fredag 11 juni 2010

Det här med ålder - varför kan inte allt få ha sin tid...

Återigen diskuteras ålder som den viktiga parametern för politiker och partier. Vi måste ha in yngre människor säger många. Det måste bli föryngring i politiken. En undersökning visar att det i de flesta partier är politikerna över 50+. Tänk om den här åldersfixeringen bara är en tom tunna som skramlar i onödan? Den krassa verkligheten säger att många unga människor hoppar av politiken ganska snabbt. Det är för trögt för dom och de har annat att göra. Plugga, jobba och ta hand om barnen till exempel. Ett heltidsjobb i sig. Hur ska man då hinna med alla möten och sätta sig in i alla frågor som är viktiga. I både stort och smått. Det fungerar sällan. Sen är det faktiskt så att även yngre blir äldre.

Tänk om vi kom bort från åldersfixeringen... Det är en viktig politisk fråga. Erfarenhet är inte fel.
Platon sa ungefär. "Det är först vid 50 års ålder man är färdigdanad för att inträda i statens högre ämbeten".  Tycker att det ligger nåt i det där. De flesta blir 50 år och mer. Allt har sin tid.


(aftonbladet) (svd)

1 kommentar:

PiaBernthling sa...

Åldersfixeringen är stor...
Jag får även säga att den cynism och det synsätt "vanligt" folk har om de som arbetar politiskt stämmer inte fullt ut på verkligheten. Sedan jag blev aktiv politiskt så har jag mött enormt intressanta, framåt, visionära, ambitiösa och glada människor.
Jag hade tänket att det ej var ngn idé att engagera sig politiskt då jag ej börjat som ungdom... Men jag insåg att jag all´tid varit centerpartist och har nu en topplacering inom landstingsfullmäktige. Men som ensamstående mamma till två barn är det ej lätt att alltid få till det och kostar på både ekonomiskt att ta tjänstledigt och få tiden att räcka till... Det är säkert en faktor som gör att många ej börjar i min ålder att aktivera sig.. Kanske därför man kallas ung hahahhah som 44 åring..
Men det behövs alla åldrar, men som sagt vi måste även ha folk som INTE bara har hållt på med politik, och ej har verkligheten i hur det fungerar där ute i vanliga samhället.. Om vi ska få yngre och fler som inte haft politiken i sitt liv sedan tonåren, måste de NYA släppas in och få samma chans som de äldre... Jag är glad över att vara med i centerpartiet hos mig..Men visst finns det mkt revirtänkande det märker man och att det hade varit lättare att vara gift, sambo arbetslös för att kunna få tillgång till att få postioner i partiet..Men nu är man statligt anställd och måste ta tjänstledigt för att åka på konvent och missar mkt inkomst som ensam vårdnadshavare...

Pia Bernthling (C)