fredag 25 december 2009

Snarare ämnet än partiet...

Gudmundsson funderar kring om väldigt många journalister idag är miljöpartister och att det är anledningen till att miljöpartiet inte granskas så hårt i medierna. Det tror inte jag. Snarare handlar det om att miljöfrågan är på tapeten mer än någonsin och då ramlar rättrådiga Maria Wetterstrand in med automatik där. Hon har en klar och tydlig stämma och är tacksam att inervjua. Till syvende och sist så handlar det om att skriva i tidningen om det man tror att läsarna vill ha. På ledarplats kan man förstås ta ut svängarna lite mer. Men just den här gången tror jag att det blev lite väl enkelt. Det kommer att hårdna i politiken vartefter vi närmar oss valet.

Miljöfrågor kommer med all säkerhet att finnas på tapeten även framöver men MP kommer att få konkurrens, inte minst av moderaternas duktiga Sofia Arkelsten. Men det finns flera, inte minst statsministern som verkligen är intresserad av att få ordning på miljöfrågorna. Att Köpenhamnsmötet gick som det gick kan man inte lasta honom för. Han försökte och har inte alls gett upp frågan så även om Maria Wetterstrand skriver hur man ska göra i en artikel i DN så tror jag att Fredrik Reinfeldt har en nog så bra koll på läget just nu. Och han har lärt känna de stora ledarnas taktik. Moderaterna kommer att ha på fötterna när det gäller miljön framöver.

Personligen är jag nu intresserad av hur det egentligen står till med miljöfrågan och dess olika uttryck. Å ena sidan har vi en hoper vetenskapsmän som hävdar ett och sedan en annan gruppering som hävdar annat. Det är inte lätt att hänga med. Är man en person som gärna funderar själv och inte i alla aspekter tror på det man hör så är det lätt att bli förvirrad. Jag gjorde en reflektion från min enkla nivå häromdagen. Vad ska man tro?

I det lilla och nära miljötänkandet kan man dock aldrig sluta att förvånas när man ser hur människor kring miljöstationerna ställer både det ena och det andra. Blir som små sophögar överallt och man väntar bara på att banrdomens meterstora råttor kring soptunnorna ska dyka upp. Hua...

Inte en chans att miljöpartiet kommer undan  tror Smurfgodis. Alla partier lär granskas enligt konstens alla regler inför valet och ju närmare en rödgrön allians man formerar sig desto större kommer intresset att bli för de enskilda partiernas inriktningar. Att både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand kommer att lämna sina positioner som språkrör bör också vara intressant. För vad finns det efter Maria? Det är så att det skiljer väldigt mycke mellan de tre rödgröna partierna påpekar Kent Persson.

Den hälsosamme ekonomisten ger en intressant bild av journalisterna och välviljan. apropå Per Gudmundssons funderingar kring huruvida journalister är miljöpartister eller ej.


Bloggar: Moderata Perspektiv. Mitt i steget Peter L Andersson Högbergs tankar Erica Lejonroos

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Fredric Kjellberg sa...

Om det varit så enkelt som att det bara handlade om miljöfrågorna så borde MP ha ökat för flera år sedan. Det finns mer hos MP än bara miljöfrågorna som lockar människor och Wetterstrand är den som lyckas förmedla detta på ett trovärdigt sätt. Jag tror alliansen gör ett stort misstag om man gör MP till en större motståndare än vad dom är. Det är S som ska granskas och synas ner till fotknölarna innan valdagen. Visa att kejsaren inte har så mycket kläder på sig som svenska folket har lurats till.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Håller med Fredric här, det är inte så enkelt att det bara handlar om att miljöfrågorna är på tapeten. Eftersom jag själv varit aktiv miljöpartist i inte så mycket mer än ett år, var det faktiskt inte direkt klimatfrågorna som lockade mig till partiet, utan bilden av ett modernt parti som inte är fast i gamla mönster och som har förnuftiga åsikter om det mesta snarare än att sitta fast i gamla traditioner. Dessutom ett parti där ingen politiker riskerar att bli en gammal politruck som nöter på sin plats i riksdagen, eller som partiledare/språkrör, i evigheters evighet.

Själv är jag övertygad om att det kommer bli jättebra även med de nya språkrören, det finns så många duktiga människor inom MP så det reder sig med all säkerhet.

Mary X Jensen sa...

Kajsa och Fredrik - jag hade tänkt mig att skriva om att inte alla journalister är miljöpartister utan att det snarare är frågna om miljö som intresserar och att det är därför det får stort utrymme i pressen av den anledningen. Sen tycker jag själv att Maria Wetterstrand är en bra och vettig person. Jag gillar hennes rakryggade stil.

Essbeck sa...

Här är mer slutsatser från samma rapport från 2006 som SvDs reporter hämtat siffrorna om miljöpartiet.

Källan som SvD journalisten från den oberoende moderata tidningen handlar om en mätning som skedde 2006.

Ken Asp skrev själv en artikel om detta 2006 när han presenterade denna mätning. Kan lyfta fram lite slutsatser från den mätningen.

1. Ekonomi- och politikreportrar står långt till höger om resten av journalistkåren.

2. De journalister som bevakar ekonomi och politik i de riksspridda Stockholmsmedierna står långt till höger om resten av journalist-kåren.

3. Bland ekonomi- och politik journalisterna stöder en majoritet den borgerliga alliansen – 26 procent är moderater och 23 procent folkpartister. Bara var femte är socialdemokrat.

4. Däremot är stödet förregeringen och dess stödpartier överväldigande i journalistkåren som helhet. Nästan var fjärde väljer miljöpartiet, 14procent vänstern och 30 procent socialdemokraterna. (notera att detta är skrivet innan valet 2006)

5. Fyrtiotalisterna är numera den åldersgrupp bland journalisterna som har den största andelen borgerliga sympatisörer och den minsta andelen sympatisörer till vänsterpartiet.

Om SvD verkligen vill återge en rapport från 2006 är det i sin rätt att ta med hela raporten istället för att gömma vissa delar.

http://www.dn.se/opinion/debatt/moderaterna-storsta-partiet-bland-samhallsjournalisterna-1.501065

Anonym sa...

Det faktum att Miljöpartiet är det enda av de etablerade partierna som inte jobbar övertid för att demontera den svenska demokratin skulle ju kunna ha med saken att göra också ...

Mary X Jensen sa...

Rasmus - du kan ha en klo där. Själv gillar jag Maria Wetterstrands tydlighet. Flera politiker skulle vara såna. Läte här och var. Fredrik Reinfeldt är också bra och tydlig tycker jag,

Essbeck sa...

Vi får väl se vem som blir nästa par av språkrör för Mp. Gustav Fridolin känns som en het kandidat på kill sidan, på tjej sidan vet jag inte.

Det finns folk och Mp står inte och faller med sina språkrör. Men jag har röstat på Mp i många val så det är kanske inte så konstigt att jag säger det jag säger.

Och orden skall naturligtvis värderas därefter för vem som än läser det. :)