fredag 11 december 2009

Inte bara mer tydliga utan mindre instrumentella...

Per Schlingmann menar att moderaterna måste bli mer tydliga. Ja det är möjligt att det är så. Jag har dock gjort en annan reflektion de senaste dagarna, man kanske är för tydlig med fel saker. Det viktigaste nu är att moderaterna måste släppa på den instrumentella framtoningen. Jag hoppas att det inte är det som menas med tydlighet att det ska bli ännu mer instrumentellt? Då är det fel är jag rädd. Vi måste börja visa lite mer hjärta och känsla i politiken. Vet att den finns där. I alla fall hos många av oss moderater. Dags att släppa fram den och bli tydlig med att det finns en sån sida bakom de högtravande uttalandena.

Dels gäller det tonen kring sjukförsäkringsrabaldret där uttalanden gjorts som gör att man undrar om folk har alla hästar hemma och överhuvudtaget känner någon empati för andra. Förvisso så gillar jag andemeningen i den nya sjukförsäkringstänket. Att få hjälp att bli frisk är bra mycket bättre än att få bidrag för att fortsätta må dåligt. Men när det tar sig såna ytterligheter som det tycks gjort så måste man väl kanske stanna upp i alla fall och visa lite mer deltagande och inte ta fram samhällskalkylen. Den stämmer bara på ena ledden, den siffermässiga. Man missade variabeln människa. Den är vare sig lätträknad eller förutsägbar egentligen - men den finns där. Alltid. I synnerhet i politiken. Darför behövs det fler beteendevetare i politiken.

People Management

Jag har under senaste tiden upplevt total katastrof i people management på lokalt plan. Jag talar inte om mitt eget helkassa provvalsresultat nu, det har jag kommit över - jag har distans till sånt. Var säker på det.

Jag talar om hur vi tar hand om varandra som människor. Detta gäller nu politiker i allmänhet och inte särskilt moderaterna vill jag bestämt påpeka. Politisk verksamhet är inte vacker, ibland är den så trist och smutsig så att klockorna stannar. Vi måste bli bättre på det där. Om det finns människor som vill vara med och arbetar hårt för att få vara det så måste vi ta vara på dem. Det är det första. Inte bara skåpa ut dem och låta dom stå på väntelista tills nästa val om de orkar vara kvar tills dess.

Min syn är att man måste ta till vara på människors kompetens. Det skadar inte att kunna något när man ska ha politiska förtroendeuppdrag. Det är inte bara för att man känner rätt personer som man ska få vara med. Kring valtider blir detta extra tydligt. Tyvärr. Jag tror nämligen att man måste börja inifrån i en organisation och arbeta mot ett gemensamt mål, där de mänskliga värdena ska ha en stor plats. Lena Melin skriver om dagens snackisar och tar upp hjärtlöshet som en. Det är väl inte så moderaterna vill framträda? Nej, tänkte väl det?

Provvalets betydelse

Om det är så att det är omkring 30 procent av medlemmarna i en politisk förening som deltar i ett provval kan man då överhuvudtaget dra några slutsatser av det? Egentligen? Säg att det är 100 personer som deltar i ett provval. Det är ett antal som man lätt själv kan managera till att rösta på ett visst sätt, eller hur? Några telefonsamtal, en kopp kaffe eller så.

Jag säger nu inte att det görs utan att man kan göra det. Är det seriöst att då påstå att resultatet är rättvisande och demokratiskt och påvisar riktningen för vad majoriteten anser? Har man inte glömt väljarnas inflytande då? Det kackel som uppstår mellan politiker från alla håll och kanter under provvalstider är så oerhört deprimerande så att man bara vill lägga av. Man hör om detta överallt, i alla partier. För att någon inte gillar någon annan så kan det ta vilka konsekvenser som helst vad det verkar.

Jag ser dock politik som oerhört viktig och seriös verksamhet. Om vi ändå slapp politikerna kan jag dock tänka ibland. Då tänker jag mest på de där som står som väloljade maskiner och bara pratar och pratar... Man vet ju ändå att besluten tas på andra ställen. Det måste fixas till det här. Hjärtat och pulsen måste med i politiken. Vi måste jobba mer med den installerade basen - med våra medlemmar. De kan göra underverk.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Per Schlingmann är en mycket skicklig strateg. Han bör kanske tänka efter hur långt man kan gå i önskad riktning. Sjukförsäkringen visade avigsidan av,att inte ha tänkt klart. Nu när alla har skyllt ifrån sig så dyker en mycket bättre lösning upp. Tänk om det hela varit genomarbetat till vad det kommunceras att vara i dag.
Då hade vi sluppit kritik och undgått,att skylla på andra.
Målstyrning med väl underbyggnad av hur det kommer att bli är att föredra.

LeoB sa...

@Mary:

Det gläder mig att du försöker få ordning på sjuk-frågorna. Men det är en lång, lång väg kvar för moderaterna är jag rädd.

Själva huvudproblemet är nog, i varje fall som jag ser det, att man inte alls vill kännas vid att sjukdomar till stor del orsakas av stress - och att den sociala situationen spelar en mycket stor roll.

Det passar såvitt jag kan se inte in i den människosyn många har. Det går dock inte att komma ifrån det. Vi orskakar sjukdom genom att se ned på och förakta och inte ge det stöd många behöver.

Just nu märks det kanske mest (som jag ser det) i att frågan hur psykisk sjukdom ska tas om hand i sjukersättningsfrågorna inte är löst. De med psykiska besvär hamnar utanför som det ser ut nu med den lösning som beslutades för någon dag sedan.

Det är ren och skär dumhet. Oförstånd, naturligtvis i dessa tider maskerat till rationalitet, men likväl endast dumhet. Kejsarens nya kläder, återigen.

Vi får alla betala för den dumheten.

Men kämpa på. Försök förstå.

Mary X Jensen sa...

Lif - det är inte fel på Schlingmann han är cool. Det är dock bra med flera tänkande huvuden rent allmänt.

Ja, Leo jag försöker förstå, men om det har något inflytande vet jag inte. Man kanske kan hoppas.

LeoB sa...

@Mary:

Kanske "cool" är ett slags glasögon du måste ta av dig? Sluta beundra. Se vad Schlingmann verkligen gör.

Jag läser honom sällan numera så jag vet inte. För mig når han liksom inte upp till "intressant-höjd". Om han börjar mer allvarligt titta på vad som gått så snett med moderaternas politik vad avser de sjuka så blir jag förstås intresserad. Men då duger det inte att han står kvar på samma fläck hela tiden och tror att han kan hitta lösningen där.

Det är inte så man kan hitta lösningen på komplexa problem. Man måste se på problemet från olika sidor. Det är ren logik, ren matematik (men dåligt förstått av dem som inte satt sig in). Inte försvara dumheter.