lördag 28 november 2009

Mycket FRA just nu...

Om tre dagar kopplas FRA-kablarna officiellt in. Alla gillar inte det. Jag är en av dem. Jag tror att man till och med skulle vinna valet på att gå ett varv till med den här frågan. Men någonstans och av någon anledning sitter det helt fast. Vad jag har förstått så har statsministern slagit fast att han inte har några planer på att ändra på saken. Det är faktiskt absolut det enda jag har emot honom. Den där ståndaktiga hållningen till FRA-lagen. Jag förstår den inte. Det är möjligt att det inte är så taktiskt och smart att säga emot sin egen partiledare när man vill bli riksdagsman, men man kan inte dagtinga med precis allt. Så är det bara.

Göran Widham skrev om sina farhågor på bloggen Sagor från livbåten. Det är väldigt bra och beskriver precis mina egna funderingar kring det hela. Jag gillart inte.

Läs Görans text här.

Jag tycker dock att det är bra att moderaterna tar ställning till att det finns för många personregister och att det behöver städas bland dem. Det är helt rätt och i linje med individens rätt till uppgifterna om sig själv. Det är just när de hamnar i tolkning av någon annan som det kan bli så fel så fel. Alla säkerhetsplåster till trots... Det är vad det handlar om när det gäller FRA-lagen. Ingen som snackar om den från beslutsfattarhåll verkar ha en aning om hur trafiken flödar över internet (eller så har de det och det är värre) utan håller fast vid att kablar ska kopplas in.

Jag kan förstå det här med signalspaning, att det kan behövas. Men är inte alls överens om metoden. Inte alls. Det påverkar oss alla, i mycket större utsträckning än jag tror att man alls förstod när arbetet med lagen startades. På den tiden var inte alla uppkopplade på samma sätt som idag. De som hittade på lagen hade säkert ingen aning om att det inte gick att sortera ut svenskarna i flödet exempelvis. Kanske att de inte förstår det fortfarande? Man kan tro det när det framhärdas att det inte ska gälla svenskar, när alla som känner till lite hur det fungerar vet att det inte är möjligt att avgöra vad som är vad utan att kolla. Det är inte bara internet och mail det gäller heller utan även fax och telefonsamtal. Oscar Swartz berättar om sin egen erfarenhet av brevhemlighet.

Tekniken rinner förbi och den är gränslös. Som alltid.

(intressant)

Andra bloggar: Annarkia Opassande Det skrivs rent allmänt massor om det hela kolla på Bloggar.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

OlofB sa...

Stå på dig Mary! Stå för vad du tycker, oavsett om Fredrik är fullständigt ute och cyklar i frågan.

Den dagen Rick är så helt gungly i skallen att han försöker pådyvla Piratpartiet något som står lika mycket emot grundläggande liberala värderingar som FRA-lagen gör i m-fallet, då är det dags för honom att kliva av pallen.

Anonym sa...

Ja stå på dig!
Hade M gått ut och sagt att de tagit till sig av kritiken och skulle revidera FRA och IPRED och skapa en arbetsgrupp för integritetsfrågor samt en arbetsgrupp för att undersöka en ny upphovsrätt(innehållande bla Karl Sigfrid) så skulle de sopa banan med Rödgrön ideologisk roddigogga.

Anonym sa...

Goid morgon, högertant! :o) Jag har funderat på saken, och jag tror för min del att den här saken är avgjord. Fortsatt civilmotstånd är likväl nyttigt; det är det alltid, men övervakningssamhället är inte bara här för att stanna; det kommer att växa till sig. Den breda opinonen är måttligt intresserad, och resonerar ungefär som så: "har man bara rent mjöl i påsen, vad är problemet...?"

Problemet, som jag ser det, är att privatinformation läcker ut okontrollerat framför allt genom EU, men EU-styret hålle knappast lägre klass än det svenska, varför denna aspekt inte är särskilt betydelsefull.

Personligen såg jag för länge sen sakens natur och gav upp den egna integriteten från början, och det har fungerat bra. Folk är överdrivet rädda för att göra sig synliga. Storebror ser oss förvisso, men det går att leva med det också.

Annars får man nog räkna med att den legala inskränkningen är ganska fiktiv. Saker som normalt faller utanför signalspaningens område faller helt lagligt inom, om det kan finnas en koppling till landets säkerhet, vilket lätt kan röra precis vad som helst som i någon mening är pinsamt. Det ligger i underrättelseverksamhetens natur, att mandatet behöver vara så vidsträckt som möjlig, alltså heltäckande, ett carte blanche i prioncip, för att vara verkligt effektivt, och att det FINNS ett starkt nationellt behov av en stark underrättelsetjänst får vi lov att erkänna.

- Peter Ingestad, Solna

Bo sa...

Det är faktiskt absolut det enda jag har emot honom.

Andra saker jag har emot honom:
- Hans nonchalanta inställning till rättssäkerhet.
- Att särintressen ska ha företräde i rättssamhället.
- Att utpressning från icke-rättsinstanser är en godtagbar metod för att beivra brott.
- Hans inställning till sanning.

Han är vad jag förstår en mobbare, men det vet jag bara ryktesvägen.

Vi har alla våra dåliga sidor, men att godta dessa vidrigheter från en statsminister är mer än jag ställer upp på.

nystatare sa...

Varför är det ingen som fattar att man kan använda Torbrowser?

http://nystatare.blogspot.com/2009/11/torbrowser-till-alla.html