lördag 5 juni 2010

Misstänkt för barnporrbrott hämtades på jobbet - det var fel...

Det som inte får hända händer. En man blir hämtad på jobbet för att han misstänktes för barnporrbrott. Fick lämna DNA-prov och allt. Men det var fel. Rikskriminalen hade läst fel på IP-adress.  Den drabbade fick inget skadestånd. JK bedömde detta som ett ringa tjänstefel.

I England var det en man som blev anklagad för att vara pedofil och uthängd i tidningen med namn och adress. Han tog sitt liv för han stod inte ut med grannarnas trakasserier. Han försökte förgäves bedyra sin oskuld men det visade sig vara en annan man med liknande namn som var skyldig. Det får inte bli fel.

Kan någon garantera att sådana här misstag inte kommer att ske i den framtid som vi kan se med den idé som finns om att man ska söka efter barnporrbrott genom att spara Googlesökningar?  Alla som förstår hur fel det kan bli måste förklara det för den som inte ser konsekvenserna. Kaminski förklarar här. Vad blir nästa steg? Vilka vanor ska då undersökas. Allt går nämligen att korsköra i en databas. Det borde snarare handla om att dra upp gränser för vad som är tillåtet.

Det finns andra möjligheter att sätta dit brottslingar än att spara information om ALLAs nätvanor.


Aftonbladet DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Tor sa...

Bakgrund (2008-2009):
http://www.idg.se/2.1085/1.161889
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oskyldigt-anklagad-for-barnporr_1250553.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5495843.ab

Det hela verkar väldigt beklagligt, men jag tycker nog att ringa tjänstefel framstår som rimligt ändå förutsatt att personen som drabbades inte hängts ut på något sätt. Enligt rikskrim var detta den första gången något sådant här har hänt. Jag vet att IT-experten André Rickardsson har hänvisat till något sådant här fall i samband med Ipred-debatten, men eventuellt är det samma fall.

Anonym sa...

det kanske är rimlift att polisen som begått felet inte straffas, men det har ju inte med offrets lidande att göra. En sådan här miss kan ge bestående problem för killen som hämtades, för att inte tala om att det finns möjlighet att kollegor och andra fortsätter tro att han måste ha gjprt något fel då polisen kom.

Han bad om 50000kr...det är ju egentligen inga pengar alls med tanke på vad han fått vara med om!

Det verkar som att i sverige kan polis politker, läkare mfl begå i stort vilka fel som helst utan att det blir några konsekvenser. Skrämmande tycker jag.

Bo sa...

Det här är ju helt i linje med moderat rättspolitik. IPRED och gredelina kuvert gör sig påminda.

Fredrik kontolös sa...

Tor... Blir man hämtad av polisen på jobbet och anklagad för barnporrbrott så har man blivit uthängd.

Jag har svårt att tänka mig något mycket värre straff än det. Hellre ett par år i fängelse än att släpas iväg på jobbet inför kollegor och klienter med en barnporrmisstanke över sig, helt klart.

Det går inte att reparera den skadan. Sladdret går runt, runt och slutar aldrig. Det spelar ingen som helst roll att allt bygger på ett missförstånd.

Ett exempel om jag får. För ett par år sedan hade vi en man på jobbet som förgripit sig på sin dotter, vi kan kalla honom för Jehosefat Nilsson vilket naturligtvis inte ens liknar hans riktiga namn. Han blev arresterad och hamnade i fängelse. Gott så.

På jobbet har vi också en annan man som vi kan kalla Jehosefat Svensson. Han får regelbundna hatbrev och fick sin sommarstuga vandaliserad, för att hans namn liknar pedofilens.

Vi har hållit möten på arbetsplatsen. Vi har cirkulerat e-brev med information. Men det går inte att få stopp på skvallret ändå.

Jag satt vid fikabordet och småpratade med en nyanställd undersköterska för någon månad sedan. Hon lutar sig fram och viskar "Har du hört om den där Jehosefat? Han är dömd pedofil. Tänk att han ändå kan jobba kvar här!"

Och hon var alltså inte ens anställd när den riktiga pedofilen jobbade hos oss. Hon har aldrig träffat honom.
Snart dags för ett nytt personalmöte om saken, det märks.