onsdag 3 mars 2010

FRA-lagen åter i fokus...

Hela FRA-lagshanteringen var mystisk på ala sätt, för att inte säga märklig. Den egentliga anledningen till varför ett frihetsparti som moderaterna som vill strida för den enskildes rätt att vara ifred från statlig inblandning till varje pris skulle klappa igenom denna lag har vi ännu ej fått. Om man nu inte tror på att det handlar om att stötta soldaterna i Afghanistan förstås. Jag gör det inte.

Att det inte var bra från början insåg man inte minst när det tillkom en massa lappning och lagning och tillägg  - på ett dygn. Klart att det inte kunde bli bra det heller. Lappingarna blev ett problem för polisen och nu ska det till ny utredning här för att lösa deras problem.  Min lapptäckesmetafor håller:

"...  jag har tidigare gjort jämförelsen med ett lapptäcke där var och en strider för sin bit utan att se om det passar ihop eller inte och när täcket väl sitter ihop och är tvättat blir det som när man fått in en svart strumpa i vittvätten. Allt blir grågrått, förstört och går inte att återskapa."

Vi vill inte ha våra e-brev lästa, våra telefonsamtal avlyssnade. Är det så svårt att förstå? Jobba gärna med punktavlyssning baserad på angelägna grunder. Dra inte in oss alla i processen bara för att det går.

Att polisen ska ha bra verktyg att jobba med är självklart på nåt sätt. Men spela inte tärning med allas vår personliga integritet.

Mark Klamberg ger sin syn på saken i en bloggpost och ger förvissa den nye utredaren beröm men:

"Synsättet är alltför inskränkt. Människors integritet påverkas redan då informationen inhämtas, och ur integritetssynpunkt torde sakna betydelse om det är FRA eller polisen som får del av överskottsinformationen."


"När jag nu uttryckt min respekt för Runar Viksten vill jag ändå framhålla det märkliga i att samma person som leder Försvarsunderrättelsedomstolen ska utreda verksamhet som samma domstol förmodligen kommer att pröva. Sverige är för litet."


FRA-lagen blev nu en valfråga och Piratpartiet fick vind under vingarna igen.
Är det inte lika bra att riva upp den och börja om från början?

Scaber nestor
Aftonbladet


Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Nu räcker det inte att sucka!

Varken du eller jag gillade FRA 2. Till nöds tvangs en del opponener i alliansen in under den. Men nu har regeringen fullkomligt negligerat även FRA 2, de släpper fan lös.

Vilken draghjälp till pp - de lär inte lyckas att begrava förslaget i en utredning över valet.

Lars sa...

En rättelse: Citatet som inleds "Synsättet är alltför inskränkt.." är Runar Vikstens ord. Man kan lätt få intrycket att det är Mark som uttalar sig.

Jerker Montelius sa...

Hej Mary

Jag blir mer och mer övertygad om att om inte Piratpartiet kommer in som vågmästare i riksdagen i höst så kommer Sverige som öppen demokratisk nation vara ett minne blott.

Polisen är just nu är misstänkta för att ha gett sig på en journalist vid Hornstull tunnelbana, Polisens jämställdhetsexpert är misstänkt för grov våldtäkt och koppleri, Mordutredare i dalarna "misade" Anders Eklunds DNA på ett mordoffer så att han var fri att gå vidare och mörda Engla.

Då resonerar den moderata justitieministern B Ask så här:
Låt oss ge denna organisation
rättighet till övervakning av stazimodell av svenska folket.
Uppgifterna är potentiellt extremt integritetskränkande men vi kanske kan sätta fast en fildelare.

Är detta det parti du vill att vi skall rösta på höstens val?
Hur resonerar du?
Räcker det med att partiet har blått som partifärg och ett M som logga? Vad finns kvar av Gösta Bohmans frihets ideal i dagens moderater.?