onsdag 11 november 2009

Hur många ensamkommande flyktingbarn tar du hand om...

Dagens diskussionsämne är Vellingemoderaternas inställning till ensamkommande flyktingbarn. Det är förskräckande att det finns så många människor med så fördomsfull attityd. Det handlar säkerligen om okunnighet. Vi får förmoda det i alla fall. Det är mer att känna sorg över än ilska. Framförallt gäller det att försöka upplysa och vidga vyer hos de som tänker inskränkt. Det handlar om att se en meter längre.

Många ondgör sig nu tacksamt över inställningen att man inte vill ta emot ensamkommande flyktingbarn i Vellinge. Särskilt eftersom det är moderater, det är en tacksam grupp att slänga skit på. I alla fall om man är i opposition. Då tar man varje liten chans att smutskasta och ifrågasätta. Vise versa om man ska vara lite rättvis. Det tillhör det politiska spelet, vilket kan vara nog så tröttsamt ibland, och gör att man undrar varför man deltar överhuvudtaget.

Men nu finns det moderater och moderater precis som det finns socialdemokrater och socialdemokrater och det känns orättfärdigt att dra alla över en kam. Det går inte att göra. Inte i något avseende. Jag känner många moderater som är högst vänligt inställda till människor var de än kommer ifrån så kom inte med det snacket. Förvisso verkar många moderater i just Skånetrakten ha en ska vi säga speciell inställning till alla som inte kommer från deras egen by. Man kan undra varför, det finns säkerligen studier på det. Den lilla gruppen som skyddar sig från angrepp utifrån vare sig det finns hot eller inte så upplever man det så inför det främmande.

Jag kan inte ställa mig bakom främlingsfientlighet. Främlingar gör mig nyfiken. Att hjälpa den som har det svårt är också en självklar sak. Multikultur är intressant och är det som utvecklar oss som individer. Men vi har lång väg att gå innan vi vågar ge efter, men jag vill bestämt slå fast att jag tror att det är den enda vägen vi har att gå i ett alltmer globaliserat samhälle.

Moralens våta smutsiga filt försöker man nu från alla möjliga håll lägga på moderaterna. Moderater vill inte ta emot ensamkommande flyktingbarn säger man. Hemskt, vilken inställning de har. Man kan lugnt hålla med om det, att det är en trist inställning. Men det finns problem med det här, man ska inte sticka under stol med det. Vi har så mycket fördomar om andra, vi är så rädda och vi vet inte hur vi ska hantera alla situationer. Det framkallar märkliga reaktioner hos oss människor. Oavsett om vi är moderater eller ej.

Men om alla som nu har synpunkter på vad andra inte gör själva tar hand om varsitt ensamkommande flyktingbarn så skulle vi inte ha några problem alls med saken. Det är lätt att klandra andra, men svårare att själv handla aktivt i samma sak som man beskyller andra för att inte göra.

Sen kan man tycka att det är tragiskt att det finns Vellingebor som är moderater och fientligt inställda till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Minst sagt. Tänk om vi alla öppnade upp för det okända lite mer och försökte se glädjen i att vidga våra vyer. Världen skulle se bra mycket bättre ut då. Men å andra sidan det blir alltid liv kring att få in det främmande i närmiljön. Jämför med hem för hemlösa i Stockholm. Härbärgen för drogmissbrukare. Tonerna känns igen överallt. Därmed inte sagt att vi ska acceptera dem. Men att sätta in saker i ett större sammanhang brukar underlätta förståelsen för det okända. Jag vill inte på något sätt försvara Vellingemoderaternas uppfattning i den här frågan, det är mig helt främmande. Jag får medhåll av Kent Persson, min moderate bloggarkollega i Örebro. Han säger i sin blogg följande och jag kunde ha sagt det själv:

"För mig är det alldeles självklart att stå upp för alla människors lika värde och rättigheter. Jag tycker vi ska ha en generös flykting och invandrarpolitik. Sverige är ett rikt land som har råd att ta emot människor från andra länder som behöver en fristad. Att de väljer att komma hit berikar dessutom vårt land. Givetvis är det så att mångfald är bättre än enfald. Ett land eller en kommun som väljer att isolera sig mot sin omvärld och som väljer att inte vilja vara solidariska är ett land eller en kommun utan framtid. Jag känner ingen tillhörighet med den typen av politik."

Uppdatering: Det är lika oklokt att dra alla skåningar över en kam som det är att göra det med moderater. Det är sannerligen att förenkla problemet. Peter Andersson med rätt att tycka.

(intressant)

Aftonbladet SvD Sydsvenskan HD DN

Bloggar glatt om moderaternas tillkortakommanden gör bland annat: Politikern, Esbati skriver att man ska röka ut överklassen - meh, skärpning du är klyftigare än så Ali. Jinge gillar när moderaterna får pisk och hänger glatt på, ja rent av tar i så att livstycket spricker. Mörkermän skriver kommunisten. Klein hänger också på.

JJ´n lyfter frågan till ett annat perspektiv och ser bristen på logik att gilla privat företagsamhet och jobba emot fördomar. Till syvende och sist handlar nog det hela om ovilja att acceptera det främmande. Det bör vi jobba med. Men som tidigare sagt alla som klagar - hur många ensamstående flyktingbarn har du hjälpt eller tagit hand om?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

38 kommentarer:

Eva-Lena Jansson sa...

Tack Mary för att du tar avstånd från den människosyn som några personer ger uttryck för i Vellinge.

linus sa...

Du har såklart rätt i att det finns främlingsfientliga socialdemokrater såväl som moderater. Samtidigt får man inte blunda för att se tydliga tendenser och strukturer.
Det är i moderatledda kommuner som man vägrar ta emot flyktingar. Det är moderaterna som tar stöd av SD när dom styr på kommunalnivå. Det blir lite konstigt när moderaterna pratar om integration och multikultur samtidigt som man inte tar emot flyktingar i de kommuner där man faktiskt har ensam majoritet, man får lite känslan av att ni bara är rikare sverigedemokrater som har lyxen att välja bort invandrarna från era bostadsområden. Då spelar det mindre roll om Sverige som helhet tar emot massa flyktingar, dom letar sig ändå aldrig ut till Velling, Danderyd och Täby.

Charlotte af Uschmans sa...

Alla tomma sommarhus som finns i Skåne, Österlen, Vellinge, Bjärehalvön et cetera
- varför skulle inte de kunna användas för flyktingmottagning?

Åtminstonde på vintrarna.

Det är en omänskligt att dessa hus står tomma, samtidigt som det finns människor som inte har någonstans att bo.

Natalia sa...

Jag har en fråga till dig,Mari:
Har du själv något inneboende "barn" t ex fr Afrika hemma hos dig?Eller kanske grannar?Jag har grannar, en trappa ner,en familje fr Somali med 4 barn.De skriker,gapar,inget liv längre.Trappan har blivit AllTID smutsig,äcklig och det alltid stinker.Min granne, en åldre invandrare kvinna som bor på bottenvåningen.Hon är sjuk och är också trött på afrikanerna så funderar att flytta snart.Men vet inte vart.
Även städerskan som jag pratat med idag har mycket tröttnat på allt det här för trappan blir svårt att ta bort mycket skit typ tuggummi och annat.

Vill du flytta hit och jag flyttar till ditt hem?
El kanske du kan befria oss fr den somaliska familjen och ta emot dem???
Vi har väl rätt att ha bra och fina grannar och må bra?

Jag är inte anonym och ser fram emot ditt svar.
Mvh Natalia,Georgette
min e -mail:
nata7us@yahoo.com

Anonym sa...

Hur många ensamstående flyktingbarn har du hjälpt eller tagit hand om?

Nu är det inte så att det är enskilda individer som ska ta hand om ett barn, utan en kommun. Och de flesta som klagar som du kallar det tar nog emot flyktingar i sin kommun.

Det går inte bortse från att det finns ett mönster här. Rika kommuner tillika ofta Moderata lågskattekommuner som ej tar emot flyktingar, eller väldigt få. Det är inte bara Vellinge, det är även Danderyd och andra Moderatea rika kommuner.

Det kan inte bara vara slumpen utan det handlar om en inställning. Socialism betonar kollektivet, alla ska bidra och hjälpa. Moderaterna betonar individen och sina egna intressen framför det kollektiva. Den Moderata politiken är helt enkelt mer egocentrisk, där i ligger svaret.

Mary X Jensen sa...

Intressanta kommentarer det kommer här då...

En del på allvar och en del på larv utgår jag ifrån.

Unknown sa...

Vad inga kommentarer verkar nämna är att det är så att Attendo Care har fått ett uppdrag av sossarna i Malmö stad att placera flyktingbarnen i Vellinge. Man behöver ju inte vara någon stor konspirationteoretiker för att förstå varför.

Ken

Den nakna framsidan sa...

"intressanta kommentarer det kommer här då..."

Raljerar du Mary eller?

Jag tycker du ska kommentera Linus in lägg.

blues sa...

De flesta hävdar att de är inga rasister eller främlingsfientliga och gärna tar chansen att anklaga andra för det. Hur kan man säga så, hur kan du tänka så, det är vidrigt, synd och bla, bla, bla. Personligen håller jag med om Natalia och berömmer det hon sa. det är sällan nån som förklarar om VARFÖR är man negativt inställt mot invandrare. Inte mot alla, för det är enbart SD som drar alla över samma kam, utan mot de som gör nåt som strider mot allt vi i Sverige står för. Jag behöver väl inte förklara för dig vad är det jag menar när jag säger allt (har läst dina inlägg många gånger - du är både bildad och utbildad). Brott, oavsätt vad det handlar om, accepterar man icke, varken här i Sverige eller nån annanstans i världen. Om det är alltför många som begår olika brott varje dag, året om, i decennier, och det handlar alltför ofta just om invandrare (överdriver jag eller? personligen tycker jag synd om politiskt korrekta och brukar kalla saker och ting med deras rätta namn) som gör detta runt om i Sverige, då ska man helt öppet, på ett demokratiskt sätt, tala om för det, utan att skämmas eller att bli rädd för olika represalier från samhället. Det är väl inte längre nån känslig politisk fråga som man ska i evighet blunda för. Hur länge ska man sopa skiten under mattan och vänta. Du vet ju väl själv vad kommer en dag att hända om man gör så i sitt eget hem. Alla samhällsproblem ska lyftas fram, diskuteras och debatteras, för demokratins skull, och så ska man ge bra förslag på de bästa lösningen och alternativ så att problemen åtgärdas och inte upprepas. Och vi hela tiden bara angriper motståndarna genom att smutskasta dem utan att fråga - varför eller vad är orsaken att du är emot invandringen och låta honom/henne komma med belägg och argument (inte påhittade och inte heller massa tyckande och troende) då kan man föra en demoktratisk dialog och utveckla sig själv som människa. Vi skall väl inte vara så ytliga i såna fall och när det gäller stora allvarliga frågor som gäller hela vårt samhälle.
Kolla bar de invandrare, oavsätt om det handlar om en vanlig man från Fittja eller om själve ordföranden för alla muslimer här i Sverige - alla skyller på regeringen och på samhället som inte ger dem jobb. All brott som begås är pga. avsaknaden av jobbet. !3-åringar som satt eld på bilar i somras (bevisat att de var 13 år)i Uppsala gjorde det pga. brist på - jobb! Jobbar de eller ska de sitta i skolbänken? Ingen av dem säger sanningen och de flesta betonar vikten av att islam är fredlig religion. Är det inte påhittad mantra det handlar om? Med så mycket blod runt om i världen, just i muslimska länder där de dödar varann (sunni - shia), massa terrorattacker, självmordsbombare och annat brott som begås i Allahs och Mohammeds (och islams) namn är väl uppenbart att detta floskel är väl överdriven och låter, i dagens läge, ganska falsk.
Ber om ursäkt för så många ord och meningar, men blir lite irriterad när det gäller ytlighet.

Kjell Stjernholm sa...

Gränsen mellan frän retorik och övertoner tenderande till dumhet kommer alltid att vara svårbedömd för många med engagemang åt något håll. Men det som gör Kent Perssons inlägg så starkt är att han utelämnar det.

Mary X Jensen sa...

Jag tror på människan som varelse. Inte blir man alltid nöjd, så är det ju.

Jag bor i Österåker, vi tar emot ensamkommande flyktingbarn här. Det är inte okomplicerat och toner likt de i Vellinge hörs även här. Men från enskilda personer.

Att det uppstår problem när olika kulturer möts är inget nytt. Frågan är vad vi ska göra åt den saken. Att bara blunda och fortsätta som vanligt fungerar inte. Vi måste finna på lösningar här, jag tror inte att det är omöjligt nämligen.

Mary X Jensen sa...

Kjell - jag hoppas att du inte läser in något annat i min text än det du ser hos Kent. Vi är överens. Jag blir dock bara så trött på den ensidiga skället på moderater i det här fallet, det är lika trist när det är tvärtom iofs.

Erik sa...

Mary, huruvida JAG personligen tar emot ensamstående flyktingbarn är i sammanhanget helt ointressant. Jag betalar skatt och jag vill att mina skattepengar i skall gå till dem som har det svårare än mig. Tack och lov bor jag i en kommun som solidariskt hjälper dem av mina medmänniskor som har fått en olycklig lott i livet. Hade jag bott i Vellinge hade jag nog övervägt att flytta därifrån efter kommunalrådets uttalanden.
Att du begär att jag ska ta emot flyktingar i min etta bara för att jag vill att min kommun ska det är billig retorik. Jag har varken tid, plats eller kunskap för att ta om hand ensamkommande flyktingbarn i min lägenhet. Däremot betalar jag gärna 30% av min lön för att min kommun ska göra det.

Anonym sa...

Hipp Hurra för lilla Hököpinge i Vellinge som säger nej till att spela fosterföräldrar till hela världen.Lilleputtalandet Sverige ska som vanligt lösa all världens elände trots sina egna ekonomiska problem.Helt otroligt.

(Om nu främlingar gör dig så nyfiken , flytta utomlands).

Pelle

Mary X Jensen sa...

Erik - tänk i bilder... Det gör jag och menar inte riktigt bokstavligen att du ska ta hand om dem hemma i din etta heller. Naturligtvis inte.

I min kommun söker vi dock enskilda familjer för att ta hand om de barn som kommer hit. Det är olika i kommunerna hur man löser det hela.

Jag skulle inte låta ett kommunalråd av Vellingemodellen få stå oemotsagd. Nej.

Mary X Jensen sa...

Erik - tänk i bilder... Det gör jag och menar inte riktigt bokstavligen att du ska ta hand om dem hemma i din etta heller. Naturligtvis inte.

I min kommun söker vi dock enskilda familjer för att ta hand om de barn som kommer hit. Det är olika i kommunerna hur man löser det hela.

Jag skulle inte låta ett kommunalråd av Vellingemodellen få stå oemotsagd. Nej.

Erik sa...

Mary, jag begriper att du talar i bilder. Och jag tycker fortfarande att det är ett mycket billigt retoriskt grepp att antyda att bara för att individen inte tar emot ensamkommande flyktingbarn ska vi ha förståelse för hur folket i Vellinge resonerar.
I övrigt har jag inget att invända. Är inte moderat men är ändå glad att de flesta i (m) verkar se saken som du och Kent i Örebro gör.

Mary X Jensen sa...

Bra Erik - men jag lackade ur på all den skit som bara kastades över mig som moderat. Jag tänker inte alls som Vellingemoderaterna. Blev arg för det.

tobbe sa...

Såg på något program tror att det var uppdrag granskning. Där for dom till en typisk moderat kommun täby eller något sådant kommer inte ihåg. Och frågade folk vad dom tyckte om att hjälpa invadrar barn. Alla vad för. Men när man började fråga dom om det skulle vara ok i deras grannskap då var det helt plötsligt inte ok. Då tyckte dom att det var bättre att dom var på andra ställen. Dom hittade på än den ena än den andra ursäkten.

Tycker det visar tydligt var moderater står. Och det stämmer ju in på deras politik. Som ett tidigare inlägg beskrev. Moderat politik går ut på att var och en klarar sig själv och moderater är sällan benägna att hjälpa andra. Är åtminstone min erfarenhet.

Sedan när det gäller skåningar så är det iof rasism från alla läger. Av någon anledning har skåne blivit ett rasistfäste. Kanske lika bra att gräva en kanal vid skånska gränsen nu när vi har byggt en bro till danmark så kan vi sälja skåne till Danskarna. Dom har ju likadana åsikter.

Anonym sa...

Intressant med alla tjusiga moderater som säger sig försvara alla människors lika värde, men där moderaterna verkligen har inflytande; Täby och Vellinge t ex, där orkar tjusighetens sken, knappt genomtränga mörkermännens ridåer.

/karl

Anonym sa...

Läste just att två av tre kommuner nobbar flyktingbarnen.

Varför ställer sig ingen frågan om VARFÖR det blir så här?

KAN det vara så att det börjar bli nog? Vi KAN inte ta hand om hela omvärlden hur gärna vi än vill. Se till realiteter snälla nån!

J.N sa...

Nu ser jag inte det som min uppgift som privatperson att ta hand om varken invandrade flyktingbarn eller barn som växer upp hos exempelvis alkoholiserade föräldrar. Det tycker jag uppriktigt sagt är en sak för samhället att ta hand om på bästa sätt. Riktigt så långt vill väl inte ens du som moderat driva privatiseringarna att privatpersoner vars lämplighet att ta hand om barn ingen vet något om, ska ta hand om barn som behöver omhändertagande? :)

Skämt å sido så har jag bott i fattiga och/eller invandrartätaområden och umgåtts med invandrade människor och varit en bra medmänniska, precis som jag försöker vara med alla grannar jag haft.

Och jag tror som du säger att oviljan mot de främmande är en stor anledning.

Men jag vidhåller fortfarande att Vellingemoderaterna tar konsekvenserna av den politik de själva driver.

Anonym sa...

Det moderata samlingspartiet måste ta avstånd från denna sorts politik. Framför allt man sluta belöna rasisterna i partiet med fina politiska uppdrag.

Om jag var du och om jag var moderat skulle jag kräva Lars-Ingvars Ljungmans avgång och jag skulle göra det med stolthet.

Hälsningar
Nina

Anna sa...

Moderaterna i Vellinge uttalade sig som just moderater. Självklart kommer de också att kritiseras som moderater. Något annat vore befängt. Vidare osar det etnocentrism om ditt blogginlägg, något som inte gör mig imponerad. Så jag kommer, utan tvekan, att kritisera moderaterna för detta uttalande - det är helt enkelt inte acceptabelt. Att du sedan privat har en skiljaktig mening är bra, men jag kan inte applådera något som för mig är självklart.

Carina sa...

Hej!

Varför detta motstånd att ta emot flyktingbarn, m fl som har det fruktansvärt jobbigt, där dom kommer ifrån. Det är människor det handlar om. Tror inte att det är många som skulle vilja byta plats med dessa människor.

Carna

Krassman sa...

@Mary
Jag är inte förvånad att du inte delar synen som Moderaterna i Vellinge gör, hade aldrig trott något annat. Och det är just det som är problemet. Jag kanske drar för snabba kopplingar, som vanligt, men först Eslöv, sedan Appelros och Moderaterna i Malmö med sitt fokus på invandrar/flykting frågan och nu detta. Jag har ställt en liknande frågan till Kent P tidigare, som fortfarande är obesvarad.

Är det Eslöv, Appelros eller Moderaterna i Vellinge som är det riktiga problemet, eller finns det ett större problem att ta tag i inom Moderaterna?

Jag tycker inte det skall behövas att ni (du och Kent P) skall behöva sitta och markera er avsky mot denna politik och uttalanden som görs av era partivänner i minst 1500 tecken. Det är på något sätt uppenbart att ni inte delar deras syn från början, trots att ni tillhör samma parti. Jag uppfattar tyvärr era inlägg som krumbukter och realiserade ursäkter, alltså inte billiga, men till något nedsatt pris bara. Alla tänkbara nyanser i Vellinge-syndromet kanske behöver lyftas fram för att ta avstånd, men jag tror inte det.

Du kanske kallar min frågeställning och fundering för smutskastning men jag är allvarligt orolig över dessa strömningar i vårt land, och speciellt när de kommer från representanter från ett parti som jag respekterar, för det gör jag.

Man skall ha respekt för sina motståndare, även om dom anser att man måste ha hjälpt ett ensamstående flyktingbarn för att man skall få uttrycka sig kritiskt.

nina sa...

En till grej:

Mary, visst är det fel att en ledande moderat som har dessa åsikter får fina uppdrag i partiet?

Björn Fridén sa...

@Mary

Att kritisera moderaterna i Vellinge för att de inte vill ha asylsökande innanför kommungränsen är inte smutskastning, det är politisk kritik när den är som mest välbehövd. Det hade varit trevligt med eldunderstöd från Reinfeldt i frågan, men kan inte få allt.

Men försök inte reducera det till smutskastning. Särskilt inte när du själv tycker att det var värt att kritisera Sahlin för att hon åkte och festade på Mallorca för sina egna pengar.

Dittodattan sa...

Ledsen Mary, men moderaterna är inte "tacksamma" att smutskasta. De förtjänar all kritik de får och jag är rädd för att du som verkar ha mänskliga åsikter borde söka dig till ett annat parti.

Ordet "Regeringsduglighet" har blivit ett skämt sedan Reinfeldt började använda ordet och förhastade beslut och dåligt omdöme och moral i partiet är regel, inte undantag!

Från en som blir utan all rätt till ersättning fr o m 1 februari 2010. Inte ens aktivitetsstöd, trots av FK "godkänd" sjukdom. (Men ingen skulle falla mellan stolarna, så jag finns inte...)

Johan sa...

Du skriver "Det är förskräckande att det finns så många människor med så fördomsfull attityd."
Fördomar? Varför inte kalla det lärdomar istället? Se hur det ser ut i de områden som tagit emot mycket flyktingar/invandrare: Rån, misshandel, våldtäkter, hot, stenkastning på brandmän etc. Är Vellingeborna rasister bara för att de tar lärdom av hur det gått för de områden som "kulturberikats"? Jag tror det handlar om ren avundsjuka från andra att det fortfarande finns en kommun som lyssnar på folkets vilja och bibehåller tryggheten och (relativt) låg kommunalskatt. Är Södertälje, Botkyrka, Malmö, Landskrona och Helsingborg exempel på kommuner´som fått ett lyft av invandringen, tycker du? Det handlar inte om "rasism" eller "fråmlingsfientlighet". Det handlar om vad som händer när man sätter många människor i socialbidragsberoende och områden med passivitet och sysslolöshet växer fram.

Marika sa...

Mary, jag tycker att du relativiserar och därmed förminskar problemet på ett olyckligt sätt.

Att KSO i Vellinge tillika ordförande i Moderaternas nationella valberedning säger nej till 30 ensamkommande flyktingbarn är de facto ett problem för moderaterna, åtminstone om man som du tror på asylrätten.

Det är fullt möjligt att tycka detta utan att därmed mena att moderaternas politik på alla andra områden också är lika fel.

Din jämförelse med att personligen ta emot flyktingbarn håller inte, ens som metafor. Det är att jämföra äpplen och päron. Det är ju för att behövande inte ska vara beroende av enskildas välvilja och välgörenhet som vi har byggt upp välfärdssystemen i Sverige - och även rättssäkerheten.

I den här frågan tror jag, bortom allt partipolitiserande, att det är farligt att vara alltför mycket "å ena sidan, å andra sidan..." Antingen håller man med Ljungman. Eller så gör man det inte. Det är viktigt att välja sida här. Annars öppnar man upp för värre saker.

Mary X Jensen sa...

Marika - jag relativiserar inte, däremot problematiserar jag. IMHO.

Jag har tagit ställning bort från främlingsfientlighet. Det är väl ändå tydligt. Jag tar inte ställning mot personer dock emot vad de gör. Det har jag gjort många gånger här nu.

Frågan hur många flyktingbarn tar du emot var inte bra ställd, den har jag backat på. Det blev fel ingång. Men som tidigare sagts här och på andra ställen. Barnen som behöver hjälp kommer i bakvattnet för denna jakt på moderater i Vellinge. Jag tycker nämligen att det också finns ett problem med det sätt som boendet har presenterats för de boende i Vellinge.

Marika sa...

Ja, du är mycket tydlig med att du tar avstånd från främlingsfientlighet. Det håller jag helt med om.

Jag är sosse. Men inte särskilt intresserad av att jaga moderater. Jag vill mycket hellre prata sakfrågan, vilket jag försökt göra på min egen blogg (där jag bla ger visst beröm åt Tobias Billström).

Så om du reagerar på vad du menar är en osaklig jakt på moderater, så reagerar jag på samma sätt mot vad jag menar är ett osakligt försvar av moderater...

Denna fråga, som de flesta andra, vinner på att själva sakinnehållet diskuteras. Men då måste moderaterna som parti också vara tydliga med var de står någonstans. Sakligt sett.

Mary X Jensen sa...

Marika - har du läst vad jag skrivit mer. Just det här inlägget är inte det bästa.

Anonym sa...

Marika, tillåter mig att klippa ett citat från ditt inlägg:
"Men då måste moderaterna som parti också vara tydliga med var de står någonstans".
Med all respekt, men det är väl som att be centern vara tydliga med var de står i kärnkraftsfrågan.

/ karl

Anonym sa...

Den fråga ingen verkar ställa sig är hur det kommer sig att 100-tals barn dyker upp i Sverige helt plötsligt. Vad är syftet, hur har det gått till? Är de föräldralösa, är de här för att studera, bli adopterade eller vad? Sanningen är att de till 90% är s.k. ankarbarn, dvs de skickas från t ex Afghanistan av familjen. De vet att Sverige tycker synd om alla och tar förmodligen emot ett oskyldigt barn på 15-16 år.

När Asylansökan beviljats kommer som ett brev på posten föräldrarnas asylansökan och sedan även andra familjemedlemmar.

Självklart utnyttjas barnen i det här fallet av hänsynslösa föräldrar. Detta måste vi sätta stopp för, för hur orättvist är det inte att vi lägger ner kanske 1 miljon kr på att ta hand om ett “ensamkommande flyktingbarn” och sedan ytterligare miljoner för deras anhöriga, när det finns miljoner av barn som far illa i Afghanistan och som kunde haft mycket bättre användning av pengarna. Öka biståndet, men sluta ta emot dessa ensamkommande ankarbarn. Det är fruktansvärt att använda sina egna barn på detta sättet!

Anonym sa...

Sätt dagens massmigration från tredje världen i perspektiv genom att se denna tankvärda video. Denna gäller förvisso USA vad men är lika applicerbar på Sverige eller Europa i övrigt: http://www.youtube.com/watch?v=n7WJeqxuOfQ

Anonym sa...

Kan vi inte komma överens om att sluta använda benämningen "ensamkommande barn" samtidigt som benämningen "ungdomar under femton år" används när det diskuteras drogtester i skolor? Det hela är ju löjeväckande minst sagt. Uttalande efter uttalande från personal som jobbar med dessa ensamkommande vittnar om att åldern på dessa "barn" inte stämmer. Kan den frågan diskuteras? Ljuger dessa "barn"? Vi kan inte ha en situation där relevant fakta saknas. Vi kan inte diskutera när fakta inte stämmer. Till sist fyra frågor: Kan politiska frågor diskuteras? Kan invandringspolitiken diskuteras? Kan då en kritisk inställning till invandringspolitiken vara en åsikt utan att åsiktsbäraren behöver bli kallad rasist? Eller finns det bara ett svar i vissa frågor där politiken och demokratin är satt ur spel?