tisdag 29 december 2009

Fredrik Reinfeldt behöver nog inte vara rädd för Mona Sahlin...

Alliansens statssekreterare ska utbildas av hemliga socialdemokrater och det upprör förstås i (s)-leden. Fredrik Reinfeldt påstås vara rädd för att debattera med Mona Sahlin och hon tycker därför att han kan lämna över regeringsmakten direkt till henne. Varför i allsin dar man drar slutsatsen att Fredrik Reinfeldt skulle vara rädd att debattera med Mona Sahlin är obegripligt. Däremot är det uppenbart att de talar på helt olika plan och jag kan förstå att statsministern kan tycka att det är meningslöst. De når aldrig varandra på något sätt. Måste kännas som att tala med en vägg. För båda.

Personligen lyssnar jag hellre till Fredrik Reinfeldt förstås. När Mona Sahlin pratar uppfattar jag det mer som allmänt gnäll och pekfingervisande. På senare tid så har hon börjat säga - det är ni som är regeringen nu - när hon avkrävs på vilka egna åtgärder som kan vara aktuella i olika frågor. Då kan man tänka att om hon inte vill svara på frågor utan bara ställa dem så blir det som att köpa grisen i säcken med en röst på henne. Hemlig politik på något sätt. Bara att det komemr fram uttryck som att Fredrik Reinfeldt skulle vara rädd för att debattera med Mona Sahlin säger något om de olika språkbruken. Det är bra att ha känslorna med i debatten och det skulle även den mer instrumentellt inriktade alliansen ha. Men det behöver inte gå till överdrift.

S-högkvarteret har jobbat fram ett dokument som visar på hur ofta statsministern ställt in debatter med oppositionen. Det är inte bra för demokratin menar dom. Peter L Andersson tror från sin solstol (jag är avundsjuk Peter) att moderaterna är skraja för diskussionen om sjukförsäkringen. Det visar sig nu i en attitydundersökning från demoskop att människor är misstänksamma mot oppositionen också i den här frågan. Det borde göra dem ordentligt nervösa menar PJAL i en ledare i SvD. Ty det finns ett kollektivt minne kring att det inte var på alla sätt bättre förr. Så att jobba med populism kanske inte är en bra idé när det kommer till kritan.

Johan Westeholm försöker sig på att analysera statsministern som person utifrån boken Ensamvargen, skriven av Anita Kratz. Han ser ett stort kontrollbehov. Det kan väl iofs vara bra att ha kontroll på läget när man är statsminiser. Det lustiga är dock att samma bok läses just nu av min man som å sin sida nämnde att Fredrik Reinfeldt säger att han aldrig deltar i kotterier eftersom det kan vara bättre att stå bredvid och få en helhetskoll än att fastna i röran. Han har i stället gjort andra val - nämligen varit ute och rest och träffat väljarna. Kent beskriver detta i sin blogg. Det kan väl kanske vara på både ont och gott. Men att det skulle handla om debatträdsla är väl ändå att ta ut svängarna lite väl mycket.

Alliansfritt Sverige - tar chansen att klippa till förstås.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

(Aftonbladet)

7 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Socialdemokraterna har ett stort problem.De gillar i stort Alliansens åtgärder. Däremot hoppar det på alla felaktigheter - eller skall vi säga ofullgångna lösningar och skäller som bandhundar. När justeringar av de för fort tänkta har beslutats av Regeringen så har de ju inte mer att klaga på.
Men de är Måna om att gnälla!

Johan Westerholm sa...

Mary

Vore det inte bättre om du tog del av boken själv? Det är fler bilder som målas upp, och framför allt det möte när han pekade finger åt Karl Sigfrid.

Mvh

Johan

Mary X Jensen sa...

Jag har naturligtvis läst boken själv - för längesen. Men tyckte att det var kul att du och Ragnar läste den samtidigt och med olika blick.

Karl Sigfrid och jag är bästa vänner som bekant. Jag uppskattar inte FRA-historien överhuvudtaget och det vet du.

Läs gärna boken I väntan på Sahlin av Isaksson om du inte gjort det. Den ger också en bild...

Johan Westerholm sa...

Mary

Jag vet att du inte gillar FRA-hanteringen, och Isakssons bok: Ja, jag har läst den.

Men som jag skrev, sannolikt krävs det en hel del hårdhet på den nivån. En hårdhet och hänsynslöshet som kanske inte alltid är så charmig vilket tyvärr Karl fick känna på. Men det jag har absolut svårast för var när han indirekt underkände sina ministrar i SVT Agenda. Sådant är och förblir ett dåligt ledarskap. Och i detta har jag fog för när jag påstår att det finns personer i de andra allianspartierna som tog mycket illa vid sig.

Jag brukar framhålla Peter Wallenberg d.ä. som ett gott exempel på detta. Han brukade klappa sig på huvudet när han förklarade var ansvaret låg och framhöll själv att när kollektivet hade misslyckats så föll det tillbaka på honom som ordförande.

Anonym sa...

Är det inte väl magstarkt av oppositionen att kräva debatter med statsministern, Statsministern och Landsfadern Fredrik Reinfeldt från Täby, som nyss avslutat en succe´-fylld period som EU-ordförande. Skulle HAN debattera med oppositionsledaren?
Det vore ju nästan ett brott mot den demokrati, som i strid med högern, infördes i början av förra seklet.

/karl

Unknown sa...

HÄXJAKT!

Anonym sa...

Tänk om något så dåligt som Mona skulle hota alliansens regeringställning..
I så fall röstas Alliansen bort för sin inkompetens.”
Vad gäller inkompetens så gäller det hur Alliansen bemöter Mona Sahlin,
Hon kan påstå vad som helst och komma med vilka förslag som helst om hur SAAB skall räddas och hur många miljarder av skattepengar som skall satsas med den enda egna avsikten att fiska röster. SAAbs kris passar henne i sitt röstfiske och förutom pladder har hon inte bidragit till att få någon lösning.
SAP, Lo och facket har de erforderliga miljarderna och det är deras medlemmar det gäller.
När hon själv satt i regeringen och Ericsson måste avskeda tusentals personer var hon knäpptyst och regeringen uppmanade även till bojkott av deras produkter.
Hon går helt fri från varje form av kritisk analys. Hon kan säga vad som helst. Ingen ifrågasätter. Ingen påpekar att Mona Sahlin sa tvärtom förr gången hon yttrade sig..
Men ingen granskar henne,. Vem ställer följdfrågor till Sahlin. Ingen!
Jag menar att denna okritiska bevakning av oppositionen är förklaringen till att opinionsläget ser ut som det gör. Hon kommer undan med allt. Då är det inte svårt att höja sina opinionssiffror.
Det finns inga partisekreterare i Alliansen som gör sina jobb så på den punkten håller jag med om att Alliansen kan röstas bort p g a inkompetens.
Att förlora mot oppositionen med Mona Sahlin som partiledare skulle vara förödande ,ingen regering har haft något svagare och okunnigare emot sig så partisekreterarna borde försöka att vakna och göra vad de är tillsatta för…