torsdag 5 november 2009

Ingen avstängning utan domstol... Telekompaketet

Nedan uppdaterat, fler har vaknat till liv ;-)

En lättnande suck hörs över nejden. Farhågorna över att någon lättvindigt skulle kunna stängas av från internet kom på skam. Ministerrådet enades i natt om att det inte ska vara möjligt att stänga av någon från internet utan rättslig prövning. Skönt. För hur skulle det vara om någon plötsligt inte fick köra bil på allmän väg för att de tidigare kört för fort eller varit hänsynslösa i trafiken.

Många är vi som protesterat, vi kommer från olika politiska partier. Kanske att Piratpartiet har hörts mest. Det är också de som arbetar hårdast för ett fritt internet. Men vi är allt några till som kämpat på. Det känns bra att det lönar sig att protestera ibland.

Ofta är det nog så att den som ska fatta beslut bara har en begränsad uppfattning om beslutets innebörd. När det gäller internet så finns det uppenbara skillnader i kunskapslagret. Vissa betraktar internet som vilken TV-kanal som helst medan andra ser det hela i lite större och bredare perspektiv. Just nu får vi som tillhör den senare gruppen känna oss nöjda idag. Henrik skriver att det är möjligt att vi vann och hänvisar till Christian Engströms blogg för text om förhandlingarna. Rick Falkvinge är jättenöjd. Emma var uppgiven igår men gladare idag.

Gunnar Hökmark skriver på sin blogg "Så blev telekompaketet klart i natt. Innebär bland annat ökad konkurrens, konkurrens ända hem till det enskilda hushållet, en öppenhet för olika aktörer inom hela spektrumområdet när den digitala dividenden frigör nya frekvenser. Enskilda lokala monopol kommer därmed tvingas leva med konkurrens, precis på samma sätt som vi nu har konkurrens i andra delar av nätet. I det färdiga förslaget, som blev klart kring klockan 1 i natt finns det också en paragraf som så långt det går på gemensam EU -nivå skyddar den enskilde användaren."

Jag ser detta som en ljusning vad gäller att förstå internets rätta element. Det är ett fenomen som inbegriper så mycket mer än sk. olämplig användning. Allt annat som inbegrips i det hela är bland annat kunskapssamhället, vår syn på informationsflöde och användning av denna är frågor som behöver tas ett steg vidare. Nätneutraliteten är en annan viktig fråga för internet. Patrik Fältström är en Sveriges (för att inte säga världens) auktoriteter på området och han menar att man ska se upp med regleringar.

Det är bara med en dåres envishet man kan få igenom sina tankar och idéer. Många vill nog ta åt sig äran av detta nu, men det är bara att konstatera att det varit ett enormt grupparbete rakt över och igenom alla partigränser. Det har lönat sig och det finns alla anledning att tro att det kommer att fortsätta ås här i framtiden. Så mycket kunskap som flödar runt är fantastiskt. Den finns överallt.

Någon sa att journalistik aldrig varit svårare än det är nu på grund av det enorma informationsflödet, men heller aldrig roligare. Det går att jämföra med politik. Aldrig har så många varit så intresserade, engagerade och aktiva som nu. Det ställer krav på politiken, men å andra sidan så är det bra mycket roligare det också. Mycket av det traditionella politiska arbetet behöver omprövas. Tolkningsföreträden måste tillåtas från flera plattformar. Ja, det är mycket nu.

Å andra sidan så kan man lätt bli avstängd genom att inte betala avgiften till operatören. Det är bister sanning förstås.

Andra som bloggar är Anders S Lindbäck, Scaber Nestor, Lake, Beelszebjörn, Farmor Gun (krya på dig). Kent Persson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,(Aftonbladet) (DN) (SvD) (IDG) (Sydsvenskan) (Expressen)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg...din liknelse om förbjud att bruka vägar om man gjort traffikbrott är dock inte så träffande.

Skulle Hadopi lagen gälla på vägarna skulle man efter tre anklagelser om att man på ospecificerat vis brutit mot traffiklagar bli förbjuden att alls nyttja någon form av vägar. Kravet om rättslig prövning syftar till att det inte ska räcka med obevisade anklagelser utan att det ska ställas krav om verkliga bevis.

Det är dock svårt att göra liknelsen perfekt eftersom när det gäller fildelning så kommer dessutom själva anklagelsen från privata företag som tjänar ekonomiskt på att det statueras exempel.
/Fiery Spirited

Jerker Montelius sa...

>Å andra sidan så kan man lätt bli >avstängd genom att inte betala >avgiften till operatören. Det är >bister sanning förstås.

Nja där är en ordentlig skillnad.
Om du inte betalat till operatör A så finns det inget som hindrar dem att sluta leverera tjänsten till dig.
Dock kan de inte påverka vad operatör B gör om han vill ha dig som kund i stället.

Mary X Jensen sa...

Ja Jerker det har du rätt i förstås. Men kortsiktigt kan du bli avstängd av den anledningen.

manen sa...

hade givetvis vart bättre om domstol uttryckligen skrevs in, men vi får välan leva med detta; nu börjar(eller har redan börjat) striden om ACTA!