tisdag 9 mars 2010

Kvinnorna gynnas av RUT och ROT...

Motviljan mot avdragen för RUT och ROT är underlig om man ska se på det ur ett jämställdhetsperspektiv. Vi vill att både män och kvinnor ska arbeta utanför hemmet men jobbet med städning och underhåll finns kvar. Dygnets timmar har fortfarande 24 timmar som ska räcka till allt. Det finns två bra sidor av RUT och ROT. Det finns numera en efterfrågan och ett utbud. Det möjliggör för välutbildade kvinnor att ta plats i arbetslivet på ett helt annat sätt om familjerna kan få hjälp med en del arbetsuppgifter. Ända sen Alva Myrdals sociala ingenjörskonst med ungar på dagis och mammorna på jobbet har det funnits problem med att hinna med allt som hör livet till i familjerna. Det har i synnerhet gällt kvinnornas arbetsbörda. Vi har lagt över den diskussionen på hur många skjortor var och en strukit och vems tur det är att dammsuga och stå i tvättstugan. Detta har i sin tur skapat motsättningar helt i onödan i många familjer mellan man och kvinna. Det är onödigt och vikitgare för samhället att skapa de förutsättningar som behövs om man vill säkerställa att alla ska kunna jobba. Hushållsnära tjänster som omfattas av RUT och ROT borde väl inte betraktas som konstigare än att lämna in bilen på verkstad? Var gränserna dras är olika för varje familj och borde höra hemma där.

Inte ens Mona Sahlin hinner med säger Magnus Andersson och CUF ger henne presentkort på städning i födelsedagspresent. Hon vill nog egentligen ha den här rjänsten har man förstått men blivit lite överkörd av Ohly. Läser hos Assarsson att LO har gjort en undersökning som visar att det bara är de rikaste (en gruppering som (S)-gänget vill hålla fast vid för att förstärka klassamhället) som använder de nya avdragen. Samtidigt så visar undersökningen att det är jobben som är den viktigaste valfrågan. Svårt det där.

Thomas Östros säger att det vore OK om det fanns oändliga resurser och jämför med äldreomsorgens problem att behålla personal. Vad jag vet är det väl kommunernas sak att ta hand om äldreomsorgen, olika plånböcker väl? Jämförelsen blir fel. Det är möjligt att det är så att det är fler som tjänar bra som använder sig av tjänsterna, men det är ofta de som jobbar flest timmar också. Lite hänger allt inkomst och arbetsinsats ihop trots allt. Dygnet har som sagt bara 24 timmar. Det är den mest jämlika resurs vi har. Sen hur vi fördelar den tiden är lite olika.


Det är inte miljonärerna  - det är kvinnorna som får hjälp av RUT och ROT. Det ger dem möjligheter att ta samma plats på arbetsmarknaden som vilken man som helst.

Eva Westerberg skriver på Millan om kvinnors situation och möjligheter på arbetsmarknaden.  Hon har fördjupat detta i en rapport hon skrivit för Timbro. För att kvinnor ska ha lika chans som män att yrkesarbeta så måste vi flytta diskussionen bort från kampen mellan kvinnor och män och underlätta för alla på olika sätt. RUT och ROT är en bra lösning, kanske inte den enda men en bra bit på väg. Arbetstillfällen skapas, jobben blir vita och det har skapats både utbud och efterfrågan.  Till och med facken vill ha RUT kvar. Mona Sahlin sätt ner foten och visa att du bestämmer. Du behöver de här tjänsterna du också så att du kan jobba i lugn och ro. Medge det.

Uppdatering: Merit Wagner berättar att det fungerar med hushållsnära tjänster i Finland, så varför inte här?

(Aftonbladet) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Hemlige sa...

Eftersom RUT befäster och ökar inkomstskillnaderna (man måste tjäna över 24 000/mån för att ens kunna utnyttja RUT-avdraget fullt ut), så är det ju naturligtvis tvärt om alliansens som gör allt för att förstärka klassamhället. Ett avdrag är ju dessutom mycket mera värt vid en hög inkomst, ju mera avdragsmöjligheter som införs, desto större klasskillnader får vi. Carl-Henric Svanberg fick nyligen 6.8 miljoner i semesterersättning, naturligtvis måste han då också få RUT-avdrag så att han får råd att hålla rent där hemma.

Anonym sa...

De kommuner där avdragen är vanligast är:
Danderyd, Lidingö, Höganäs, Lomma, Täby, Sollentuna, Vellinge, Nacka och Vaxholm. I Höganäs är andelen som använder rut-avdraget 18 procent under andra halvåret 2009, en ökning med över 300 procent mot 2008. I Danderyd utnyttjade 16 procent avdraget, 141 procent fler än året innan.
Det visar Skatteverkets siffror som finns från och med juli 2009, då reglerna ändrades och det blev företaget som fick begära ersättning från staten för reduktionen.M.a.o:
SOCIALISM ÄR BRA - IBLAND !!
Alliansen tycker att socialism är bra - om den ger till resultat att de rika får BILLIG ARBETSKRAFT.
Men om mindre bemedlade, t ex pensionärer och låginkomsttagare vill ha hjälp av SAMHÄLLET, är det kalla handen !

Ingrid Lindgren sa...

Bästa Mary,
äntligen tar någon, i detta fall du, upp faktumet att RUT-avdrag finansieras av statens plånbok och kommunernas vård/skola/omsorg-åtaganden beslutas av kommunpolitikerna och finansieras av kommun-och landstingsskatten. Plus statliga bidrag vid behov (t.ex. utjämningssystemet respektive öronmärkta miljarder för olika tillfälliga satsningar där behovet är akut).
Det blir en förvirrad debatt, som vi ser, eftersom det är lätt att glömma vilka skatter som betalar vad och vilka politiker (i kommun eller riksdag eller landsting) som bestämmer över hur skattemedel används.

Till sist en lite reflektion: när jag anlitar städfirma och betalar vitt för fönsterputs, för att mina armar och händer inte orkar med, kommer alltid en man (sic!). Duktiga och ambitiösa personer som kan sitt jobb och har sin inkomst av ett hederligt jobb.
Mvh Ingrid

Lars-Erick Forsgren sa...

Vågar ngn se detta som ett perspektiv på RUT och kvinnodagen?

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/finns-riktiga-tanter-idag.html

Magnus Andersson sa...

Ser ut att vara en broken link, här är den rätta.

http://magnusandersson.blogspot.com/2010/03/sahlin-far-hushallsnara-tjanst-i.html

Tack ändå för inlänkningen ;)

Anonym sa...

Varför hyckla om detta Mary??

Du brukar ju inte gilla det???

Fakta är att dom som använder denna skattesubvention ÄR dom som har råd att använda denna arbetskraft utan skattesubvention...
Dom som inte hade råd tidigare har inte råd idag heller...så därför har vi lämpat över runt drygt en halv miljard till dom som är rika i vårt samhälle.

Det är fakta, inget tyckande om du kollar in siffror som finns idag vilket jag antar att du redan kollat...

På vilket sätt skulle det vara dödligt fel att man tar bort detta "lyxavdrag" till dom som ÄR rika i vårt samhälle o istället lägger denna halvmiljard till att anställa tex sjukskötersor o andra som tar hand om våra gamla istället genom våra kommuner eller landsting??

Pengarna ÄR samma o blir INTE dyrare...("VI" som samhälle sett kommer tom att tjäna på detta iom att vi inte behöver betala a-kassa till dom som anställs)...
Det enda som händer är att dom som är rikast INTE får en skattefördel av detta...

Mvh
Jan

Mary X Jensen sa...

Jan - det som händer är att en massa människor börjar jobba svart igen... Och därmed mister möjligheterna att få pensionspoäng, sjukpenning mm...

Det är ett jädra tjatande om att de rika får fördelar.

Emilia Sahlin sa...

Om man vill lösa problemen med jämställdhet och öka kvinnors möjligheter kan man inte säga att det görs genom städhjälp. Man vill ju förändra könsrollerna - att kvinnorna ska göra jobbet hemma - INTE underlätta för dem. Det här är så idiotiskt att jag inte ens kan förstå att politiker överhuvudtaget för diskussionen och samtidigt påstår sig vilja uppnå ett jämlikt samhälle. Istället för att lösa ett problem underlättar man för problemets existens och för acceptansen av det. Att inte ens våga sig på att förändra könsrollerna visar ju bara på en stor misstro på den egen politik man för.

Mary X Jensen sa...

Emilia - det är inte könskampen mellan män och kvinnor det handlar om. Då fastnar vi i hemmet. Det blir trassel på fel nivå. Inskränkt tänkande.

Det är bra för både kvinnor och att RUT finns. Bättre fäör kvinnor eftersom de får stöd i projektet familjen.

Leif Ekstedt sa...

Tänk om man förändrade RUT-avdraget till en "brukar-rabatt"
Vårt parti gillar väl inte riktigt att de ej sänkt skatten för höginkosttagare. Inte jag heller.
Men varför får vissa 64:- per hundralapp om de använder RUT-avdraget? Är det för att de betalar en skatt som vi inte vill ha? Ja det är klart att avdraget vill ge dom en vink.
Om RUT-avdraget ändrades till en rabatt säg 40:- per hundralapp som man betalar. Då kanske fler hade råd att utnyttja RUT.
Jag vill ha sänkta skatter!
Men om avdraget enbart ger 40:- %
kanske många som har råd köper svart lika gärna och förhandlar fram en mer fördelaktig timtaxa.
Vem släckte ljuset?

Emilia Sahlin sa...

Men det är precis det jag menar! "Stöd i projektet familjen". DET är ju det inskränkta tänkandet du anklagar mig för. Varför är det självklart för dig att kvinnor ska vara projektledare? Varför inte dela på ansvaret? Att säga att kvinnor gynnas av hushållsnära tjänster är att säga att rollen som husmor är oföränderlig.

Dessutom - SVT:s "Agenda" har precis avslöjat att statistiken om att låginkomsttagare i stor utsträckning gör avdrag för hushållsnära tjänster inte stämmer. I själva verket är det bara 6 promille (!) som använder sig av avdraget.

Emilia Sahlin sa...

"Projektet familjen". Varför är det så självklart att kvinnor ska ha rollen som projektledare och städare? Man vill väl förändra könsrollerna så att arbetet är lika fördelat! Att en städare gör jobbet som mannen borde vara delaktig i är väl inte en lösning?

Att göra RUT till en kvinnofråga för att vinna förtroende har hittills bara lett till att alliansen visar sina rätta färger i frågan "jämställdhet".

Svt:s Agenda har bett Statistiska Centralbyrån göra en ny undersökning om hur många låginkomsttagare som egentligen använder sig av RUT. De tidigare siffrorna är fel. Endast 6 promille (!) använder sig av städavdraget. Alliansregeringen verkar vara desperat på bekräftelse att de gör rätt. Tyvärr blir den motbevisad gång på gång.

Mary X Jensen sa...

Varför utgå från att projekt familjen bara har en projektledare? Det finns många delar i det.

Sen kan jag iofs undra över varför det är ett sånt jäkla tjat kring det här. Har man möjlighet att fixa städhjälp för att det går så gynnar det alla i familjen vill jag påstå.

Vill man förändra så att ALLA gör jobbet får man väl börja i den egna relationen? Själv. Det är välingen somklagar på att man lämnar in bilen på verkstad, eller tvätten till tvätteriet osv osv.