fredag 22 januari 2010

Det blev då ett herrans liv om handväskor idag...

Uppdatering: Läs Marias härliga analys av partiledarbilden.

Mona Sahlins snygga handväska blev dagens snackis. Det är helt otroligt. Förvisso syns den ganska bra på det som Martin Jönsson i SvD kallar årets partiledarbild , som inte är det lättaste att få ihop kan man läsa. Det är mycket som ska klaffa. Han menar att det skojiga med bilden är att Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt sitter i varsin soffände. Men så olika det kan vara. För det viktiga i bilden blev plötsligt Mona Sahlins handväska.

I Aftonbladet har skribenterna olika uppfattning Jonna Berg Wahlström tycker att det är helt OK med en snygg handväska. Lena Melin jämför handväskeinköpet med en vårdbiträdes lön och skuldbelägger Mona. Det låter som när min egen mamma sa - Tänk på barnen i Afrika - när jag inte åt upp maten. Allt går inte att jämföras.

Personligen hör jag till de kvinnor som anser att man inte kan ha för många handväskor och jag sitter lystet och kollar på Harges hemsida då och då faktiskt. Funderar lite på hur jag ska omfördela budgeten så att det blir utrymme för en till och undrar var jag ska få plats med alla.

Handväskor och kläder mot kvalifikationer

Skämt åsido. Jag tycker att det finns en allvarlig sida av det här. Det är hur man värderar att Mona Sahlin är en kvinna med hög position i samhället, och med ett kvalificerat jobb. Oavsett om man gillar det hon gör eller ej så är det så. Hon ska inte behöva bedömas utifrån sin handväska. Det är tragiskt. Samma sak med Filippa Reinfeldt, även hon en kvailificerad duktig kvinna med ett ansvarsfullt jobb presenteras i en artikel där hon får tala om vilka kläder hon gillar. Inte nog med att hon är Landstingsråd i Stockholm , hon har också idag fått rollen som moderaternas taleskvinna i sjukvårdsfrågor. En seriös och viktig post i det ledande regeringspartiet. Det naturliga vore att hon fick komma till tals kring de frågorna.

Jag tycker att det är oförskämt av media att inte tala med dessa två kvinnor om deras jobb i stället för att bedöma dem utifrån deras yttre attribut. Det talas om att duktiga kvinnor inte kommer fram i arbetslivet. Detta är ett tecken på varför. De får inte chansen. Både Mona Sahlin och Filippa Reinfeldt är starka förebilder för andra. Det bör man ta vara på. De har båda mycket att berätta för andra.

Många bloggar förstås om Monas handväska och det snackas mycket om den på både Facebook och twitter. Tokmoderaten drar på å det hejdlösaste sätt. Har det varit jordbävning på Haiti eller är det väskbävning i kvällspressen kan man undra. Om man viktar det mot varandra. Hur blir det då? På en skala? Per Holmgren (s)-bloggare tar Mona i försvar och blandar in hela högern i det hela. Det var nog att ta i. Thomas Hartman tillika (s)-bloggare tycker att det är trött journalistik. Det kan man hålla med om.

Jag tycker nog att det vore mer på plats att grilla Mona Sahlin om hennes politik i stället för att tjafsa om hennes handväska. Den är ursnygg och jag blir lätt avundsjuk...

Samma sak med Filippa Reinfeldt. Hon bör också behandlas som den yrkeskvinna hon är. Vi behöver vi kvinnliga förebilder och här finns två.

Uppdatering: SvD tog upp min tråd. Johan Ingerö delar med sig va modetips. Greider tappar koncepterna på millan.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Fredrik sa...

De skribenter som gör en stor grej av väskan tycker jag gör bort sig och tappar i trovärdighet. Det är pinsamt att fokusera på kläder i politiken som om det vore någon slags modeuppvisning.

Det rör sig om en statsministerkandidat... Nog skulle man trott att det fanns något viktigare att prata om än väskor.

Ska det nu vara nödvändigt att prata om vad kläderna kostar så är det ganska talande att diskussionen om vad grabbarnas kostymer, klockor och skor kostar uteblir.

Herrans liv och väskbävning? Jo... Men... Det är lite småroligt att kommentera när journalister och andra skribenter bär sig uppåt väggarna dumt åt...

Grottolle sa...

Roligt man får hålla med en moderat oxå.. Tycker att det fins viktigare saker att hålla på med än hur folk klär sig och vad dom köper för sina egna pengar..

Anonym sa...

Visst är det som så att en partiledare bör bedömas utefter sina prestationer och inte accessoarer... När det gäller Mona så är dock väskan ett lysande exempel på hennes alltid lika ambivalenta förhållning till "de sina". Det är faktiskt nästan lika snyggt som när L. Freivalds avslutade sina många och för långa uttalanden om hur hemskt det är med ombildning av allmännyttan, med ett mycket förmånligt bostadsköp...

MickG sa...

Män som gör bort sig bedöms liksom också utifrån sina mindre lyckade personliga val. Ta t.ex. Göran Persson och godset i Sörmland eller vissa fackpampar och deras besök på porrklubbar.

Och inte tycker jag man ska klaga på att Mona får för lite media- utrymme för sin yrkesutövning. Man skriver om politiken ena dan och handväskan nästa.

Handväskeaffären är löljig, men Mona representerar "den heliga avundsjukans parti" och därför framstår hennes dyra handväska som ett tecken på hyckleri, vilket faktiskt inte höjer hennes trovärdighet.

Anonym sa...

Det ställs högre moraliska krav på en socialdemokratisk politiker än på en moderat. Det beror på att en vänsterpolitiker representerar högre, mer altruistiska, moraliska värden än högerpolitiker. Därför skulle t ex ingen moralisera över att Filippa Reinfeldt bar en Louis Vuitton-väska. Det skulle ses som en i hennes kretsar accepterad social markör.

Magnus C sa...

Ang väskan får man bara konstatera att Mona är en så färglös/indentitetslös person att hon anser att det tillför henne något att ha en märkesväska i stället för en vanlig, alternativt att hennes vänner har den inställningen. Och det är ju tur att dessa personer finns annars skulle ju inte märkesföretagen leva och ge jobb. Dito ang Fredriks klocka.

Magnus Carlbring sa...

Vägra bära handväska! (har aldrig ägt någon kommer aldrig att äga någon)

Vägra bära lyxur! (min löparklocka kostar drygt 200:- på clas ohlson)

/Ilsken medarbetare i den svenska grottekvarnen Välfärden

Mumlan sa...

För en gångs skull måste jag hålla med dig. Jag förstår inte alls det här rabaldret med handväskan. Folk får väl köpa vad farao de vill med sina pengar, även om jag själv inte begriper varför de köper vissa saker. Väskan förresten, var väl en gåva. Skulle hon gömt den i garderoben eller tackat nej till den?