lördag 27 februari 2010

Att äntligen kunna få tag på en hantverkare som jobbar vitt...

Huset behövde målas. Gick in i färgaffären och undrar om de känner till några målare som kan fixa huset åt oss. Jodå - fram kommer en massa visitkort. Vad kostar det att måla ett hus frågar jag. Ja det beror på säger färghandlarn. Menar du hur stort huset är säger jag? Nja, sa han det handlar om du vill vill betala svart eller vitt.

Jag köpte färg. Åkte hem till maken och diskuterade saken. Han åkte till Jula och köpte en kompressor och en byggställning och en sjujäkla massa pressenningar för att skydda sånt som inte skulle målas. Här skulle fixas, det blev ett projekt utan jämförelse. Garagedörren bäddades in i ett tält för att färgen inte skulle spridas vitt omkring. Det såg inte klokt ut. Men blev bra. Byggställningen flyttades runt huset och färgen sprayades på med ett gott resultat. Förvisso gick semestern åt men ändå. Nu håller det tio år till kanske.


Vad ska vi med byggställningen till då kan man undra. Hyra/låna ut till släkten kanske? Sälja på Blocket? Vi får se. Kompressorn är utmärkt till alla cykellackningsprojekt som är på gång och kanske till rosten på bilen också. Ett särskilt stort partytält har inhandlats just för detta ändamål. Hemmafixare är förnamnet och helt trist är det inte.


 Inte diskutera svar eller vitt...
Det var mycket jobb men vi behövde inte diskutera svart eller vit betalning med en målare. Det var svårt att få tag på hantverkare som ville jobba vitt förut - om man ville ha det så blev det ohemult dyrt. Regeringens avdragsmöjlighet för hushållsnära tjänster har fått ordning på här sörjan så att man kan få jobb gjort av yrkesmän numera. Det känns bra och hederligt. Tryggt också att hantverkarna själva nu kan få tillgång till både pensionspoäng och självklar SGI. En snickare i grannskapet sa en gång att han måste fakturera lite också så att inte skattemyndigheterna undrar. Bara att man kommer bort från den attityden är en bra sak.

Pigdebatten är lika korkad som stupstocksdebatten. Det handlar om överdriven användning av begrepp som väl egentligen bara handlar om att fylla med egna fördomar kring vad som är bra jobb eller ej eller vad man har för syn på människans egna möjligheter. Vi har inga pigor i den gamla bemärkelsen längre. Vi har heller ingen stupstock. Men det är typiska begrepp som används för att skrämma massorna till fållorna. Saken är den att det skapats tusentals nya jobb och att det öppnat upp för att kvinnor i män i hushållen inte ska jobba ihjäl sig genom att ha jobb både hemma och på jobbet.

Zac skriver:

"Det är en bra arbetsmarknadsinsats! Det är svårt att komma ifrån 7 600 heltidsjobb (med stor andel kvinnor) - och det har kostat tillsammans med ROT-avdraget, som också genererat en massa jobb utöver dessa, ungefär 3,5 miljarder per år. Sätt detta i perspektiv till att lägga ut 5-10 miljarder för att rädda SAAB och kanske 3-3.500 jobb som vänstern ville. Jag tycker nog inte att de röd-gröna har någon som helst trovärdighet i arbetspolitiken längre."

Rättvisa villkor
Att jobba hemma hos någon anses i vissa kretsar vara sämre än att jobba på ett kontor eller i en industrifastighet. Varför det? Om villkoren är desamma? När jobbet ger pensionspengar och möjlighet till välfärdsaspekter som följer med att jobba i vit sektor så begriper jag inte varför i all sin dar det skulle vara fel. Varför är det fel att skapa en vit marknad av en svart?

Oppositionen har det jobbigt med det här. Socialdemokraterna vill kanske lite nu i alla fall och sin vana trogen vill de begränsa möjligheterna och valfriheten genom att tala om VEM och VILKA som ska få ta del av avdragen. Att själv få välja utan att statens pekpinnar finns där är viktigt för många av oss. Rent av går den stora skiljelinjen där mellan de politiska värderingarna. Det är själviskt att välja själv menar man på ena sidan och vill gärna uttrycka det som något fult och mindre bra. En del av oss andra er det som en självklarhet att vi ska få välja själva och att det ska gälla alla. Det handlar i hög grad om perspektiven. Ohly säger liksom bara nej till allting. MP tycker att kanske att det inte är så dumt i alla fall men säger samtidigt att avdragen ska bort - men inte nu. Är det för att lura väljarna? Makten först? Vad ska man tro egentligen? Vad gäller? Som Kent säger - igår, idag imorgon?  De har lite att göra för att komma överens i sin allians på röda sidan, den saken är klar. Dessutom tycker de olika inom sina partier.

Själv är jag glad över lappen i lådan från trädgårdsmästaren med F-skattsedel som erbjuder sig att hyfsa till äppelträden och hjälpa mig med det tyngsta i trädgården som jag mitt i snödrivorna börjat drömma om igen. Snart är den tiden här. Våren. Ljuset och värmen. Och så pulsen i valrörelsen inte att förakta förstås. Vi får dock hoppas att det inte blir skadeglädjen som ska driva valet i år. Ska i alla fall själv försöka hålla mig borta från det. Men försvara sig måste man förstås få göra.

Andra bloggar: Seved Monke - Daniel Snällman


DN

Skyttes betraktelse kring de rödgrönas diskussion om hushållsnära tjänsterna är läsvärd.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Michael sa...

Hantverkare överhuvudtaget.
Smeder i sverige går inte hitta längre.

Jah Hollis sa...

Så jag ska bidra till din husmålning och din trädgårdsansning med mina skattepengar då? Bara för att se till att hantverkare håller sig på rätt sida om lagen? Låter ganska märkligt.

Mary X Jensen sa...

Jah Hollis - du kan se det så här. Både du och jag bidrar till att en person får ett riktigt jobb som även det bidrar till statskassan.

Man betalar skatt som betalar löner till många andra också. Hela den offentliga sektorns löner betalas med skattemedel. Så är du offentliganställd så är du subventionerad av skattemedel.


I fallet ovan målade min man huset själv utäver att han är en högskattebetalare.

Anonym sa...

Kan vi inte göra så att vi sänker kraven för att få bidrag, då slipper folk hitta på så många konstiga sjukdomar och sånt. Kan alla bara vara hemma och mysa. Eller vänta, det kanske bara är visst fusk som skall belönas med avdrag på skatten?

Jah Hollis sa...

Ja, det är väl klart att man kan se det så. Men du undviker min fråga. Varför inte göra till exempel knarkhandel till en vit sektor? Om nu ändamålet är att undvika att folk bryter mot lagen. Och jag tycker ändå inte att jag ska subventionera din husmålning. Det är väl inte så att ändamålet helgar medlen?

Ravenna sa...

Jah Hollis, den 1 januari 2002 (under en vänsterregering) sänktes bokmomsen från 25 till 6 procent.

Det var också en form av subvention, där sossarna tog "dina skattepengar" för att möjliggöra för alla (inklusive rika) att köpa mer böcker.

Vad tycker du om det?

Är det verkligen "rättvist" att ha samma villkor för alla typer av varor, oavsett hur marknaden för dessa fungerar?

Och varför ska det vara så lätt för oss att konsumera prylar, men så svårt att konsumera tjänster?

Rädda Rut sa...

RUT och ROT bidrar till att ge folk jobb och de skattepengar det kostar kan man ta från AMS, de har under många år haft en budget lång över vad de faktiskt presterar.