onsdag 13 januari 2010

Även på LO lever pigrollen...

Lite uppdatering 2: Viktor Tullgren har med indignation skrivit om hur kassa en del av oss varit på att kolla våra källor. Jag har svarat hon så här:

Jag antar att du såg min rättelse? Men när man hittar en länk, får upp en artikel som är inbäddad i en ram där det står dagens datum så känns det naturligt att det är just rätt datum. Eftersom ämnet var aktuellt så blev det helt kalrt intressant att ta upp det också.Jag vet inte vad som är värst. Att det var fel datum eller att händelsen skedde 2005. Alltså före valet och under den tid socialdemokraterna satt vid makten. Med tanke på hur pigdiskussionen har gått under det senaste två dygnen frå ledande socialdemokrater så finns det egentligen en ännu större anledning att ta upp frågan faktiskt. Allså socialdemokrater och LO agerar precis tvärtemot det man säger och kräver att andra ska förhålla sig. Är det bra?

Lite uppdatering här: Det visar sig att artikeln som jag hänvisar till nedan är skriven 2005. Det var en miss av mig. Jag fick länken och utgick ifrån att det var dagens datum eftersom det står så i Expressen huvud. Ska tänka på det i fortsättningen. Dock så var artikeln skriven under oppositionens tid i regeringsställning. Vilket i sin tur innebär att det verkligen inte var bättre förr i just den här frågan så nog har den sin relevans. (Sorry, i fortsättningen ska jag kolla bättre)

Efter senaste dagars diskussion om moderaters människosyn genom att en person uttryckte orden invandrare, städning och arbetslinje i samma stycke så visar det sig att man kan falla på eget grepp och då menar jag de många som har gottat sig i detta misstag. Det är viktigt att inte ta saker ur sitt sammanhang och analysera dem. I synnerhet inte med hjälp av sina egna fördomar. Alla har vi såna men det är ibland viktigt att försöka se saker och ting ur fler vinklar. Många socialdemokrater har tagit i så att livstycket i det närmaste spruckit i sin lycka över att kunna förstärka sin syn på moderater som okänsliga, invandrarfientliga och med piga. Gratiskampanj på något sätt. Men kanske att de sätter i halsen lite idag?

Vilka förebilder

Expressen kan idag berätta att LO inte själva är några förebilder precis utan gärna använder folk som pigor. Här berättas om en kvinna som av arbetsförmedlingen blivit skickad till LO för att lära sig söka jobb och det hon fick göra var just sådant som betraktas som pigjobb. Så som hon upplevde det i alla fall. Baka kakor till ledningen, skura toaletter, diska och rent allmänt vara servicepersonal till ledningen.

Detta säger flera saker. Det är inte lätt att finna arbetsuppgifter om det inte finns några, då får de konstrueras. Vilket i detta fallet då blivit lite åt pighållet. I synnerhet på LO torde detta vara extra känsligt eftersom det är en av grundvalarna i socialdemokratins överlevnadsstrategi - att påvisa skillnaderna, att bygga upp olika myter om grupper och sätta dem emot varandra. Klassamhället i en ask. Man vill gör allt för att behålla det. I annat fall så skulle inte socialdemokratin behövas. Samtidigt så är det fler och fler som passerar över och mellan dessa gränser idag, det talas inte så mycket om det. Vi har bättre utbildning, vi har bättre jobb och bättre betalt. Det gäller inte alla förstås, många är utan jobb idag. Mycket beroende på den lågkonjunktur vi haft och nu förhoppningsvis är på väg ur. Det kommer att ordna sig. Det är i allas intresse eftersom jobb och välfärd hör ihop. Moderaterna har en hel del intressanta förslag för att få igång arbetsmarknaden och se till att det företag lättare kan anställa igen. Det handlar om slopad värnskatt på sikt, att höja brytpunkten för statlig skatt och att sänka socialavgifterna för företagen. Det är för dyrt och osäket att anställa idag. En enmansföretagare med en anställd får jobba dubbelt om den anställde blir sjuk och kan inte ta ut egen lön blir han/hon själv sjuk så får företaget läggas ned. Det är Tomas Tobé som lett gruppen som lagt förslag för ett enklare företagande.

Vår syn på vad som är arbete kanske ska synas och funderas lite över. Varför är det så himla fel att ge service åt andra? I vissa fall är det helt OK, som att byta däck på bilen, gå till hårfrissan, lämna in kemtvätten osv osv. Men när det kommer till nåt som har hushållet att göra då uppstår det direkt trauma. Man ska inte arbeta åt andra ty då blir det plötsligt någon slags underordnadförhållande. Så är dock på varenda jobb man har som anställd. Det finns något fult i detta och det ligger i vår kultur, det är bättre att tjäna samhället än att jobba för andra. Socialdemokratin kanske har blivit omodern? Fundera på det? (embryo - tag en aspirin!)

När Peter Andersson bloggar loss så blir betyget att alliansen gör fel, fel och fel. Vad kan man vänta sig. Samtidigt så kan jag inte låta bli att fundera över hur vi ska få in pengar i statskassan utan att arbeta? Sedelpress någon? Till slut tar de "rikas" pengar slut och alla behöver gå på bidrag. Men vem ska betala in till den portmonnän? Om det inte finns en livaktig företagsamhet i landet som kan leverera in medel. Svensson tycker inte att det är skatterna som är problemet. Ibland undrar man om skatt är ett självändamål.

Uppdatering: Magnus Andersson bloggar även han om detta fenomen att LO faller i egen grop. Det är bar aatt konstatera att vi är inte mer än smågrus i universum allihop.


Lite skoj: Expressen vill att det ska tänkas till om arbetslösheten och ber den som har något att berätta att skicka in det till den finurliga e-postadressen trams@expressen.se. Det är säkerligen en miss i arbetet som inte alls betyder att tidiningens redaktion tycker att det är trams med historier om arbetslösheten - men ganska kul. Hur ska vi tolka detta då? Jag väljer att se det hela med en viss humor och antar att Expressen kommer att ändra detta ganska snabbt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

Blir pigdebatten mildrad genom att några LO-byråkrater nedlåter sig till patronism? Också?

Det blir väl snarare värre, alltihop? En människosyn som kommer uppifrån och imiteras och smittar av sig.

Dessutom är ju också detta en frukt av den beryktade arbetslinjen; människor vågar inte säga ifrån eller säga nej till det minsta uppdrag eller jobb uppifrån.

Människovärdet urholkas.

Pamparna kunde baka sina egna chokladrutor. Den pappalediga moderatpolitikern kunde städa upp själv.

Ibland vill man vända upp och ned på samhället. Revolution på allvar; skaka ut de besuttna ur sina boningar och salonger och låt dem sopa lite gator och torka lite långvårdslort.

Bengt Svensson sa...

Men kära nån, hur gick det här till, då?

Kronlogin verkar vara

Magnus Andersson CUF skriver:
I Trelleborg har man utfört "jobbsökarkurser" åt arbetsförmedlingen, och länkar till en gammal Expressen-artikel.

Annie Johansson (C) tar upp stafettpinnen:
Magnus Andersson skriver IDAG om Expressens nyhet (Sant + halvfalskt, för hon nämner inte att det är en gammal nyhet)

Samt Mary:
Expressen kan idag berätta att LO ...

Inte för att en sådan vidrig historia inte förtjänar att tas upp igen ... men nu är det plötsligt helfalskt.

Anders sa...

Tjena Mary,
Nyheten är från 2005. Läser du inte artiklarna du länkar till?

Det innebär inte att det var ok att göra som LO i Trelleborg men 2005. Kom igen!

Mary X Jensen sa...

För min del så tog jag den från en länk bara... Hur som helst så är den relevant med tanke på att den senaste tidens otroliga orgier i ojanden som förevarit en moderats uttalanden.

Vi är som jag skrev tidigare, all små smutsar i universum. Nu måste vi börja diskutera viktiga valfrågor istället. Jag höjer härmed blicken,

Mary X Jensen sa...

Anders - faktum är att jag inte läste datum i botten på artiklen utan kollade bara på det datum i Expressenhuvudet som är dagens. Det var en miss faktiskt. Jag ska bli bättre på att kolla det i fortsättningen.

Men att den är från 2005 säger väl en del det också. Det var före förra valet och innebär att (s) inte borde ta sig några brösttoner just nu.

Anders_S sa...

Skatter är inget självändamål och jag har inget mot avgifts- eller skattesänkningar. Exempelvis kan jag tänka mig sänkningar av arbetsgivaravgifter (vilket kan var ett problem när företag växer) i utbyte mot borttagna resesubventioner (reseavdrag). Det känns som en onödig omfördelning som dessutom är miljöfientlig.

Dessutom tycker jag att det där med att trafiken ska få bära sina egna kostander vore en bra grej. Att det blir dyrare att ha bil är ju miljömässigt bra och något jag är för.

Men det var inte det jag kommenterade idag, utan en i mitt tycke orättvis skattesänkning som dessutom har marginell eller ingen betydelse för småföretagare.

Magnus Carlbring sa...

Valfrågor.

Här kommer ett par styckna.

Stoppa avknoppningen.

Höj skatten - samt fördela skatteintäkterna på ett sådant sätt att de - genast - kommer dem till godo som är i störst behov. De arbetslösa. De sjukskrivna. Barnen i skolan. De funktionshindrade. Nyanlända. Studenter.

Öka biståndet till tredje världen. Omfördela stödet så att det inte är svenska väpnade trupper vi betalar för - utan hjälp till självhjälp och äkta bistånd som läkarhjälp, vaccin och medicin.

Plus: ge pensionärerna vad de förtjänar; de byggde det här landet och nu får de se det utförsäljas. Det är penibelt.

Jerker sa...

Jag blir inte riktigt klar över vad du tycker här Mary?

Ska vi ha pigor eller inte? Är det ok att tvinga arbetslösa att vara hushållsslavar åt ledningen eller gjorde man fel 2005?

Personligen uppfattar jag sådana jobb som förnedrande *om* de kommer i arbetsförmedlingens regi och den arbetssökande tvingas till det. Alla de exempel du skriver om är antingen skickliga hantverkare (bilmekaniker), egenföretagare (kemtvätten) eller både och (frisör). De är inte utbytbara kakbakarslavar som måste lyda eller förlora sin inkomst.

De är inte underordnade kunden utan står som likar. Beter sig kunden som ett svin mot bilmekanikern ber mekanikern kunden att dra åt helvete.
Arbetsförmedlingens hushållsslavar vågar inte göra det för då förlorar de sin inkomst.

Mary X Jensen sa...

Vi borde kunna ses som likar. Arbetsuppgift som arbetsuppgift.

Jerker sa...

Absolut. Det vore trevligt.

Men det fungerar inte så när den ena parten befinner sig i en total beroendesituation. I bästa fall blir den överordnade lite paternalistiskt vänlig mot kakbakaren, någon likhet blir det inte. I värsta fall missbrukar den överordnade sin makt och den som är där på order av arbetsförmedlingen har ingenting alls att sätta emot.

Men Mary, Är det ok att tvinga arbetslösa att vara hushållsslavar åt ledningen eller gjorde man fel 2005? Jag blir som sagt inte riktigt klar över hur du menar i texten.

Magnus Carlbring sa...

"Vi borde kunna ses som likar. Arbetsuppgift som arbetsuppgift."

Kanon. Rena maoismen! :-)