onsdag 30 juni 2010

Ojojoj Mona Sahlin...

Självklart tycker jag att det är jättebra att det går framåt för Fredrik Reinfeldt och att han är populär i partiet. Det är toppen när man är moderat. Dagens mätningar från SOM-institutet är dock en katastrof för Mona Sahlin. Hon är omstridd som bara den även i sitt eget parti. Det är sorgligt för henne tycker jag. Oavsett vad man tycker så är hon en erfaren politiker. Men samhället ser ut som det gör. Kvinnor har det inte lätt på höga positioner. Det gäller henne liksom det gäller andra. Fredrik Reinfeldt har en fördel av att vara man och hög politiker. Det går tyvärr inte att komma ifrån det. Nu tycker jag iofs han är bäst ändå, men det är en annan sak. Uppdatering: Många tycks tro att jag diskuterar könsaspekter här. Det kanske låter så men inte vad jag menade. Det var bara en tanke bland många här.

När jag nu sitter och lyssnar på Aktuellt och hör retorikern Elaine B analysera Mona Sahlins tillkortakommanden ger det mig lite obehag å Mona Sahlins vägnar. Hon gör på det sätt hon tycker är rätt sätt och kan inte göra om sig. Det är dock innehållet i det hon säger som är viktigt, inte hur hon säger det. Man ska inte underskatta sin publik. Om hon gör om sig och säger samma sak så blir det fel ändå för då är hon inte sann med sig själv och då blir det galet det också.

Valet bör inte handla om henne som person utan om S-gängets politik (i mitt tycke dåliga) kontra den borgerliga alliansens politik (vilken jag gillar).

Jag tänker inte hänga med på att dissa Mona Sahlin personligen nu, det där får de sköta internt. Däremot så kommer jag att tycka om politiken och möjligen retas lite... Det är mycket som är humor i politiken och den kan man allt ta vara på, men det där om släpigt tal osv. Nej jag gillar det inte. Men å andra sidan så kallas vi moderater för både det ena och det andra och det förakt man kan bemötas av bara för att man är moderat går inte heller av för hackor

Socialdemokraten Peter A tyckte förstås inte att Aktuelltinslaget var så kul. Jag kan förstå det. Jag lovar att jag skrivit så tangenterna brunnit om Fredrik Reinfeldt blivit analyserad på samma sätt.

Tydligen har något slags förtalskampanj mot Mona Sahlin kopplats till en moderat kommunalpolitiker och ledningen är inblandad. Alla måste ändå och förstår sökert att det i alla partier finns personer som int etänker längre än till nästippen. Vi har sett och läst massor om detta, det är en del av politiken. Om inte den ljusaste sidan så måste vi förhålla oss. Vissa moderater kanske ska tänka att om man är tillräckligt dum mot Mona Sahlin så kan det vändas till en nackdel. Ingen gillar att det sparkas på den som ligger och sympatierna kan lätt förflyttas. Och så blir det såna här skriverier i onödan. Samtidigt så vet vi att det skickades falska mail förra valrörelsen från den andra sidan och att Marita Ulvskog kallade alliansens valvinst för statskupp. Det är mycket känslor och dumheter på gång i valtider. Både här och där.

Sänk politiken inte politikerna...

Det blir fel fokus annars och det gäller faktiskt för båda sidorna. Den som fastnar i detaljerna har tappat kontrollen över helheten och då går det åt pipan. Tänk på det. Så det är slöseri med tid för socialdemokraternas Baylan att leta syndabockar hos moderaterna nu. Det finns viktigare saker inför valet. Politikens innehåll exempelvis. Uppdatering: Bloggen den hälsosamme ekonomisten skriver om rörelsens retorik och balansen i den. "tvingats överge metaforen "stupstock" för att beskriva förändringarna av sjukförsäkringen. I stället talar man nu om "häxbränning". Balanserat, nyanserat, sakligt." Precis. det finns annat att fundera över än vem som skrivit kedjebrev. I morgon är det någon socialdemokrat som hittar på något dumt. Då får Baylan tala med honom. Eller hur?

IMHO alltså.

Uppdatering - så gick alla bloggarna igång här. Johan W tycker inte att det räcker med att Pär Henriksson talar med den moderat som skrivit något för Mona Sahlin misskrediterande. Hallå Johan det är inte bara Alliansen som du får det att låta som håller på med sånt här - det vet du också. Visst det är valrörelse. Men vi är många som inte gillar smutskastning och dumheter. Holmqvist presenterar brevet. Ingen går väl på det där? Krokodiltårar duger ej menar Tokmoderaten.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

GP SDS

14 kommentarer:

Staffan Strömbäck sa...

Att seriösa tidningar som DN o SvD har rubriker som
"Sahlin-förtal spårat till moderat." SvD
"Sahlin-förtal spårat till moderat politiker" DN
är bedrövligt dålig journalistik, närmast förtal. Den utpekade kommunpolitikerna har, som det framgår av texten, sänt vidare ett mail som han fått.

Jag fick också det där kjedjebrevet för några vecka sedan. Hade jag då skickat det vidare, vilket jag alltså inte gjorde, kunde rubriken ha varit "Hatkampanjen mot Mona spårad till Staffan". Vilket kvalificerat trams!

Det är inte helt orimligt att spekulera i att rubriksättarna på SvD och DN har sympatier för S.

Med tanke på att Mona snarare vinner än förlorar sympatier av en sån här affär, kan man ju också drista sig till den helt vilda spekulationen att det är S som ligger bakom kjedjebrevet. Men så fräcka kan de väl inte vara?

Per Hagwall sa...

Vill påminna om att Maria Wetterstrand och Filippa Reinfeldt också är kvinnor...

Mary X Jensen sa...

Jag är kanske lite fördomsfull Per, men det är för att dra det till sin spets mest.

Maria har varit i blåsväder, Filippa har än så länge sluppit det värsta och vi kan hoppas att det inte blir av ;-)

Som sagt Staffan man ska inte dra slutsatser om vem som ligger bakom vad. Socialdemokraternas partisekreterare borde kanske fundera över annat än leta syndabockar just nu.

Julia sa...

Jag tror inte alls det har att göra med vilket kön hon har, det har enbart att göra med hennes tidigare klavertramp - hon är helt enkelt inte lämplig i mina ögon.

Sen att hon står för en politik som jag anser vara verklighetsfrånvänd spelar också in i mitt beslut att inte stödja henne.

Alex sa...

Jag röstar inte socialdemokratiskt, men just den envisa uthängningen av Mona Sahlin får mig att må illa. Hon är politikern det är "tillåtet" att mobba - och det är verkligen mobbning, med precis den sorts fula retoriska påhopp och personangrepp som det innebär.

Det finns säkert folk som kritiserar Sahlins politik snarare än personlighet, men nu har det hela gått så långt och är så utbrett att jag alltid drar öronen åt mig när folk säger "Mona" istället för "sossarna".

Mary X Jensen sa...

Det är ju media som hänger ut henne. Tänk på det.

Anonym sa...

"Rör inte min Mona!" Låt Mona Stahlin vara i fred och låt henne uttala sig så mycket som möjligt om allt som kan tänkas så kommer alliansen att vinna valet.

Juristen sa...

Så man får inte kritisera Mona eftersom hon är kvinna? Den typ av generaliseringar som du inleder ditt inlägg med är inte ägnat att skapa förtroende. Du låter mest som en radikalfeminist. Mona har ett långt syndaregister och är klart olämplig som partiledare samt - inte minst - som statsministerkandidat. Vad har detta med hennes kön att göra?

Det märkliga är att när en man kritiseras så hör man aldrig att det beror på hans kön. Men så snart en kvinna får kritik så kopplas detta till hennes kön. Hör du inte själv hur knasigt detta är?

När du sedan skriver att den utpekade Moderaten inte skulle tänka längre än sin näsa så förstår jag inte vad du menar. Han är uppenbart inte upphovsman till kedjebrevet. Det framgår av de artiklar du länkar till. Allt i kedjebrevet är också sant. Mona har faktiskt gjort sig skyldig till allt som finns med i kedjebrevet och lite till faktiskt. Får man inte skriva sanningen om politiker som gör anspråk på statsministerposten?

Medborgare X sa...

Juristen!

Word! Word! Word!

Anonym sa...

Men... alltså, nu gjorde många bloggare, inklusive Mary, samma misstag som journalisterna. Det är ju INTE moderaten som är upphov till kedjebrevet. Han har endast VB:at det till nån som är sosse. Helt OTROLIGT att det kan bli en "affär" av en sån grej! Man häpnar! Spela inte med i detta spel Mary!

Alex

Hemlige sa...

Nej Moderaten Bengt Nilsson var ju bara lite het på gröten, han insåg inte att han måste vänta med att öppet utnyttja Moderaterna nära samarbetsbete med Sverigedemokraterna tills efter valet.

Mary X Jensen sa...

Jag inledde den här artikeln fel. Min mening var inte att lägga några könsaspekter alls på detta men jag borde ha förstått vart det skulle bära hän, haha. Jo då jag är feminist på sätt och vis.

Vad jag menar som kanske inte gått fram är att det finns viktigare saker att diskutera i valrörelsen än Mona Sahlins sätt att uttrycka sig på.

Jag får ofta märkliga brev med både det ena och det andra innehållet. Men jag sänder dem inte vidare. En och annan tyckte nog att brevet om Mona är skämt. Jag har sett värre om andra.

Men skämta kan man göra och inte är det väl hela världen egentligen.

Det är innehålelt i politiken som är det viktigaste.

Veronika sa...

Det är klart att det handlar om en kampanj. Ni har ju till och med hyrt in Karl Rove för att få till alla skamgrepp från USAs politiska spel här hemma. I Sundbyberg har JO fått lägga sig i när moderaterna där vill stoppa kampanjer för ökat valdeltagande.

Jag tycker att det är jättesorgligt att se svensk politik gå denna väg.

Mary X Jensen sa...

Men snälla Veronica. Enskilda människor gillar sånt här. De finns i alla partier. S också - säg inget annat.