söndag 20 juni 2010

Datalagringsdirektivet är viktigt...

Nu har det varit sång och dans och lycka ett tag och det är dags att ta itu med andra viktiga frågor. Datalagringsdirektivet tänker jag på. Idéen om att spara allt vi söker på Google och liknande tjänster för att jaga barnporr är helt absurt. Ingen normalt fungerande människa tycker att det är OK med barnporngrafi. Den finns för all del men de flesta av oss har inget med saken att göra så låt oss vara ifred. Vi vill inte ha med det hela att göra. Ska inte behöva ha det heller, bara för utifall att.

Alla som är lite bekanta med internet vet hur självsanerande det är. Så fort något mystiskt pågår så kommer det fram i ljuset, direkt. Ty alla ser och hör och reagerar. På allt. Det behövs ingen "överhetsbevakning" här. De riktigt fula fiskarna kommer inte att stå där och visa sig i alla sin ofullkomliga prakt, de kommer självklart att ta till andra metoder. Ingen utom möjligen idioter kör rattfulla rakt in i poliskontroller.

När de som ska jagas försvinner ur sikte är det lätt att få för sig att använda insamlade uppgifter till annat. Idérikedomen sinar aldrig när det gäller att se samband. Den mänskliga faktorn är svag och kan ställa till mycket trassel och det skylls alltid på den när något går åt helsicke. Att någon ska sitta och försöka se mönster i andras sökningar på internet är helt absurt. Visst finns de det dem som är systematiska men de allra flesta söker nog ganska spontant och man kan finna i princip vad som helst utan att det ens är meningen från början. Denna kontroll är inte klok, det är ovärdigt.

Det var Thomas Bodström som såg till att direktivet antogs så snacka inte om att det bara är den borgerliga regeringen som är bovar i dramat om vår personliga integritet även på internet. Vi måste slå vakt om den. Det riktigt problematiska verkar vara att många som är med och fattar beslut i de här frågorna inte verkar ha koll på vad de innebär. Det är skrämmande.

It has to be stopped som barnsköterskorna i nannyprogrammen på TV brukar säga om omöjliga barn. Centerpartiet med Lena Ek och Johan Linander i spetsen tar höjd i en Debattartikel i Aftonbladet för att försöka få stopp på denna kränkning som det innebär för var och en att bli övervakade. Bara för att det går. Ingen har mandat att göra detta. Det blir mer och mer obegripligt för fritt tänkande människor det här. Magnus Andersson (CUF), Farmor Gun (PP) och jag själv skrev också på Aftonbladets debatt om detta övergrepp som pågår. Ordet övergrepp är inte att ta i vad gäller detta. Det är också en fråga som går tvärsigenom och över partigränserna.

Pär Ankersjö är inte så imponerad över de EU-parlamentariker som tycker att det är bra med Googlesökningar. Ser ingen konsekvenserna av de beslut som fattas i det här fallet.? Ring Broman har också skrivit ned sina synpunkter och tycker att det är synd att så få reagerar. Nej internet är inget hot mot kvinnor och barn som Anna Troberg skriver. Tvärtom så upptäcks mycket på internet av all de ögon som redan finns där och skummisar dras direkt upp till ytan och förevisas, uatn pardon. Använd den kraften istället för att kväsa den.

Men vi ska förstås ha klart för oss att det handlar om makt. Om vem som ska ha den. Det komplicerar frågan nu liksom alltid. Men att spara Googlesökningar. Nej tack.


SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: