onsdag 17 februari 2010

Visst är det jättebra med kortare väg till arbetslivet efter sjukdom...

De nya sjukförsäkringsreglerna har lett till att många kommer ut i arbetslivet fortare idag än tidigare. Det är bra. Jättebra. Moderaterna har all anledning att tycka att de lyckats med något som (s) ändå tänkt göra tidigare även om de låtstas som anat idag. Ursprungsidéerna kommer från (s), alla är överens om att fler måste ut i arbete för att vi ska klara välfärden.

Men att många är glada betyder inte att man inte ska låtsas om dem som det inte går så bra för. Om föräskringskassan har rutiner som ger vid hand att man kräver att människor som är verkligt sjuka får papper hem som kräver att de ska ta kontakt med arbetsförmedlingen omgående för att testas för arbetförmåga så är det någonting i grunden fel att man som ansvarig politiker inte låtsas om detta. Nånstans måste det avkrävas en viss rimlighet i de bedömningar som görs. Att bara skicka ut formulärbrev efter datum är inte OK. Jag begiper inte det här riktigt. Någon slags vänlig männsikosyn bör man ge uttryck för och inte agera som en maskin. Det är bekymmersamt. Men å andra sidan kan man i myndighetssverieg träffa på personer som är mer som robotar än männsikor. Dessa går det dessvärre inte att föra ett samtal med ens om man är van.

Önskar mig verkligen mer empati i politiken. Tycker kanske inte att det är toppen när Göran Axén gång på gång ger uttryck för sin instrumentella syn på sjukförsäkringen. Det känns inte bra. Att man gör vågen på ett internt möte för att stämningen är god behöver inte vara fel, det är inte så ofta så många möts. Den vågen behövde inte ha med ärendet att göra, eller hur? Men att koppla ihop denna glädje med en sjukförsäkring som väl inte ens de som varken ser eller hör har missat diskussionerna kring påvisar en tondövhet som är besvärande. Visst är det bra att många får rehab och kommer ut i arbete, men det är inte det som är problemet. Det är de situationer där det blir fel som är ett problem som måste lösas.

Jag vill inte framställas som en hemsk människa bara för att jag är moderat. Sluta med de där dumheterna och tänk efter lite hur man ska bemöta människor. Det blir gratischanser för (s) att kritisera den nya sjukreformen. Peter L Andersson gör det i ett inlägg fokuserat på Axéns beteende. Tycker att det är synd. Det är mycket som är bra med reformen, den är nödvändig. Men för den skull måste man visa lite medkänsla. Statsministern har uttalat att om det blir väldigt fel som det kan bli vid nya reformer måste man rätta till det. Lyssna på det.


(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Det sista faller tyvärr, regeringen Reinfeldt hanlag med reformen uppvisar alla tänkbara brister.

Regeringen har infört allt kortare remisstider. Den kortaste var 12 timmar (FRA-lagen, Säpo fick två veckor över jul) och sjukförsäkringarna hela tre veckor. Mycket av det som regeringen nu måste backa på hade remissinstanserna identifierat men velat utreda ytterligar men regeringen vägrade konsekvent inför förändringar intill dess att medietrycket blev för stort.

Vad tidigare regeringar haft som praxis är en tid på tre månader och jag vet att åtminstone ett parti i regeringen, FP, är mycket noga med det. Detta för att få stabila förarbeten och ett genomarbetat beslutsunderlag.

Nej. Det politiska och parlamentariska handlag som ditt parti visar upp präglas av godtycke och brådska. Det finns en klar övervikt av moderatledda politikområden (från FRA till sjukförsäkringarna) som kännetecknas av detta. Jag måste ge den inställningen till lagstiftningsarbete med god marginal underkänt.

mvh

Johan

Hemlige sa...

Jag såg att arbetslivsrehabiliteringen har nått ut i kommunerna nu. Hans Taremark (M) på Öckerö aktiverade en psykiskt handikappad man genom att som överförmyndare kasta ut honom ur hans hus, och få honom bosatt i en friggebod - arbetslinjen i praktiken.


http://www.gt.se/nyheter/1.1885732/politiker-misstanks-ha-lurat-psyksjuk-pa-hans-hus

Kajsa Warg sa...

Ja de korta remisstiderna är verkligen beklagliga!

Man kan inte stifta lagar som säger en sak - och sedan förvänta sig att de skall tolkas - på ett annat. Det går inte heller.

Konstigt är hur man diskuterar ämnen länge och väl, innan man kommer med förslag, sedan kommer förslaget, klubbning fort, fort.

Och sedan implementeringen på ännu kortare tid. Var finns tiden för information åt båda håll? Var finns tiden för korrekta förberedelser? Mm.

Som sagt tidigare, om tanken är god så är den, men det märks liksom inte ... När man inte lyssnar, utan skyller på varandra.

Oavsett hur få som ev skuylle hamna emellan/utanför så är det fortfarande ett problem som är för stort. Det måste, det har vi råd med, finnas skyddsnät, för dem.

Förresten. Hur kan man säga vem som har arbetsförmåga - när begreppet inte ens klarats ut... Med rättsäkerhet.

Och finns rättssäkerhet, när man inte har råd, eller förmåga att ta saker tillrättskipning?

Anders Hammarlind sa...

Men jösses, har du inte läst den fullständigt otroliga (och bra) boken om Fredrik Reinfeldt "ensamvargen".
Den som inte jobbar ska inte ha bidrag, genomslaget har vi nu i korttidssjukskassan. Folk ska inte tro att de kan få vara sjukskrivna, bara en kort tid. Turbulensen om FK beror väl mer på att det tar tid innan vi fattar klartexten. Jag skriver om detta på http://andershammarlind.blogspot.com/ och det glädjer mig att fler borgerliga börjar undra över vad som är på gång....för det här var många inte med på under valet överhuvudtaget.