tisdag 8 december 2009

Sjukförsäkringar - tacksam slagpåse i den politiska debatten...

Det finns/fanns ett problem med sjukförsäkringssystemet. Alla vet det. Det sägs att 140 personer per dag förtidspensionerades under tio och ett halvt år under (s)-regeringen. Alla var inte sjuka på så sätt att de helt behövde avstå från att arbeta helt men hamnade ändå i förtidspensionskarusellen. Detta vet socialdemokraterna. De ville också ändra på det. Låtsas inte som något annat. Mona Sahlin utkräver ansvar av regeringen för att de ska ta itu med detaljer i socialförsäkringssystemet som socialdemokraterna själva borde gjort för länge sen. Det som göms i snö kommer upp i tö.

Sittande regering tog krafttag för att försöka rätta upp problemen och därmed är det också de som får allt skäll. Delvis kan det vara befogat kanske och då av anledningen att myndigheter och organisationer uppenbarligen inte lyckats ändra rutinerna så att det fungerar rent praktiskt. Sånt tar tid. I synnerhet i dessa gigantiska regelverk det handlar om. Kanske hade det varit bättre att börja om från början. Lapptäcken har en förmåga att spricka i sömmarna.

Det är bekymmersamt för många människor just nu som inte längre kan räkna med att världen såg ut som igår. De exempel som tas upp i media är förstås extra besvärliga men det hör också till medias natur att finna just dem. Ingen ska nämligen påstå att inte alltid funnits personer som råkat illa ut i utkanterna av regelverken, även under den förra regeringens beskydd. Det fanns hål i näten då också och rubrikerna om människor som ramlat ur har alltid varit lika många. Det tycker förstås många socialdemokrater är indignerande att bli påminda om och vill inte höra talas om det just nu. Det blir lite opraktiskt i deras fantastiska möjlighet att smutskasta regeringen och kalla den cynisk, ljugande och människoovänlig som bara bryr sig om de rika och annan sedvanlig retorik för att förklena sin motståndare. Men det finns all anledning påpeka detta. För socialdemokrater är inte heller så goda kålsupare som de vill framställa sig som just nu. De är inte lösningen på alla människors problem.

Så Peter - det finns flera nivåer på det här. Dels handlar det om att praktiskt lösa problemen. Det pågår på olika sätt och det kommer att lösas. Dels handlar det faktiskt om att inte bara gå på allt som socialdemokrater nu öser ur sig över regeringens tillkortakommanden. Som att kalla ministrar för lögnare genom att dra ur detaljer ur sitt sammanhang exempelvis. Jag tycker att det bör gå bra långt innan man kallar någon för lögnare. Det är alltid problematiskt med snuttifieringen när den får krigsrubriker. Alla går vi på dem utan att tänka efter och försöka sätta in det hela i ett större sammanhang. Särskilt påtagligt blir det när det kommer till de känslosamma aspekterna av livet - sjukdom, barn och djur. Då åker vi alla dit på ett eller annat sätt och tar parti för den svage. Det är standardreaktionen. Men som alltid finns det flera perspektiv. De brukar göra sig påminda.

Jag tycker att det är allvarligt att socialdemokrater nu satsar allt på att förringa den sittande regeringen och framkalla någon slags kollaps i syfte att dra vinning för den egna politiken - som trots allt det hela bygger på. Politisk retorik. Det skadar alla politiker inklusive dem själva. Socialdemokrater är inte utan ansvar för att sjukskrivningssystemet ser/såg ut som det gör. Det är därför irriterande att man nu låtsas som om det inte funnits ett då överhuvudtaget. Att låtsas som om man själv satt med lösningen är fult. Detta är ett komplext problem och inget som löses genom att man bara skyller på andra och använder människor som råkat illa ut som sköld för smutskastningen. Det har funnits ett då - sjukskrivningar fungerade inte då heller till 100 % . Att det uppstår problem vid kursförändringar och att vissa detaljer faller mellan stolarna är inte konstigt. Så är det alltid.

Det kan inte handla om att slå världsrekord i att påtala vilken minister som ljuger mest, det hjälper väl ingen utförsäkrad? Det handlar snarare om att snabbt få ordning på de problem som uppstått och se se till att gå vidare. Omfattande system tar tid att ändra. Det måste alla inse. Att kalla moderater för omänskliga och hänsynslösa gör mig mest förbannad för det handlar om att förflytta det verkliga problemet till något annat. Det blir politisk pajkastning istället för konkreta handlingar så att problemet löses.

Man kan se världen på olika sätt. Jag delar Kent Persson, Cristina Husmark-Pehrsson och S-O Littorins syn när de skriver "Den politiska konflikten i sjukförsäkringsdebatten står mellan att hänvisa till ohälsa och bidrag, eller att hjälpa människor tillbaka till aktiv rehabilitering och arbete. Vi kommer aldrig att släppa vår övertygelse om att alla människor kan och vill. Varje individ som kommer tillbaka till arbete eller sysselsättning är såväl en mänsklig framgång som en vinst för samhället."

Det handlar alltså inte om dem som är sjuka utan det handlar om de som hamnat i sjukförsäkring för att inget annat gjordes. Hur kan det komma sig att man just i Jämtland är mer sjukskriven än på andra ställen i landet? En anledning kan vara att det inte finns tillräckligt med jobb förstås. Men ska man vara sjukskriven för det? Det är en viktig fråga att ställa i sammanhanget.

Självklart önskar jag att det ordnar sig för alla som hamnat i ovisshet. Det tror jag att det gör också. Det är tråkigt för socialdemokraterna förstås, för vad ska de då bråka om?


Bloggar: Amanda Brihed sätter fingret på problemet i sin bloggpost. Sjukförsäkringssystemet är och har varit ett problem länge. Det fungerar inte. Rolf Eriksson menar att företagen ska
släppas loss så att det blir mer jobb och att det handlar om att komma med konkreta förslag i stället för att gnälla. Lars Björndahl undrar om det verkligen är brist på empati att försöka hjälpa folk tillbaka?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Peter - jag backar inte på att skriva om detta problem men jag ser det ur en annan vinkel. Det känns angeläget att få fram såna nu.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som är allvarligt är att regeringen inte klarar inte att ta något ansvar för sjuka människor. Det är det allvarligaste.

Vad gäller socialdemokraterna så är det allvarligt om de inte tar fram ett reellt alternativ, och kritiserar regeringen för en politik som får oöverskådliga personliga tragedier, om socialdemokraterna alltså inte själva är beredda att driva en mer human politik.

Att vi har hamnat här har att göra med att politiker blundade för konsekvernserna av krisen på 90-talet. Man MÅSTE inse att det finns orsaker till det som har hänt. Och det har inte handlat om att det är FRISKA människor. Det rör sig om personer som är sjuka. DOCK de som haft restarbetsförmåga har fastnat i sjukförsäkrigen på heltid. De som varit heltidssjuka har inte fått den rehabilitering de behövt, när det inte återuppbygdes (den skars ned under krisen).

SNÄLLA! Kan du inte vara belysa orsakerna, istället för att måla ut sjuka människor som fuskare och att de egentligen inte var sjuka. Med den ingången så står vi inför en av de största mänskliga katastrofer vi stått inför. Det handlar om 10 000-tals sjuka människor. Försäkringskassan är medvetna om det här. De kan inte göra annat än verkställa beslut.

Kan ni inte lämna det politiska spelet.

Den fd FK direktören har med stor säkerhet inte läst promemorian och förarbeten till lagen, som Försäkringskassan nu utgår ifrån.

De särskilda skäl som gäller avser "allvarliga sjukdomar av livshotande karaktär." Om läkare utelämnar livshotande, eller liknande formulering i intyget, så kan alltså en cancerpatienter bli utsatta för det som nu hänt. Försäkringskassan har varnat för det här. Många remissinstanser har varnat för det här. Regeringen har valt att inte lyssna.

Det här handlar om inte om vad förra regeringen har gjort. Det handlar om nuvarande regelverk och nuvarande lagstiftning.

Mary X Jensen sa...

Inget hellre jag önskade om debatten handlade om de som är sjuka. De hamnar som slagpåsar i det här. Jag gillar det inte.

Jag utgår inte från att alla sjuka låtsas vara det. Men det är också viktigt att belysa den smutskastning som nu sker och handlar om fel saker.

Regelverken blev inte så heltäckande uppenbarligen och därför ändrar man dem nu och det måste säkert göras fler gånger framöver när man kommer underfund med felaktigheter.

Dock fortsätter debatten som om det vore kuddkrig mellan barn. De som drababs lämnas egentligen utanför. Nu försöker regeringen göra något konkret och de får de skäll för att de inte gjorde det förut.

Anonym sa...

SJÄLVMORD OCH NERVGIFTER

Anonym sa...

Du - snygg taktik att kalla frågan för en "tacksam slagpåse". Det får det att låta som om det bara är en politisk träta och inte den personliga katastrof som det faktiskt är för dessa människor.

Känner personligen en cancersjuk (numera avliden) som man tjatade på in i det sista att han skulle ut och jobba. Det är eran "rehabiliteringskedja" det. Ovärdigt!

Mary X Jensen sa...

Om du läser vad jag skriver anonym så ser du att jag tycker att det är fel att det blivit en politisk träta. Det har börjat handla om annat än själva frågan.

HUR ska vi hjälpa dessa människor som behöver hjälp och hamnat mellan stolarna. Det är en intressantare fråga.

Jag tror att det är fel att skylla männikors dödsfall på rehabiliteringskedjan.

Leif Ekstedt sa...

Mary. Kan Du inte försöka förklara varför vissa beslut måste göras om tre ggr innan det kommer till skarpa skott. Utredarna hade nog inte sett alla fallgropar, som kunde gälla "kundens" väl och ve.
Hade de gjort det och ideologernas ideolog gjort vissa justeringar i avsikt att verkligen få fram hur viktigt det är med en sträng tolkning, så är det bedrövligt otaktiskt.

Dittodattan sa...

Jag är nog ganska korkad för jag förstår inte hur det faktum att folk nu kastas ut ur sjukförsäkringen för att i många fall få flera tusen kronor mindre per månad är enda alternativet till att förtidspensionera 140 om dagen?

Att kalla Husmark-Pehrsson för lögnare är faktiskt ingen överdrift. Hon har vetat om dessa konsekvenser länge eller så tar hon inte till sig vad människor berättar, och isåfall är hon istället inkompetent. Välj själv.

Anonym sa...

Det farliga i det här är att man inte ser komplexiteten.

Ja. 140 personer sjukpensionerades per dag. 50 000 per år. 50% 55+ (år) 80% 45+ (år). Den överväldigande majoriteten kvinnor. Värk och förslitningsskador tillhör de vanligaste sjukfallen.

Man har tidigare tagit sociala hänsyn. Om du är 50 år har familj, släkt och vänner där du bor, har dragit på dig en förslitningsskada som gör att du bara klarar ett anpassat arbete då har man inte ställt kravet att du ska söka arbete i hela landet. Stängt av dig från sjukförsäkringen och placerat dig i akassan, och med tiden på socialen.

Man tar tag i det här i fel ände. Om man sett till att skapa fler möjligheter för sjuka och funktionshindrade att få ett anpassat arbete, och tagit individuella hänsyn - framförallt låtit det ta den tid det tar att komma till rätta med det här utan att stressa fram en lösning och inte göra det här så urskiljningslöst som nu. Så hade man sparat många människor ett enormt lidande.

Regeringen har inte lyssnat på kritik om att det saknas konsekvensanalyser. Regeringen har inte lyssnat på kritik överhuvudtaget. Man har stått i media och rapat på om passivitet, utanförskap.

Den här regeringen gör fel. Den förra regeringen gjorde fel.

Man skulle ha insett att någon skulle få betala priset för ett samhälle i förändring. Nedskärningar och rationaliseringar, en högre press i arbetslivet. Man borde ha insett att det finns de bland oss som inte klarar det här, de som sliter ut sig så väl fysiskt som mentalt. Någon som får betala ett högt pris. Nu har man endast tänkt i termer av besparingar. Vilket man gör även idag.

Frågan är ju varför man skulle elda på tempot när det ändå har gått åt rätt håll redan innan man satte in en MYCKET restriktiv sjukförsäkring. Med den förra sjukförsäkringen hade det tagit lite längre tid. Nu vill politiker ha fram snabba statistiska resultat och besparingar.

De ca 90 000 som berörs under en tre års period har även fått sjukersättning och sjukpenning på redan mer restriktiva grunder (sedan 2003). Varav många redan har genomgått arbetslivsinriktad rehabilitering.

Det finns såklart sjuka och funktionshindrade som inte kan rehabiliteras till full funktion. Ändå är den här regeringen inriktad på att alla ska jobba heltid. Man drar in ersättningen för de som klarar deltid, om de inte tillhör de inte har livshotande sjukdomar och skickar dem till Af.

Magnus Carlbring sa...

140 som sjukpensionerades.

Jahapp. Och?

Man kan alltid leka med siffror.

250 dör varje dag, hur orättvist är inte det? Och vilken slöseri med arbetskraft!

De döda borde sättas i syssla.

Och alla barn, varför ska inte de göra mer nytta? Åtminstone de som inte ska bli befälhavare, bankdirektörer, vinimportörer, politiker eller annat ap-viktigt.

Nej, det var bättre förr. Folk dog mer sällan (och gjorde de det, så gnällde de inet så förbenat dess förinnan). Och barnen jobbade. Gemene man hade vett att veta hut.

Punsch någon? (Vart tog alla brackiga glasverandor vägen?)

Mary X Jensen sa...

Anonym - tack för ditt inlägg. Du har rätt det är ett komplext problem. Därför är det synd att debatten nu kommer att handla om vem som gjort rätt och vem som gjort fel av de politiska partierna. Det är ju egentligen vikitgare saker det handlar om. Det är möjligt att det varit klyftigare att dra ut konsekvenserna i sin helhet.

Hur har FK fått och förstått sina uppgifter undrar jag.

Personligen så blir jag väldigt förvånad över hur en tjäsnteman inte kan tolka att en person som är döende i en cancersjukdom inte ska betraktas som ett "särskilt fall" och inte ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Tyvärr ligger det många gömda hundar i den debatt som pågår och det handlar dessutom inte om de sjuka utan om politiska poäng som vill tas.

Nu ser regeringen till att ändringar införs med snabb verkan och det är märkvärdigt att det inte tas positivt utan att man då genast tar det hela ett steg till.

Embryo idag bemöter jag dig inte.

Leo sa...

Du vet att jag är pirat, tidigare högerväljare.

Fast idag undrar jag ändå ordentligt vad regeringen håller på med. Okej att de inte fattar FRA, IPRED och ACTA. Men det här med höger-vänster skulle de ju kunna.

Uppenbarligen inte. Jag har en nära anhörig som varit cancersjuk. Blev felbehandlad, läkarna skar av nerver. Kan därför inte jobba just nu.

Efter 1 jan kastar Alliansregeringen ut den här anhöriga ut på gatan - utan någon som helst ersättning. Utan att personen i fråga kan jobba - p g a felbehandling i landstingets sjukvård.

Inte särskilt mänskligt enligt mig, och inte något jag trodde skulle kunna hända i Sverige på mycket mycket länge.

Nu har det hänt. Med vår Alliansregering.

Så riktigt vattentät är nog inte deras plan för de sjuka - om nu inte planen var att kasta ut de sjuka på gatan...

Mary X Jensen sa...

Leo - jag kan inte på något sätt ställa mig bakom det som verkar hända enskilda människor just nu. Det är hemskt och jag hoppas verkligen att det blir tillrättat så som man lovat.

Jag förstår principerna att se på sjukdom på annat sätt än tidigare men att inte begripa vad "särskilda fall" kan vara som man tydligen inte gör är för mig helt obegripligt.

Magnus Carlbring sa...

"Embryo idag bemöter jag dig inte."

men

det gjorde du ju

som lundell sa: en inställd spelning är också en spelning

Mary X Jensen sa...

Jaja embryo, det kan du ha rätt i förstås ;-)

Anonym sa...

"att smutskasta regeringen och kalla den cynisk, ljugande och människoovänlig som bara bryr sig om de rika"
Varför skulle man inte göra det? Det är ju helt sant. Det behöver man knappast vara vänstermänniska för att se, det räcker med att vara människa...
Det måste vara svårt att vara moderat och försöka låtsas att det partiet bryr sig om de svaga och sjuka, eller så är man bara lite dum och ser inte bortom ideologin, eller så saknar man empati och tycker bara att det är rätt det som sker...

Mary X Jensen sa...

Anonym - eller så ser man att en sjuksköterska fått mer än en månadslön per år mer i plånboken. Och att man ideologiskt ser till att människor mår bra av att klara sig själva och att få göra egna val med så liten inblandning av staten som möjligt.

Sen verar det vara förbaskat svårt att begripa att regeringen inte vill sätta åt de som är svårt sjuka. Det sägs ju gång på gång på gång. Och menas också, det är jag övertygad om.

Mary X Jensen sa...

Anonym - eller så ser man att en sjuksköterska fått mer än en månadslön per år mer i plånboken. Och att man ideologiskt ser till att människor mår bra av att klara sig själva och att få göra egna val med så liten inblandning av staten som möjligt.

Sen verar det vara förbaskat svårt att begripa att regeringen inte vill sätta åt de som är svårt sjuka. Det sägs ju gång på gång på gång. Och menas också, det är jag övertygad om.

Dwight sa...

Hi Mary!

Jag tar mig friheten att citera dig:
"Därför är det synd att debatten nu kommer att handla om vem som gjort rätt och vem som gjort fel av de politiska partierna."

Skrattade gott åt den meningen. Om du undrar varför så läs ditt eget blogginlägg med början rad två!

Att hålla på och kasta skit på varandra är det politiker och deras anhängare är bäst på. Näst bäst är dom på att skylla ifrån sig och vägra ta ansvar för sina egna handlingar och beslut, allt ska med fördel skyllas på tidigare regeringar. Jävla larv. Jag tror fan inte att det finns något så ryggradslöst som en politiker, oavsett partifärg.

Så... nu kan du skriva: "Men Socialdemokraterna då???", "Ohly är Kommunist" eller något liknande som passar in i den politiska debatten.

Dwight

Styvbard Hårdnacke sa...

Din JÄVLA DÅRE!!!

Mary X Jensen sa...

Intelligent kommentar Hårdnacke. Det är såna som hjälper diskussionen framåt (NOT)