måndag 15 februari 2010

Fusk eller brutit mot regler...

Nej, jag gillar inte fusk, verkligen inte. Nu vet vi inte riktigt vad som är vad i denna moderatsoppa om det verkligen är fusk eller om det handlat om skicklig medlemsvärvning. Vi har bara fragmenten i just denna historia. Visserligen är namn nämnda - men tänk om det inte är dom? Tänk om de inte har gjort nåt?

Statsministern nämner att man kan fundera kring vad som händer i valrörelser, Han har en poäng där. Min erfarenhet är att folk blir som galna... Det handlar om de egna kryssen, det handlar om provval det handlar om kompisar och det handlar om nomineringskommitteer. Det handlar om vem som vill ha bort vem och det kan till och med handla om att andra partiers medlemmar lägger sig i hur listan i andra partier ska se ut. Känner till sådana fall. Det handlar om ryktesspridning om andra och det är kort och gott en himla soppa av alltihop. Lusten att delta i att kandidera avtar efter varje val. Det är mycket som är trist och du hör det från alla partier. Ingen kommer undan när det handlar om maktpositioner. Det är egentligen rätt snurrigt.

Det är väldigt sällan som blicken lyfts till att handla om den politik som partierna vill föra, det handlar mest om vem som ska sitta på vilken plats och striden är hård. Pratas för lite politik och kompetens helt enkelt..

Jag har själv idag fått höra av en utompartist att jag borde dra slutsatsen att jag inte är önskvärd inom moderaterna eftersom jag inte kommit så högt på våra nomineringslistor. Nu är väl saken den att jag inte har vare sig värvat medlemmar, träffat några utanför M-gruppen eller varit så aktiv utanför mina förtroendeuppdrag. Jag har befunnit mig här på internet, på bloggen och mår ganska bra med det. Känns lite skönt på nåt sätt. Då kan man betrakta sin omgivning.Som jag brukar säga, har man varit trogen sitt parti sedan 1973 så vet man vad man vill även om inte alla frågor faller på läppen. Jag räknar med mina nätvänner till valet ;-), sen får vi se. Man kan jobba på olika sätt för politiken.

Men för att återgå till de här valprocedurerna. De är mystiska. Föreningar har ganska få medlemmar, det är få som deltar i provvalen och sen kanske det finns en nomnieringskommitte som ska komma med förslag. Ibland passar galoscherna ibland inte. Sundbybergs arbetarkommun har utarbetat en speciell metod. De låter medlemmarna rösta och sen lägger de ut en lista till väljarna. Det är väldigt spännande. På så sätt så kommer alla kandidater ut till de som slutligen ska välja och man slipper allt internt tjafs. Det är inte så konstigt att vissa är bättre på att ragga medlemmar som röstar på dem än andra. Det blir väldigt konstigt om inte det skulle vara tillåtet. Att "köpa" medlemmar genom att betala för dem är en annan sak. Men det finns alltid människor som är lite extra påhittiga och tror att omgivningen inte märker vad de sysslar med. De finns i både lägre och högre åldrar och de får alltid betala ett pris för det. Jag ursäktar ingenting nu utan bara konstaterar krasst.

Hur som helst känns det bra att moderaterna lämnar över utredningen till en utomstående aktör och att det på så vis blir en mer öppen procedur. Det är nödvändigt. Alla vi som är politiskt aktiva känner sorg för den här ryktesfloran och det oavsett vilket parti vi tillhör. Det handlar om demokratin och den måste vi vara varsamma med. Även socialdemokratiska bloggare anser att det ska hanteras med varsam hand. Bland annat skriver Johan Westerholm lite eftertänksamt och uttrycker ett hopp om återhållsamhet i diskussionerna. Det gör också Peter L Andersson som inte heller han tycker att enskilda "puckons" övertramp ska drabba alla. Han menar också att det är viktigt med öppenhet. Känner jag mina moderater så bli det så också, alla är väldigt tydliga med det. Vi kommer att få veta. Om det är fusk, brott mot regler, aningslöshet eller vad. Vi vet egentligen inte ännu. Det är faktiskt demokratin som blir den stora förloraren som Kent menar  i sitt inlägg. Martin Moberg är inne på samma tankar som jag. Politiken är vad valet ska handla om.

Thomas Böhlmark är oroad för ryktesspridning. Jag med, man vill alla sina moderata kolleger om gott.

SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Sakarj sa...

Lustigt valsiffrorna för alliansen ökar efter valfusk?

Knappast riktiga siffror och knappast första gången dom fuskar med röster.

Jag fick en vision i meditation nyss.

Jag såg Nazister hota med mord röda riksdagsmän till livet.

Dessa skinskallar var demoner.

Hur likt mig låter det liksom för dom som känner mig ;

Capish? = Danger Danger

hmmm Man kanske inte ska glömma vems om flörtar medd dessa i regeringen heller.

Mina visioner brukar vara med mening för dom som vet vem jag är.