svar.

Vad gör jag? Jag flyr! Jag har tagit familjen och flyttat till Schweiz delvis pga. jag inte ser någon framtid för min barn i det nya, mångkulturella, Sverige.

Jag har ochså nått medelåldern med råge och har under mitt liv arbetat i många länder och med folk från alla världen hörn. T.ex har jag arbetat med många från Libanon. Ta gärna och läs på om Libanons historia och se vad praktisk mångkultur leder till.

Orsaken till att jag tar till lite hård ton mot dig och Kent är att ni uttalar er extremt nedsättande om alla (inkl. mig) som vill ha en normal europeisk asylpolitik.

Det är helt enkelt inte rimligt att ni anser att en klar majoritet av Europas parlamentariker repesenterar en vedervärdig "människosyn" och samtidigt förespråkar samarbete med dessa.

Dessutom vill jag försöka få er att förstå att det är inte SD som står för något extremt utan de svenska riksdagspartierna, inklusive moderaterna.

utlandssvensk sa...

Ursäkta mig, Mary, det blev många stavfel i inlägget ovan. Jag lovar att bättra mig om debatten går vidare.

Anonym sa...

Äsch. Givetvis försöker man bunta ihop moderaterna och SD (som samarbetar i vissa håll och som har en hel del människor som går mellan varandra, det är ju faktiskt trots allt moderaternas förtjänst att vi har haft en sverigedemokrat i riksdagen under flagga som politisk vilde), precis som vissa borgare kommer dragande med att Ohly är en antidemokratisk kommunist.

Det är inget konstigt med det. Så är politiken. Varför skulle oppositionen inte anpassa sig när dom som stödjer regeringen kastar skit oavbrutet.
/Daniel A.

Anonym sa...

Hej!
Du är inne på en viktig sak - att S försöker kleta ner M med SD. Attendos informationschef är aktiv socialdemokrat. Tänk att Reepalu använde just det bolaget...

Martin Gustavsson sa...

"Ärkesossen Jonas Morian har väl suttit i kommunhuset i Malmö och kuckelurat ihop just denna placeringen. Som presschef och kommunikatör har man en klar plan för man vet att man stöter på motstånd."

Intressant teori. Verkligen intressant. Man har alltsa anvaent flyktingbarnen som basebolltrae mot moderaterna och hoppas att SD-folk ska gaa oever till moderaterna och att moderater som inte aer invandringsfientliga skaa spatsera vaenster ut. Har jag fattat teorin korrekt?

Tror dock att det bara gynnar SD, tyvaerr. Folk ser oeppningen foer samarbete mellan brunt och blaatt.

Mary X Jensen sa...

Mr Perfect 72 - Jonas Morian må vara socialdemokrat men han är en väldigt trevlig person, jag är inte ute efter att anklaga någon personligen.

Ber Jonas om ursäkt för att jag inte sett detta förrän nu.

Sen kanske man inte ska dra för långtgående slutsatser av mitt resonemang. Det är bara tankar.

Martin Gustavsson sa...

klart att vi ska roesta paa de som aer trevliga....

...saa vida det inte aer falsk trevlighet...

...i syfte att tillskansa sig makt...

Pastor Bentonit sa...

Hm. Hur skall man integrera Vellingemoderaterna i samhället..?

(frågan är allvarligt ställd)

Magnus Carlbring sa...

Pastor Bentonit: kan tänka mej en mängd sätt.

Men det allra bästa är att mötas. Kom hem till varandra. Inte bara besöka miljonprogrammen. Utan verkligen vara där. Bo och leva.

Se till att integreringen sker på allvar, på alla platser och i alla skikt. Även i (fucking) Vellinge. Även i Danderyd. Även i Norrbotten.

Det är massor med människor i samhället i Sverige som faktiskt knyter band och umgås och lär sig av varandra och varandras kulturer.

De är vinnarna, de är framtiden. Förlorna är nejsägarna och de fördomsfulla.

Men alla kan bli vinnare. Om man törs mötas.

Det allra sämsta är att slå ifrån sig. Att fly. Då skjuter man bara problemen ifrån sig och nya murar kommer att resas.

Vi har bara en jord. Den är allas.

Det finns miljarder barn. De är allas ansvar.

Martin Gustavsson sa...

Jag kaenner att det saknas balans.

Jag tror personligen inte att en Vellingebo, hur blaabrun denne aen framstaar, har naagot emot en invandrare som assimilerat sig till Svenska normer.

De ser med raedsla paa de problem som skapats i Malmoe, daer integrationen inte fungerat, p.g.a. arbetsloeshet och utanfoerskap. (Ett EU-problem anser jag)

Jag har tittat in i Malmoe och pratat med folk som ser problemen. Problemet aer den etablerade politikeradeln som bara svarar med antingen snuttigull eller rasism.

Var finns balansen? Jag hoppas paa www.aktivdemokrati.se som moetesplats foer diskussioner om detta. Vaelkomna!

Lars Bohman sa...

Inte är det för flyktingbarnens bästa som socialdemokraterna i Malmö väljer att lägga ett boende i Vellinge. De använder väl istället barnen på ett fult sätt som slagträ för att ta billiga poäng på moderater i största allmänhet och på dem i Vellinge i synnerhet.

Martin Gustavsson sa...

...det var ju dessutom mycket enkelt att ta poaeng paa Vellingemoderaterna.

Alltfoer enkelt?

Kanske man skulle tipsa lite journalister om saken? Tycker det borde undersoekas naermare.

Anonym sa...

Jag ær sjælv høger, men detta ær vederværdigt, finns inget att skylla på! Skæms som mænniska. Fy fan.

Mikael

Anonym sa...

Attendo Care tror jag tænker på pengar och jag lovar alla sjuka moderater(det ær det det handlar om) gillar bolag som Attendo Care, som bara kostar 1995/dygn/barn.

Fy fan ggr 2

Mikael

Mary X Jensen sa...

Attendo Care är ett företag som jobabr praktiskt. Det är nog ingen skugga på dem i det här fallet. Problemet är allt liv som det blir och den främlingfientlighet som vissa personer visar så öppet.

Martin Gustavsson sa...

Attendos redovisning attendo.se/upload/AAB_ÅR2008.pdf