tisdag 23 mars 2010

Personlig integritet är viktigt, kanske viktigast...

Vi kan inte ha Knäckebrödhulträttvisa i Sverige... Vi måste ha ett rättssäkert samhälle. Där ingen som är misstänkt för något döms i förväg. Det är grundläggande och finns i Europakonventionen. Läser hos Lena Melin i Aftonbladet "Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna, som sedan 1994 är införlivad i svensk lag, är mycket tydlig - ”Var och en som blivit anklagad för brott skall betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts.” Hon tycker också att Bodström ska hejda sig lite när han kräver justitieministerns avgång.

Minns ni scenen i filmen Änglagård där Viveca Seldahl i papiljotter rusar in med gänget från byn till den nyinflyttade Helena Bergström och anklagar henne för alla möjliga hemska saker som möjligen kunde och skulle inträffa med hennei byn . Det var kanske den bästa scenen i den filmen. Den tydliggjorde hur det kan bli när rätt ska skipas utifrån fördomarna. Den ena efter den andra läggs till och rätt vad det är så har det gått åt pipan. Ingen har längre koll.

I England blev en man anklagad för att vara pedofil. Knäckebrödhultsgänget där tog över och visade honom vad som gällde och utsatte honom för smälek. Det gick över styr och han tog sitt liv. Han var oskyldig! Vad säger det? Är det rätt att utsätta misstänkta för Knäckebrödhultsmetoden? Tala och beskyll först och tänk sen. Det skapas ett pöbelsamhälle i hop med slaskjournalistiken säger Thomas Hartman på millan.

Obehagliga känslor

Just nu så har vår justitieminister betett sig ungefär som om hela Sverige vore Knäckebrödhult. Så får det inte vara. Jag kan förstå hennes känslor inför det obehagliga hon ställdes inför i den kontexten hon befann sig, ett seminarium om en flicka som råkat illa ut. Men det måste vara någon måtta. Man måste sansa sig lite ibland, särskilt när man är minister. De uttalanden som har gjorts i samband med de lila kuverten är det ena mer hårresande än det andra faktiskt. Det utgås ifrån det alltid är män som är förövare och för att sätta dit dem ska dom om det bara finns någon misstanke, vilket i sin tur kan vara väldigt subjektiva tankar, hängas ut på torget med färgglada kuvert. Det verkar inte vara några problem att barnen råkar öppna kuverten utan det är tydligen bra om de får veta vilken pappa de har. Det är så dumt att man inte tror sina öron. Här utgås det också från förutfattade meningar som verkligen inte behöver gälla alla. Dessutom så har jag förstått att män också köper sexuella tjänster av varandra, vad gäller då? Pojkar som blir utsatta. Vem tänker på dom? Eller kvinnor som köper sex, de finns också. Frågan är komplex.

Jag har personligen ingenting till övers för sexköp, inte min grej. Men därtill att dra alla över en kam på det här sättet är lite häpnadsväckande. Den lagen gäller dessutom bara åt ena hållet. Man får sälja men inte köpa. Världen är inte svart/vit även om det vore enklast så.

Drogtestandet

Det har varit mycket på sistone. Vi det här med drogtesta ungar utan föräldrars tillstånd. Varför det? Vilken normal förälder skulle neka till det om problemet uppstod? Alkohol är också en drog, finns det med i betraktelsen. Handlar det inte snarast om att se till att processerna kring dem som råkat illa ut snabbas upp ordentligt. Jag har ett exempel på en ung person som hamnat på sniskan där socialen var inblandad. Vederbörande fick plötsligt post från kronofogden därför att socialkontoret ansåg att hon skulle betala en viss räkning själv eftersom hon hade föräldrapenning. Men de hade inte sagt nåt utan låtit räkningarna ligga kvar i klientfilen och därmed ställde de till mer trassel för henne än nödvändigt. Jag tror snarare på att se till att hjälpa de som är drabbade genom att kräva snabba processer för att hjälpa de som drabbats av elände vad det än vara må. Det vore en bra grej att satsa på.

Knäckebrödhultssamhällets syn på rättvisa tilltalar inte. Jag skulle vilja se ett uttalande nu från regeringen om hur vi ska se på det hället svenska rättssamframöver. För mig är integritet en viktig fråga överhuvudtaget. Inget som man bara kan sopa under mattan och låtsas att det inte finns bara för att det finns en Quickfix.. Jag är inte jurist men några kurser har jag allt läst och där har det tydligen framgått vad som gäller. Boken Civilrätt ger grundläggande kunskap och borde finnas i varje hem.

Beatrice Ask

Thomas Bodström och en del andra kräver justitieministerns avgång, tacka för det. Chansen måste (S)-gänget ta. En del av oss minns ett och annat från den tid han var justiteminsiter också. Allt var inte kul då heller. Egyptienaffären till exempel och så det där med datalagringsdirektivet då. Det är nog inte personen vi ska tala om utan, utan principerna, om rättssamhället, om lagar och konventioner. Många kräver ministerns avgång men det är väl inte aktuellt tycker jag. Beatrice Ask är en duktig politiker med lång erfarenhet och något så ovanligt som en mänsklig politiker dessutom. Vi behöver fler såna egentligen. Men nu är det frågan som måste diskuteras och justitieministern måste själv delta i den diskussionen. Dessvärre så är det flera politiker som hänger på de här lättsinnigheterna med lagen. Karl Sigfrid uttrycker sin förvåning även han och påpekar att Bodström har en del egna lila kuvert att ta itu med. Men minst sagt.

Idag hade moderaterna presskonferens med statsministern och partisekreteraren. Mitt i all uppståndelse kring rättssamhället så talar de om tre frågor att ställa till Mona Sahlin. Jag är inte jurist men beteendevetare och där har jag bra koll på vad som funkar. Avledning är inte alltid en bra metod. Folk är inte dumma. Inte hela tiden. Förvisso har Fredrik Reinfeldt tagit avstånd från tanken på att människor ska hängas ut innan de är dömda. Men jag tror att det behövs mer. Mycket mer. Tack och lov läser jag just i skrivande stund att statsministern säger att inget sådant förslag ska läggas fram. Skönt. Tack igen.

Mårten Schultz som är docent i civilrätt skriver på politikerbloggen om rättssamhällets grunder. Läsvärd artikel. Skriver även på Juridikbloggen. Vi måste ta den här diskussionen. Det  duger inte att låtsas att den inte finns. Livbåten tror att Reinfeldt vill att frågan ska lägga sig. Jag hoppas att det inte är så.

(SvD)

Blandat och Skrivet:  Per Hagwall - Lisa Magnusson - Johan Westerholm - Sanna Rayman - Federley - HAX - Tokmoderaten - Magnus Andersson - Farmor Gun - Göran Widham

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mary, jag blir kluven när jag läser den här bloggen. Det verkar som om 'den inre' (tänkande, logiska) sidan av dej inser vad det här handlar om. Vår Justitieminister är ute och cyklar på en enhjuling utan vare sig lyse eller reflex!

Här och där noterar du sakförhållandena klart och bra.

...men sen kommer din 'politiker-sida' (beräknande, kalkylerande) fram, och det känns som om du försöker säga att trots att det som Beatrice Ask svamlar om är fel, så är det ändå rätt på något vis, därför att (S) också gjorde fel när dom var i regeringsställning.

Thomas Bodström är outhärdlig, men i jämförelse med Beatrice Ask verkar han rent av vettig.

Jag gillar din blogg, men gillade den bättre när du var mindre parti-bunden...

Du är smart och empatisk som få, visa det och skit i partipiskan!

Ha en bra kväll!

Kung CG

Mary X Jensen sa...

CG - jag tycker att det justitieministern är uppåt väggarna, men vill bara påtala att Bodströms krav på hennes avgång är som en tom skramlande tunna.

Nåväl, jag är nog mer frispråkig än många och kanske har jag fått betala för det genom att jag hamnat så dåligt på alla kandidatlistor ;-).

Jag är trots allt moderat så det är klart jag stöttar upp för dem. Till en viss gräns.

Anonym sa...

Ja, Bodström är en skramlande tunna. Ja, självklart tar han till "avgå" som en del i ett politiskt spel. Ja, Bodström har gjort en massa dårskaper hittills. Men ÄNDÅ är han numera en lysande stjärna i jämförelse med Ask. Det är inte bara det hon gör (grodor kan alla göra), det är attityden till grundläggade värden.

Här tror jag moderaterna tar helt fel i tron att på valdagen ska vi väljare ställas mellan 2 alternativa regeringsalternativ och att vi då kommer att välja m eftersom det är det minst dåliga. Men jag tror att det är fel (och inte så lite nonchalant dessutom)

Mary X Jensen sa...

det finns en del att göra...

Anonym sa...

Hej!
Jag tycker nog faktiskt att Ask har en poäng med sina gredelina kuvert. Om din man var otrogen mot dig, och din kompis visste, skulle du vilja att kompisen berättade?

Att vara misstänkt för sexköp till att bli dömd är mycket långt. De flesta (typ 99%) blir det inte. Att bli "uthängd" som (ev) sexköpare är ju bara något som skulle ske inom familjen: brevbäraren skulle knappast bry sig. Om det skulle finnas en risk med gredelina kuvert är det nog mycket stor sannolikhet att män skulle tänka sig för. Eftersom i princip ingen döms för brottet, men det är många som begår det, så vore det väl bra om det fanns något "straff": en skiljsmässa är väl troligt, men folk skiljer sig ju hela tiden, så karln behöver väl inte snacka på jobbet att frun gick pga att han horade runt?

Hej då,
/Lotta

Mary X Jensen sa...

Ja du Lotta vi är inte överens... Jag talar om rättssamhället inte om Knäckebrödhultsrättvisa. Hemskt att tro att brevbäraren inte bryr sig

Anonym sa...

Lotta....
Jag undrar hur Du skulle reagera om det plötsligt damp ner ett neon-orange kuvert stämplat med "MISSTÄNKT ESCORTSERVICE KÖPARE" adresserat till dig.

Och hur tror du att ev. make och ev. barn skulle reagera när det skulle stå klart för dem att Du misstänktes som sexköpare, när dina barn fick höra av andra vilket läbbigt tantslem Polisen tror att Du är.

DU vet ju att du är oskyldig, men rykten är redan i cirkulation, folk tittar snett på dig och dina barn får ta skit i skolan... och jag tror ju inte att detta direkt stärker din relation med maken... men visst, Du verkar ta lätt på skilsmässor och sånt.

Kanske skulle det kännas lite mer om Du själva blev drabbad... för du tror väl inte att det bara är män som "horar runt"?

Man kunde önska att folk tänkte till lite innan de uttalade sig så här idiotiskt... ska man bara låta blotta misstanken leda till straff, eller ska man först ta reda på om individen är skyldig eller ej.
Sådana här tilltag kan ju krossa familjer, barn blir lidande när deras mamma eller pappa blir svartmålade, i värsta fall kan de till och med förlora en förälder.

Sen kan man ha sina åsikter om sexköpslagen också... ska verkligen staten gå in och styra människors sexualbehov? Lagen är mest en moralkaka... i andra länder finns det ju till och med statligt kontrollerade bordeller och etablerade escort services för BÅDE män och kvinnor.

/Trogen 2 barns pappa

Scary Devil Monastery sa...

@Mary

Bodström har numer tagit tillbaka kravet på avgång då han anser hon gör mer nytta för S som fortsatt justitieminister i blå regering.

I den saken har han förvisso rätt men det uttalandet stöttar bara tesen om hans egen olämplighet på den posten då prio för en minister eller ministerkandidat borde ligga på Svea Rike som helhet. Och att Ask sitter kvar efter de fadäser hon gjort och det skriande förakt för lagrådet hon visat är INTE bra för landet, bara för S.

Sedan kan jag inte i bästa välmening hålla med dig om att Ask är annat än ramaskriande inkompetent för sin post. Uttalandet hon gjorde - och de sex dagar som hon tog på sig att inse vad hon sagt. Och därefter hennes minimala semi-pudel som verkade gå ut mest på "Ledsen att ni alla är så korkade att ni inte förstod eller vill skydda de värnlösa små barnen" tar priset.

Att använda våldtäktsoffer som slagträn för att försvara att man kastat unken gammal 1600-tals häxbränningsmetodik i debatten som minister är F-nimig oförlåtligt i den ställningen.

@Lotta

Med en kamera, femton minuter, och ett photoshop-program kan jag lämna in bevis tillräckliga för att misstänkliggöra dig eller din man för att förgripa er på vem eller vad som helst. Skall det räcka med att någon har taskig grannsämja för att bli offentligt uthängd som sexbrottsling eller pedofil!?

Den som tror förslaget är bra har inte tänkt till ordentligt. Skamstraff kom vi över på 1800-talet, och även då krävdes faktiskt en dom innan man krossade någons liv på det sätt Ask föreslår skall vara regel.