tisdag 24 november 2009

Det kanske blivit omodernt med socialdemokrati...

Socialdemokraterna backar rejält i senaste opinionsmätningen och moderaterna går lite framåt. Nu ska man väl inte ta dessa siffror på helt fullt allvar. Men dock. En liten fingervisning är det allt till vad som tycks i stugorna. Socialdemokraterna når inte riktigt ända fram. Kan det vara så att det börjar bli lite omodernt att vara sosse? Att människor numera kan ta vara på sig själv lite bättre och inte behöver all denna statliga omsorg som går ut på att staten tar lönen genom beskattning och fördelar ut den efter behag? Det är inte omöjligt att det är så. Miljöpartiet plockar poäng på (s) bekostnad. Hur just miljöpartiet kommer att stå fast framöver är lite skrivet i stjärnorna. Båda språkrören ska avgå inom kort och vad blir det då kvar. Samtidigt så satsar moderaterna också på miljöfrågor och har en egen stark företrädare i Sofia Arkelsten. Alla är inte nöjda med Miljöpartiets ställningstaganden. Johan Norberg gör resolut slut med dem inför öppen ridå på sin blogg. Sanna Rayman är inte heller helt nådig i kritiken. Man kan undra var (s) ska luta sig emot. För helt själva klarar inte heller dem sig själva längre.

Dock ska man aldrig underskatta den socialdemokratiska organisationen. De har erfarenhet och har nu anställt den erfarna och mycket skickliga Karin Johansson som kommunikationschef. Allt kan fortfarande hända. Ja, vad som helst kan hända faktiskt under det kommande valåret. Socialdemokaraterna har presenterat sin valstrategi offentligt. Bland annat ska man knacka dörr i stor omfattning. Ska bli spännande om det fungerar bra. Hur många vågar öppna dörren idag? Man vet ju inte om det är en rånare, en våldtäktsman eller en socialdemokrat. Skämt åsido det är en seriös reflektion med anledning av allt man läser i tidningarna idag om hur människor råkar illa ut genom att öppna dörren. Själv har jag blivit försiktig med just det. Som tur är för (s) så finns det de som tror på sitt parti.

Å andra sidan så finns det inga avsikter hos alliansen heller att hålla tillbaka. Det kommer att satsas rejält inför det kommande valet och det ska bli kul att delta i det jobbet. Särskilt om det blir som Kent Persson tror - att bloggarna kommer att öppna partipolitiken.

Statsminister Reinfeldt verkar behålla sin ledning som trovärdig ledare av landet. Det är sämre för Mona Sahlin ty hennes boll är inte riktigt i luften, det behöver inte ha med hennes person att göra alls, hon är en av Sveriges mest erfarna politiker trots allt. Snarare handlar det nog om innehållet i politiken. Det verkar stå och stampa i skattehöjarträsket som tycks vara den enda lösningen på alla problem. Det handlar mest om att ta bort allt andra har gjort men vad det ska ersättas med förtäljer inte riktigt historien... Bara att man behöver mer stålar till staten är klart. Lite känns det som när man var liten och stoppade mynten i avloppsbrunnen för att man trodde att det var en sparbössa. Man såg aldrig mer röken av pengarna. Så tycker jag att det känns med skatter. Har absolut ingenting emot att de som behöver hjälp ska få det men allt det andra...
Sen kan man se på saken på ett helt annat sätt som Högberg gör. Vi ses i valrörelsen ;-)


(AB) (SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

I dag beskriver Du verkligheten på ett balanserat och för oss Moderater hoppingivande sätt.
Det är bra för självförtroendet.
Socialdemokraterna får leva med sina nuvarande tillkortakommanden,
det behöver de inte någon hjälp med.

Nils Dacke sa...

Det du beskriver är en fin liten omskrivning för den cynism och totala förakt för vanliga människor där partierna har förvandlats från folkrörelser till extrema elitist organisationer vars enda syfte är att få och behålla makten, kosta vad det kostar vill. S strategin och de nya moderaterna är ett tydligt exempel på det.

Detta visar att det system vi har idag med representativitet är på fallrepet och bör bytas ut.

Anonym sa...

Det hela är genant. Den fyraprocentiga nergången är bekräftad av två snabbt på varandra följande mätningar, och den självklara tolkningen att "jobbkongressens" satsning på att förmedelst diffusast möjliga beslut röra sig åt åthöger för att knipa väljare från alliansen havererat totalt; enda földen blir överströmning utan komensati0on til Mp och Vp. Den nyss avslöjade "valstratewgin" var ju bara ingenting utöver allraplikskyldigaste snömos utan varje spår av engagemang och entusiasm. Och vad gör socialdemokraterna? Bara kolla sossebloggarna: det är självgodhet, arrogans, inte ett spår av självprövning och fortsatt ovilja att överhuvud taget säga någonting bestämt om någonting. Socialdemokratin har av allt att döma helt eroderats som politisk kraft, fortsätter framåt, avstannande, i kraft av sin egen stora massas impulsmomen. Min prognos är att partiet nu kommer att tyna bort en gång för alla.

- Peter Ingestad, Solna

Magnus Carlbring sa...

finemang att en svacka i prognosen kommer just nu

då blir det åka av efter julbordet

det ska bli hejarns skönt när den rödgröna julklappspulkan - solidaritet och miljömedvetenhet - gör upp med nyliberalismens och nykonservatismens fadda egoism och individualism

för det gemensammas bästa: bygg en värld tillsammans

/embryo - en rödgrön tomtenisse på tidig julferie

Linda Åberg, Höga Kusten Poeten sa...

Jag tycker att alla partier i regeringen och riksdag har överlevt sig själva!
Jag känner absolut ingen samhörighet med något av partierna!

Sedan kommer kanske Sd och F! in i riksdagen herregud, jag känner definitivt ingen liason med dem heller!
Så vad gör jag? Ska jag välja ändå med blankröster?
Trist, väldigt trist!

Beelzebjörn sa...

Jag förstår precis vad Linda i det senaste inlägget menar. På något sätt känns det nästan gulligt naivt att hålla fast vid de gamla meningsskiljaktigheterna mellan blocken. Att se en debatt mellan Reinfeldt och Mona är ju bland det mest intetsägande som finns - om man inte har ett specialintresse i hur PR-byråer jobbar.

Därför känns det väldigt positivt att sådana som du, Lake, Anders Wedin och andra finns i gammelpartierna, som inte begränsar er till det gamla slentriantramset från blockpolitikens storhetsdagar. Ni har ett hästjobb framför er, men det är gott att se att ni gör det.