söndag 21 mars 2010

Partipiska, skampåle, stupstock... Frihet o FRA

Inom politiken och media används olika mer eller mindre dumma/kraftfulla begrepp. Partipiska gillar man att använda när det gäller Fredrik Reinfeldt. Det framställer honom i dålig dager. Så bra. Tycker vissa. Det är just den famösa dagen när röstningen kring FRA-lagen skulle ske och den modige Karl Sigfrid sa ifrån som man ständigt återkommer till. Alla vet vad jag tycker om den lagen. Inte alls. Har massor av synpunkter. Men att inte förstå att även en statsminister kan bli f-d är väl ändå naivt. Jag uppfattar honom som en sympatisk man rent allmänt.

Det gick uppenbarligen över styr den där dagen, men vem har inte varit med på partimöten med hetlevrade stämmor?  Det hör man talas om dagligen och från alla partier. Poltiik är verkligen en tyckar- och åsiktsbransch. Och det kan bli svårt att få ihop besluten för någon stans måste det bli en samverkan på slutet. Det var säkerligen vad som hände den här gången, det kom att handla om något annat än sakfrågan. Frågan om folkmord för hundra år sen i Turkiet blev en fråga där det gick över styr på samma sätt.

Partipiskan

Vad gäller partipiska så är det verkligen ett negativt ord.. Ingen tror väl ändå på att alla frågor diskuteras för första gången den dag riksdagen ska rösta. Det pågår diskussioner hela tiden precis som i alla stora organsiationer, just FRA-lagen nådde bestämt inte in till Fredrik Reinfeldt i tid. Om det var hans eget ointresse eller andras ovilja att störa honom med den är svårt att avgöra på distans. Men att okunskap om hur internet fungerar fanns med i bilden är väldigt uppenbart och jag tror att frågan gick in i en annan dimension än vad som från början var tänkt. Men vad vet jag? Jag var inte där.

Vad jag ogillar särskilt är den gruppmobb som Karl Sigfrid utsattes för av andra närvarande än statsministern, man har hört trista exempel via media. Gruppmobbar borde rent allmänt förbjudas. Överallt. De finns i (S)-gänget också. Så det känns lite fel att dra saker ur sitt större sammanhang och göra dem till huvudsak. Jag tror inte att statsministern skiljer sig eller är värre än andra i såna här sammanhang. Det var säkerligen obehagligt att vara utsatt, det är det alltid. Personligen hade jag stöttat Karl Sigfrid i hans beslut. Men jag kan också förstå de heta känslorna som uppstår om man ser att alltihop kan gå åt pipan. Vi får hoppas att rutinerna för att fånga upp olika åsikter effektiviseras. För hade man gjort det i tid så hade det kanske inte blivit så som det blev. Det är i alla fall min uppfattning. Jag kan ha fel. Men moderater i allmänhet tycker inte att staten ska blanda sig i så jag tror nog att jag är tämligen överens med många andra i den frågan.

Friheten på nätet

Vill man nå ungdomsväljarna som är ganska många närmare 497 000 inför valet så borde nog FRA-lagen rivas upp och överhuvudtaget borde internet som samhällsbärare diskuteras i andra tankar än förbud. De yngre har en helt annan bild av hur internet ska användas. Idag försöker många idogt plocka in internet i de gamla strukturerna när det istället gäller att assimilera in det i det hela så att det blir en del av det utvecklade samhället som kommer vare sig vi vill eller ej. Folkpartisten Madeleine Sjöstedt har skrivit kloka saker kring  internet, kultur och ett utvecklat samhälle.

De vanliga lagarna kan och ska gälla på nätet. Internet är inte bara infrastruktur jämförbart med vägar och transporter, eller möjlighet till effektivare administration det är också en ny infrastruktur för våra hjärnor. Den deltagarkultur som uppstår med hjälp av internet ska inte underskattas. Både Kent Persson och jag är som moderater överens om att en bärande idé för moderat politik är friheten. Just det där att få fatta egna beslut om sitt liv på en rad punkter. Vi behöver diskutera ideologi mer tycker Kent och jag håller med för det är i den vi kan finna vår grund. Piratpartiet håller frågan om frihet på nätet högt och Göran Widham och Marcus Fridholm på Livbåten fördjupar oss i frihetsfrågan. Sluta behandla oss som barn säger dom. Precis så. HAX berättar varför Piratpartiet är ett frihetsparti och jag tänker att det där är frågor som moderaterna borde ha som självklara. Thomas Hartman skirver om varför Piratpartiet behövs - det är ett viktigt inlägg som tar fasta på den debatt alla partier i Sverige borde ha kring vår personliga integritet. Läs den här
Piratpartiet må ha interna organisationsproblem men när det gäller att mobilisera väljare klår de os allihop. Minns att de fick TVÅ platser i EU-parlamentet, moderaterna fick FYRA.

Vi måste värna om vår personliga integritet och frihet. För mig är det en viktig fråga att diskutera inom moderaterna och i grunden finns den där. Men dessvärre har det åstadkommits en del beslut som påvisar motsatsen under mandatperioden. Allt går dock att ändra på...

Uppdatering: Till och med Bodström var/är skeptisk till FRA-lagen och tycker att den ska rivas upp. Och genom det uttalandet tar (S)-gänget förstagångsväljarna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Anna Troberg om vallöften och hur man håller dem igång. Gäller alla partier egentligen.

2 kommentarer:

Caspian Rehbinder sa...

Jag har också skrivit om partipiskor i min blogg. Jag tror vi har lite olika åsikter i frågan; i alla fall uttrycker vi oss olika. Kika gärna in, och kommentera om du har tid och lust!

http://caspianrehbinder.wordpress.com/2010/03/21/partipiskans-makt/

Caspian Rehbinder

Anonym sa...

Inte bara gäller det okunskap om internet vad det gäller FRA lagen, det gällde partiets själ. Skall individen vara fri till tanke och handling så länge han inte bryter mot lagen, och skall statens inflytande i den enskildes liv begränsas till ett minimum? Det stod partiet för förr, men inte nu längre med IPRED och FRA. Att med testosteronstinn stämma mobba de som kan och har förnuft nog att säga ifrån till tystnad är synnerligen oklokt. Att sedan lägga paritets skäl och framtidstro hos en imulsiv och synnerligen outbildad politiker som Beatrice Ask som inte klarar att debattera för lagarna på ett hållbart vis utan tar till härskartekniker mot svenska folket är rent av höjden av dumhet. Beatrice har ju upprepade gånger visat att hon inte är kompetent och är alltför impulsiv i sina uttalanden.
Moderaterna har förlorat min röst. De har sålt den moderata andan för en kompisrelation till USA och det kan inte jag ställa upp på.