måndag 11 januari 2010

Att tolka vad andra menar - bajs, invandrare och arbetslinjen

Dagens snackis handlar om en moderat som uttryckte sig på ett sätt som gav öppet mål till alla som vill missförstå. Det var Edvard Unsgaard som skrev på Facebook. Han använde i samma stycke ord som triggar fördomar hos andra. Kanske lite olyckligt.

"tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade i natt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb!"

Man kan tolka detta på olika sätt, eller hur. Till exempel som att han beundrar invandrare som verkligen ställer upp på obekväma jobb på obekväm arbetstid.

Torka bajs är så fyllt av tabun så att man förundras. Det är trots allt något som vi alla sysslar med. De flesta lite diskret bakom låst toalettdörr förstås. Om man uttrycker att det är bra att någon annan gör det så blir man genast betraktad som att man är för fin att göra det själv. Det där stämmer inte, det vet nog alla. Många yrkesgrupper torkar skit, det ingår i arbetsuppgifterna. Sjukvården, äldrevården och dagis är några ställen. Städare, rörmokare och rengöringspersonal är andra. Varför skulle de jobben vara sämre än andra? Det är fördomsfullt däremot. Men talar man om feces så...

Säg att det handlat om att få igång bilen i stället hade det blivit samma ramaskri då? Troligen inte.

Har svårt att tro att någon av alla de som gnäller över det Edvard skrivit själva skulle ta fram skurhinken i det här läget. Att kombinera bergeppen bajs, invandrare och arbetslinjen i en statusrad på FB tar skruv. Jag är helt övertygad om att Edvard inte menade det hela så som det tacksamt tolkats av omgivningen.

Mitt favoritcitat har sällan passat bättre än nu:

I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)

Alliansfritt Sverige som avskyr allt vad allians heter tar direkt chansen att göra sak av det hela, dock med viss förståelse för att tolkningen inte säkert är korrekt. Indignationen har också varit stor på twitter idag. Själv hajade jag till men förstod att det inte var en förskräcklig männsikosyn som Edvard ville poängtera utan just att det är fantastiskt att det går att få hjälp att lösa problem även på obekväm tid och att det företrädesvis då är invandrare som bistår även om det inte ligger inom avtalad arbetstid. Det är så det är, inget att sticka under stol med. Är det så konstigt egentligen?

Sydsvenskan ringer helt enkelt upp Unsgaard som får chansen att förtydliga sig. Läs här. Han skriver själv följande efter all uppståndelse.

"För att undvika missförstånd: Jag tycker att det är helt fantastiskt att få ett jobb gjort så snabbt, oavsett vem som gjorde det. Det var det jag menade med arbetslinjen. Tydligen finns det de som tolkat det jag skrev som att invandrare bara ska torka bajs. Inget kan vara mer fel. Det känns rejält obehagligt att få sina ord så vantolkade."

Vi har väldigt lätt för att tolka in våra egna fördomar i andras ageranden. Det är något att fundera ett varv på. Det är inte bara sändaren som ska vara tydlig. Mottagaren behöver också tänka till lite över det de hör, läser eller ser. Som proffskommunikatör bör man förstås tänka till ett par gånger innan man skriver. Jag hoppas dock att detta misstag nu inte leder till att politiker slutar använda sig av FB, twitter med mera. Däremot kan man kanske tänka sig för hur man uttrycker sig.

Aftonbladet
DN (SvD)

38 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Jag har torkat så mycket bajs under mina år i vården att det präglat mitt sätt att skriva bloggar. Jag och bajs är liksom ett numera, jag mår dåligt utan bajs...

Unknown sa...

Men snälla Mary, vad finns det att "tolka" i Edvards statusuppdatering? Han väljer ju själv det extremt generaliserande och stereotypiserande perspektivet när han beskriver den effektiva upptorkningen av trapphusföroreningen.

Tillhör du dem som tycker att vi bör bemöta Sverigedemokraternas företrädare med samma välvilliga förståelse, och sluta "läsa in våra egna fördomar" i deras dumheter?

Här har Unsgaard avslöjat en del av sin världsbild och det bästa han kan göra är en hel pudel - oavsett om han väljer att behålla sin "vi-och-dom"-världsbild eller inte. Att han inte inser problemet stärker bara bilden av att han faktiskt inte tycks reflektera särskilt över dessa maktförhållanden.

John sa...

Det jag tycker är lite roligt i hela historien är just Alliansens/Moderaternas lösaktiga användning av alla nysvenska ord som adopterats. De kan helt enkelt betyda lite vad man vill. Ibland är Arbetslinjen en sak, ibland något helt annat. För det mesta har de nysvenska orden precis motsatt innebörd mot det de borde stå för. Mycket praktiskt för att lägga rökridåer kring vad politiken egentligen leder till.

Anonym sa...

Också en av dessa som torkar avföring t ex en tidig Söndagsmorgon som Undersköterska men inte invandrare men det räknas väl inte enligt Edvard U.Och vad i hela friden menar du med Mary att det är tabu i att prata om avföring !?.Besök närmsta vård fort för en rundtur.Lever ni i en fantasivärld !?.

Undersköterskan

AC. sa...

Oavsett vad han egentligen menade så borde han ju för bövelen insett hur det lät.. man behöver inte vara "proffskommunikatör" för att inse att det skulle bli en grej av det. Och är man pressekreterare så bör man ju definitivt ha koll på hur man uttrycker sig, även om det är "halvprivat" på fejjan..

Mary X Jensen sa...

Undersköterskan - du missförstår mig. Jag försöker faktiskt påeka att det ingår i många människors jobb att ta hand om avföring. Det för att avdramatisera det hela. Men rent allmänt måste du medge att för många är det tabu. Jag fattar inte det och det är vad jag menade.

Problemet är att det här har uttryckts saker som alla andra vill tolka till något negativt. Å andra sidan så borde han kanske tänkt sig för i den roll han har. Som kommunikatör bör man ha koll på vad som tänder på en publik som vill missförstå.

Vad jag menar är att man inte ska tolka så mycket och utgå ifrån att världen ser ut bara som man själv upplever den.

Alla säger dumheter ibland. Det här var inte ett politiskt ställningtagande utan en uppskattning till att det finns människor som jobbar även på obekväm arbetstid.

Vad gäller nyord håller jag med. Jag tycker att det är olyckligt med dem eftersom det blir fel mest hela tiden.

Jag tycker lika illa om socialdemokraternas stil att använda alla förtryckord de kan finna. Stupstock till exempel. Det är lika fel det.

Magnus Carlbring sa...

Det är ett von obenperspektiv och en överlägsenhet gentemot de grupper som patroniseras utan dess like. Visst är det en tolkning - han kanske menar "invandrare" bokstavligt och "ryska" likadant?

Men, i sådana fall, varför ens nämna härkomst eller att det är en invandrare?

Tror du att han hade skrivit "svensk" och exempelvis "östermalsmbo", om det hade varit sådan det gällde?

Typ: Fantastiskt att en svensk politiker - från Norrmalm dessutom - kan uttala sig bryskt och nmedvärderande i så få men tydliga ordalag.

Unknown sa...

Sorry Mary, men hur kan detta INTE tolkas som ett politiskt uttalande med Unsgaards användning av termer som "invandrare" och "arbetslinjen" hejvilt?

Om inte karln menade det han skrev, varför i allsindar skrev han inte vad han menade? Och hur kan en pressekreterare och fd. Ekot-journalist vara omedveten om hur ett offentligt uttalande uppfattas? Jimmie Åkessons vänner tycker säkert att han är en trevlig prick, men varför skulle det påverka bedömningen av hans uttalanden om invandrare?

Anonym sa...

Vad jag inte förstår i det hela är att man kan få det till en arbetslinje att en städerska kommer och städar en trappuppgång på en söndag? det beror väl på företaget man anlitar. Nu är det det bolag han anlitar privat och inte det fastighetsskötare som fastighetsbolaget/föreningen anlitar.

Jag skulle vara mer undrande om han kommer att skicka räkningen till föreningen/fastighetsskötaren. Kommer han att dra av det via hushållsnära tjänster? Sedan är det ju inte helt okänt att utlänningar som talar dålig svenska gärna utnyttjas av skruppelfria städbolag. Har dom någon sorts jourtjänst där folk sitter och väntar på betald tid för akutuppdrag, eller är det så att han ringde, och därigenom väckte städbolaget denna kvinna som fick en timmes betalt bara för att torka lite skit och kanske fick en hundralapp för det innan skatt.
Det är mycket frågor, men å andra sidan så kan är städbranschen fortfarande ett område som inte är helt vitt. Det finns ingen ekonomi i det.

Mary X Jensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Bra att vi är överens om uselheten i Unsgaards uttalande. Dessvärre känns det mer oroande än uttalandet i sig att Unsgaards formuleringar har olika betydelse/mening för oss som ser problemet och dem som inte gör det.

Anonym sa...

Har läst citatet i början. Hur kan det missförstås?
Då måste man vara politisk korrekthetsöverkontrollant som utgår från att alla meningar
innehåller förgripliga undermeningar, och det ska den dj*v*l*n slaktas för.

Embryo: Invandrare figurerar bara när det är problem eller bidrag eller terrorism i svensk press, helt i Jimmie Å & Co:s anda. Här ges en annan bild av effektivt fungerande företag och god service. Det stämmer inte med Jimmie Å:s bild och är därför politiskt inkorrekt(?). Får man inte använda ordet invandrare i positiva sammanhang?

Coffe: Jag tolkar oxå uttalandet politiskt, men positivt. Faktum är att utan invandrare stannar Sverige (politiskt uttalande!). Hur i hela fridens namn kan någon annan än Jimmie Å. & vänner tolka det negativt?

En helt annan sak är att många (de flesta?) som kallas invandrare av Jimmie Å & Co inte är invandrare. De är födda i Sverige och har därmed inte vandrat in.

el persson

Anonym sa...

typiskt moderater. Har träffat flera under min politiska karriär och detta genomsyrar: överlägsenhet, snobbism och dåliga attityd gentemot folk som inte fått en guldsked i mun.

Magnus Carlbring sa...

el persson: "Invandrare figurerar bara när det är problem eller bidrag eller terrorism i svensk press"

Ja. Eller bajs i en trappuppgång. Hela kontexten är tämligen horribel.

Bajs. Skit alltså. Det smutsigaste av allt. Och i en trappuppgång, dessutom; ett utrymme som man bara passerar. Om man inte är städare (ryss, invandrare).

Det är helt i samma linje som Borelius städhjälp i källaren eller detta att man smiter från licenser eller inte vill betala skatt. Men service ska man ha, och det snabbt.

Men: man kan ha en annan agenda. Ta en svabb. Handskar. Torka upp skiten. Själv.

Bengt Svensson sa...

Visst kan man tolka det positivt.
Utan moderaternas version av arbetslinje så hade man aldrig fått en invandrare eller en arbetslös cancersjuk att ställa upp med en halvtimmes varsel på en söndag.

Anonym sa...

embryo: Det är faktiskt skillnad på att vara ett problem och att lösa ett problem.
DET är en väldig skillnad på kontext.

Oavsett om man ser skit som en skitsak eller värsta tabut stinker det.
Även om man bara passerar.
Och det oavsett om någon lagt en hög eller om någon ställt ut blöjpåsen för att dela med sig av stanken med grannarna.
Senast det var någon som sket i våran trapp dröjde det två dagar innan bolagets städare (svensk) gjorde något åt saken. Och jag skyller inte på städaren! Snarare dålig service från bolaget.

Men visst kan man ha en annan agenda.
Man kan gå ut med soporna åt grannen. Själv
Man kan torka upp skiten. Själv.
Man kan städa trappen. Själv.
Man kan fixa alla akuta problem åt bolaget. Själv.
Och allt annat oxå. Själv.
Så bolaget kan ignorera sina hyresgäster än mer och ägna sig åt att öka sina vinster.

Köper jag en tjänst (hyreslägenhet, bredband, semesterresa) ingår det viss service i tjänsten. Varför jag då ska utföra den servicen själv begriper jag inte.
Skulle jag resonera på det sättet på mitt eget arbete och överlåta åt kunderna att utföra delar mitt arbete skulle jag få sparken.

Vad detta har med Borelius städhjälp eller licensfusk eller skattesmitning att göra begriper jag inte.

el persson

Magnus Carlbring sa...

"Vad detta har med Borelius städhjälp eller licensfusk eller skattesmitning att göra begriper jag inte."

Det handlar om människosyn och om attityd.

Men begriper man det inte, så begriper man det kanske inte.

Utan att slå mig för bröstet skulle jag aldrig skryta med att ha lyckats få någon annan att torka upp skit i min trappuppgång.

Det är helt enkelt ett himla spattigt beteende; urbota dumt.

Esse sa...

Nå, det inträffade har väl någon positiv effekt för (M) i alla fall. Det är nu bekräftat att Sven-Otto Littorin fick rätt när han sa att det skulle bli ett par "skitår" framöver på arbetsmarknaden.

Johan Westerholm sa...

Mary

Vad ska man säga? Det hedrar dig att du i alla fall skriver något om det som kan liknas vid att vara ett försök att få ett seriöst anslag i diskussionen. Jag väljer att avstå helt för jag tycker hela historien är lätt bisarr och har skruvats till oigenkänlighet. Och med detta blir det i min värld omöjligt att göra politik av.

Att just ordet bajs kan förstöra en annars bra debatt....

mvh

Johan

Mary X Jensen sa...

Tack Johan.

Man kan välja att vara tyst förstås, men jag tyckte att Edvard som är en väldigt trevlig person kunde behöva lite uppbackning oxh inte stå helt själv i denna otroligt tramsiga historia. Men det blir alltid liv om kontroversiella uttalanden. Oavsett om de var menade som de framställs eller ej. Tänk "sista Sovjetstaten" osv osv.

Anonym sa...

Mm, dessutom skadar det väl inte att smöra lite och visa sig nyttig om du nu ändå tänker kandidera. :P

Martin sa...

Unsgaards kommentar på facebook hade varit helt harmlöst och t o m positivt om det inte vore för den lilla detaljen om städerskans etnicitet, hur han nu kan veta den, som är fullständigt irrelevant och visar på en unken bild av invandrare hos honom.

Att uppskatta snabb service och då särskilt på obekväm arbetstid är något alla inklusive jag själv gör, men det sakanr förstås betydelse vilken etnicitet eller religion personen i fråga har.

Mary X Jensen sa...

Anonym du skriver "Mm, dessutom skadar det väl inte att smöra lite och visa sig nyttig om du nu ändå tänker kandidera. :P"

Jag svarar va fan menar du? Du tror att allt man gör är för egen vinning? Det säger nog mer om dig än om mig.


Martin: Om han hade sagt skånska, norrländska eller vidare så hade ingen reagerat utan tyckt att det var en upplysning bland andra. Visst är det märkligt?

Alexandra sa...

Jag hade svalt det mesta av den kommentaren om det inte vore för "arbetslinjen". Det förvandlar en lite klumpig kommentar till något synnerligen politiskt, och då får Unsgaard faktiskt stå sitt kast.

Jag skäms redan över att jag röstade in Alliansen, eftersom de förvandlade en relevant fråga (att staten i det närmaste förhindrade långtidssjuka att jobba) till en osmaklig jakt på uppfattade "fuskare".

Jesper sa...

Om det så hade varit glass han hittat i trappan så hade attityden ändå skinit igenom: von Oben.

Givetvis INTE medvetet ämnat, vilket hela ditt försvar av honom går ut på.

Mary, ser du det inte själv så är han i bättre sällskap än jag trodde. Och du i sämre.

Magnus Carlbring sa...

Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en skånska som städade och sanerade trappen.

Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en norrländska som städade och sanerade trappen.

Är det verkligen mer harmlöst?

*

Spelar inte könet in också? Att det just är en ryska? En kvinna. Får man inte in hur många fördomar mot folk som helst i ett enda litet stycke, här? Kön, invandrarbakgrund, städjobb, härkomst.

Tramsigt är det här, javisst.

Oseriöst.

Vems pressekreterare är det?

*

Jag ringde vår bank som drivs av luxemburgare som på en halvtimme skickade över en engelsman som städade och sanerade mina finanser.

Mary X Jensen sa...

Det som stör mig extra är att en person analyseras, ja inte bara en person utan en hel grupp faktiskt utifrån ett enda uttalande i en statusrad på Facebook.

Hur kan man som vuxen person dra så långt gångna slutsatser av det. Var och en av oss har säkert både sagt/skrivit saker som ensamstående blir galet.

Jag begriper inte att det är så himla upprörande. Det var lite smådumt uttryckt, det kan jag tycka. Som pressekreterare kanske man borde vara lite mer eftertänksam när man uttrycker sig. Men fullt så allvarligt som det framställs är det inte.

Magnus Carlbring sa...

Men bidrar du inte själv väldigt mycket till den analysen? Den här bloggposten är ju både lång och försvarande och ursäktande och förklarande.

Du måste ju förstå att de här personerna som rör sig i Moderaternas högsta sfärer, de blir ju genanta inte bara för er, utan för oss alla. Det är regeringspartiets företrädare som analyseras; det är statsministerns pressekreterare.

Det är faktiskt genant.

Sedan har ju hela historien en skämtsam prägel, närmast, i sin tydlighet. Hur det höga och överlägsna klär av sig själv och von obenperspektivet görs synligt.

Och visst, det är synd om den som har uttalat sig på det här viset och nätet har en hemsk effekt i hur det sprider gäck och spe (det har vi diskuterat här förut).

Men - samtidigt - det är ju alldeles omdömeslöst gjort, detta.

haiwan sa...

Hej!!

läs mitt senaste inlägg gälalnde SD (sverigedemokraterna) och ge dina åsikter

//MVH

Jonas sa...

Hade det varit ett ännu om invandraren i fråga hade bugat snällt och tilltalat honom "massa"? Eller om den glade invandraren varit nöjd med att få en femma i handen, hade det varit ett ännu bättre betyg?

Problemet är att han visar upp något av en nidbild av moderat politik, nämligen den att lågavlönade ska vara tacksamma för att över huvud taget ha ett jobb, och är närmast stolt över det.

jorma sa...

Det är den här meningen som stinker i min näsa:

"Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb!"

Men det är antagligen för att jag förutsätter att den här städerskan inte fick dubbel OB och att hon knappast redan hade avtalad jourersättning för att finnas tillgänglig för det här jobbet. Jag hoppas att ni som framhåller hans kommentarer som positiva förutsätter annorlunda.

VarthDader sa...

Undrar om inte Edvard Unsgaard har begått ett brott? Skyddande av brottsling eventuellt försvårande av utredning. Man hade ju kunnat ta dna från bajset! Är det ett brott att kissa på stan är det väl ett brott att bajsa i en trapp?

Fredrik sa...

Och när han försöker förklara sig i SVD:

"Alla som arbetar där har invandrarbakgrund och man kan ju undra vilken typ av jobb de annars skulle kunna få på den svenska arbetsmarknaden med krav på språk och så vidare."

Så de som städar hos honom klarar inte av att prata någon svenska eller? Och vad menar människan med "så vidare"? Vad är det för andra krav som de inte skulle klara av?

Anonym sa...

Definitionen av arbetslinjen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetslinjen

Mary X Jensen sa...

Hur ser den svenska arbetsmarknaden ut då? Är det lätt att få kvalificerade jobb om man inte kan språket? Kan det gå an att städa för att försörja sig så länge? Jobb som jobb egentligen. Eller hur?

Anonym sa...

Tro jag det att det uppfattas som ett missförstånd bland ryggdunkande partivänner.Undrar om folket missuppfattat de uteblivna arbetena , förstörda A-kassan , sjukersättningen som försvann efter nyår , FRA mm mm på ett liknande sätt.Inte konstig att Moderater med Alliansen i släptåg skrivit under sin egen dom inför nästa val. :)

Pelle

Einar Berg sa...

Jag har så kallad invandrarbakgrund och hör till dom, nu för tiden ganska få som faktiskt har levt i ett s.k. ”socialistiskt paradis”. Jag är INTE moderat. Men jag är trött på folk som så att säga har kört så långt ner i vänsterdiket att dom inte ser vad som händer uppe på vägen längre…..

Först så tror jag att Unsgaards ord väcker så mycket ont blod i det röda laget pga att han belyser och berömmer folk som gör sitt jobb bra, oavsett vad arbetet är. Skulle folk i gemen få upp ögonen för detta så skulle det börja ställas krav. Och krav är för den röda PK-maffian lika smärtsamt och ångestframkallande som terminal hjärncancer är för oss andra. Om någon börjar sköta sitt jobb, hur låg status det än har, så måste alla börja sköta sina arbeten för att inte riskera sina jobb,,,, och gud förbjude!!

Det som stör mig också är att socialister och kommunister har lagt beslag på ord som humanism, solidaritet, medmänsklighet och sanning. Precis som dårarna i bruna skjortor tyvärr har lagt beslag på våra fornnordiska symboler, historia och personnamn.
Inget kan vara mer fel! Ingen ska inbilla mig att allmänna utrymmen och toaletter skulle ha varit mer välstädade eller ha gladare personal med större servicetänk i ett land där den röda fanan vajar högst.
I det röda Sverige skall invandrare vara tysta, tacksamma och offer. Fan ta den som försöker göra något av sitt liv och göra rätt för sig. Får man dessutom beröm i jante-Sverige, ja då skall stupstocken fram!

Sverige är ett fantastiskt bra land på många sätt, och det menar jag verkligen. Men socialism har varit för Sverige vad opium har varit för Afghanistan och Sverige kommer igen att hamna på dekis när det röda laget vinner valet och driftigt folk lämnar landet. Inte i protest, utan helt enkelt för att förverkliga sig själva. Det är inte en slump att det var Christina & Karl-Oskar som åkte till Amerika,,,,, och inte Åsa-Nisse.

Tack för ordet.

Joy sa...

Jag tror inte alls att han är misstolkad, jag förstod i alla fall mycket väl att det var menat som någon slags beröm, om än von oben. Men som ni kanske inte känner till kan även beröm vara rasistiskt och kränkande om det riktar sig mot en grupp: "Ni invandrare är så duktiga på att torka bajs, och inte gnäller ni på att tvingas rycka ut på en söndag heller, så ska ni vara, ta de jobb ni kan få." Vad ni inte verkar reflektera över är att er politik cementerar klassskillnader som dessa, som gör att det är en invandrad ryska som torkar bajset och en moderat som får det torkat på en söndag.