tisdag 1 december 2009

Mörkerrädsla... Är FRA där?

Imorgon kanske någon lyssnar skriver deeped på sin blogg och han menar FRA. Vi är båda beteendevetare och tänker ofta i banor kring hur människor reagerar och agerar. Det är väldigt intressant. Själv fick jag känslan av att vara mörkrädd, den där obehagliga som gör att man spänner sig extra hårt och blir vaksam. Man vet inte om det finns någon eller något därute i mörkret. Därför går man inte ut. Det är lite samma känsla just nu när jag sitter här och skriver.

Jag är kritiker - kommer det att påverka mina chanser. Eller har det redan gjort kanske? Vad vet man? Ingenting. I Kina har man stängt av Carl Bildts blogg men han har tydligen kommit på ett sätt i alla fall att lägga upp inlägg.

Våra grannländer talar om en elektronisk mur runt Sverige. Telia Sonera har flyttat sina servrar från Sverige. Och i Norge tror deras datainspektion Datatillsynet att det kommer att påverka yttrandefriheten och därmed beteenet eftersom man känner sig övervakad. Att trafik mellan personer som befinner sig i Sverige, eller mellan svenskar inte får spanas på är ingen större tröst, eftersom man måste kolla i trafiken för att kunna avgöra om man får spana eller ej. Så funkar tekniken. Men ingen av de som beslutar verkar bry sig om det. Tröstlöst är vad det är. Det känns inte som om man talar om samma sak heller - Mikael Elmlund fick chansen att tala med statsministern och där blev det uppenbart att det är så. Olika världar... Man kan bara sucka. Alla tycker att de har rätt utifrån sina egna perspektiv. Ungefär som löntagarfonderna - "... är ett jävla skit ... nu har vi baxat dem ända hit..."

NyTeknik

Bloggar: Peter Andersson, Amanda, Calandrella, Blogge, Oscar (grattis !), PW, FarmorGun, opassande, Kent Persson, Sagor från Livbåten

(intressant)


(DN) (IDG) (CS)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad innebär det att Telia flyttat sina servrar till utlandet? Jo, att inhemsk svensk trafik plötsligt är internationell. En dator i Stockholm som vill kommunicera med en dator i Skåne kommer att hoppa över till Köpenham. "Titta internationell trafik!", skriker signalspanarna på FRA. "Det ska vi undersöka. Lagligt!"

Mary X Jensen sa...

Det är komplicerat som man brukar säga. Att Telia Sonera flyttade sina servrar till Finland var för att skydda sin egen trafik.

Sveder sa...

Att du Mary fortfarande är moderat förvånar. Du borde ta konsekvenserna av dina åsikter och helt sonika hoppa av det skunkande skeppet och spänna din båge i ett annat, mer vänligt och frihetligt, parti. Det går inte att säga att - Jag vill påverka innifrån. Det funkar inte så, det har vi sett med all önskvärd tydlighet. Avgå i protest mot ditt partis förda politik och låt alla och envar veta det, så ses vi på barrikaderna. Kanske hos PP.

Mary X Jensen sa...

Sveder jag har förklarat mer än en gång. Jag har varit moderat sen 1973 - det blåser alltid i politiken. Det handlar aldrig bara om en fråga.