söndag 21 februari 2010

Hur vore det att förbjuda fysisk distribution...

Sorry - jag blandar ihop ifpi och antipiratbyrån här nedan. I mitt sinne är de dock samma skrot och korn. De vill stoppa teknisk utveckling. Det handlar om att anpassa sig är min synpunkt.

Läste just att ifpijuristen  antipiratbyråjuristen Henrik Pontén nu tycker att det ska till nya lagar för att stoppa fildelning. Jo man tackar. Redan när Ipredlagen genomfördes så var vi många som tyckte att den var både sanslös och meningslös. Om man ensidigt ser på fildelning som stöld av annans egendom kan man kanske tycka att det är riktigt. Men om man lyfter blicken lite och funderar över vad fildelning innebär och hur den tekniska utvecklingen gått framåt och hur kunderna vill ha det så finns det onekligen ett och annat att tänka på.

Nu vill Ifpi att lagen moderniseras! Det säger väl nåt om den snabba tekniska utvecklingen när än lag som knappt fått bläcket att torka måste förädras? Det handlar inte om aristernas upphovsrätt utan om att krama så mycket pengar man bara kan ur konsumenterna för en vara som de inte vill ha genom att stoppa den tekniska utvecklingen. Anpassa er i stället.

Hur vore det om miljötänkandet slog in här och politiker förbjöd fysisk distribution av plastskivor? Hur miljövänlig är tillverkningen av plasten, hur ser återvinningen ut? Här hänger vi ett par skivor i körsbärsträdet för att skrämma bort rådjuren. Det fungerar inte så bra tyvärr.

Politiker bör byta fot i den här frågan och lägga problemet där det hör hemma. Hos underhållningsindustrin.

Antipiratbyrån har öppnat en blogg, den ska läsas med olika glasögon. Jag har vid två tillfällen i den bloggen ställt frågan varför kallar de den moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid för socialist. Jag har ännu inte fått svar trots att frågan är relevant och att jag öppet står för vem jag är, vilket är förutsättningen för att få svar. Det är inte seriöst. Men bloggen infallsvinkel har öppnat upp för alla att kommentera Antipiratbyråns blogginlägg utan censur. Något att hata för den som vill ha tolkningsföreträdet förstås. Men en självklarhet för oss som vill ha en öppen dialog.

Andra som bloggar Antipiratbyrån vill modernisera  Satmaran I stället för att jaga fildelare

Leo förundras - vem gör inte det?

P3  SvD

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Michael sa...

mm Dom är bakåtsträvande idioter med ett tankesätt som hör hemma på medeltiden.

Anonym sa...

"Hur vore det om miljötänkandet slog in här och politiker förbjöd fysisk distribution av plastskivor?"

Jag förstår att frågan är retorisk för inte vill nog någon göra det. Men poängen är bra eftersom ett sådant förbud (hur idiotiskt det än må vara) faktiskt är mer motiverat än att förbjuda digital distribution.

Som du tog upp så försvinner problemet med utsläpp vid tillverkning och transport. En sak att lägga till där är att vi även spar på dyrbara begränsade resurser eftersom vi inte behöver använda olja till varje sig tillverkning (både för energin att det går åt energi till fabriken och för att skivornas plast väl består till viss del av olja?) eller transport.

Jag tycker det är synd att så få tänker på miljöpåverkan den onödiga fysiska distributionen har, vi skulle spara en massa energi och råvaror om vi upphörde med den så mycket det går. (Förbud är dock som sagt fel väg att gå).

// anonji

Mary X Jensen sa...

Ja frågan är retorisk. Men jag har nästan aldrig hört talas om miljöaspekten vad gäller tillverkning och distribution av alla dessa plastbitar.

Scary Devil Monastery sa...

Man blir litet matt ja. Särskilt när man vet att liknande metoder faktiskt har genomförts i USA och England - med hårresande resultat.
Poöva nedanstående länk för den bästa anledningen hittills till varför detta inte kommer att fungera (aningen underhållande läsning):

http://arstechnica.com/old/content/2008/06/study-paints-grim-picture-of-automated-dmca-notice-accuracy.ars

Och här själva arbetet:
http://dmca.cs.washington.edu/uwcse_dmca_tr.pdf

Sedan har ju tekniken redan kört iväg

Anders Andersson sa...

Om man förbjuder tillverkning och distribution av plastbitar med musik på till förmån för elektronisk nedladdning, hur skall plastbitstillverkarna och distributörerna få betalt?

Om man förbjuder tillverkning och försäljning av energislösande glödlampor till förmån för lysdiodlampor, hur skall glödlampstillverkarna och elleverantörerna få betalt?

Om man förbjuder tillverkning och försäljning av cancerframkallande kemikalier att användas som livsmedelstillsatser, hur skall kemisterna och livsmedelshandlarna få betalt?

Om man förbjuder försäljning av sportredskap och leksaker tillverkade av minderåriga i arbetsmiljömässigt undermåliga fabriker i Asien till förmån för leksaker tillverkade maskinellt, hur skall de minderåriga leksakstillverkarna och deras arbetsoförmögna föräldrar få betalt?

Om man förbjuder försäljning av beroendeframkallande droger som kokain till förmån för den legala läkemedelsindustrin, hur skall de latinamerikanska narkotikabaronerna få betalt..?

Thomas Tvivlaren sa...

Manuell trackback:

TV4 och demokratiskt ansvar - Del 3

Magnus Carlbring sa...

Inte heller internet och datoranvändandet är förstås miljövänligt.

Hur mycket miljöfarliga ämnen tror du att en dator innehåller?

En enkel googlesökning drar dessutom massor med energi.

"En sökning på Google genererar sju gram koldioxid, har man räknat ut. För att få en jämförelse går det åt 15 gram koldioxid när man kokar vatten i en vattenkokare till en kopp te. Forskningen är gjord av fysikern Alex Wissner-Gross vid Harvard University, och presenteras i rapporten Pervasive monitoring of the environmental footprint of network activity."

http://www.svd.se/naringsliv/it/googlesokning-paverkar-miljon_2772647.svd

Hur mycket energi tar då inte all denna illegala nedladdning?

Donsan sa...

Att angripa Ifpi och/eller Antipiratbyrån och deras representanter är meningslös - De företräder ju enbart den fascistiska Amerikanska skiv- och filmmaffian och deras ständiga krav på nya åtgärder och ännu strängare lagstiftning är ju bara väntad - Multinationella bolag struntar ju alltid fullkomlig i demokratiska värden utan de tänker bara på sin egen profit

Dom som vi borde vara förbannade på är vår fd S- och nuvarande Alliansregering - Politikerna i dessa partier är inte dumma eller ovetande om vad Internet innebär - De kan faktisk - och har säkert gjort så - läsa alla dom senaste vetenskapliga studier som säger att den sk illegala fildelningen varken skadar samhället eller upphovsmän - De vet mycket väl att deras främsta anledning till att instifta IPRED - dvs se till att "upphovsmän kan ta betalt" bara var en hög bullshit

Anledningen till att de skapar dessa lagar och hetsar åklagar- och polismyndigheterna är att de inte vågar sätta sig upp mot USA - den Amerikanska skiv- och filmmaffian backas ju upp av mäktiga men korrupta Amerikanska politiker - t ex vice presidenten Joe Biden - Det anmärkningsvärda är att våra demokratisk valda politiker gör det utan att skämmas - Att de så uppenbart vågar att mygla - ljuga - tillåta rättsröta i form av korrupta förundersökningsledare - jäviga domare mm och att de helt vågar ignorera över 2 miljoner fildelande svenskar

1. Först attackerades dom enskilda fildelarna - i Sverige med IPRED som följd - Notera hur IPRED på alla sätt och vis är en kopia av lagen i USA

2. Sedan attackerades ett flertal stora bitttorrentsajter - t ex the Pirate Bay - Mininova - isoHunt mm som förklarades för "olagliga tjänster" i motsats till "lagliga tjänster" som Spotify och Voddler som båda är totalt beroende av maffian

3. Idag attackeras Internetoperatörerna och krävs nya lagar som skall tvinga dem att "ta ansvar" - dvs utföra maffians smutsiga ärenden - Ephone - Black Internet - Portlane och Telia är några ISPs i Sverige som redan - med har blivit utsatta för hot och påtryckningar - Läs gärna om vad som har hänt och händer i t ex Australien - Tack och lov att domaren där tydligen inte var medlem i någon diskussionsklubb om upphovsrätt - Bli inte förvånad om vi snart får höra en S- och/eller Allianspolitiker börja agera i denna frågan - Kanske under helt andra förtecken - t ex pedofili - terrorism eller annat som kan skrämma folket till att acceptera uppenbara fascistiska åtgärder - Kanske en Thomas Bodström (S) - Johan Pehrson (Fp) eller Mats Johansson (M) - alla politiker som har stött maffian i väder och vind

Dom hemliga Acta förhandlingarna är ju först och främst USAs påhitt - Lägg också märke till att maffian är dom enda utomstående privata särintressen som har fått delta i ländernas hemliga förhandlingar - Vad händer när beslut bakom lykta dörrar en gång är tagna? - Då kan en svensk regering två sina händer och hänvisa till ingångna internationella avtal

Håll ett öga på vad som sker internationellt genom att regelbundet läsa artiklar i t ex Torrentfreak och/eller ars technica

Jag förstår inte varför så många skyggar för att nämna USA och deras mäktiga skiv- och filmmaffian och hur de steg för steg har utökat sin makt och inflytande över oss svenskar och hur de har korrumperat den svenska lagstiftningen i upphovsrättsfrågorna - Ta med USA i ekvationen och så blir fd S- och dagens Alliansregeringens beteende i frågan genast begriplig