torsdag 10 juni 2010

Så var det det här med statistik... SCB-mätningen...

Den efterlängtade mätningen från SCB har kommit. De rödgröna leder. Ajajaj. De senaste mätningarna har istället visat att det är den borgerliga alliansen som leder. Moderaterna har till och med varit större än socialdemokraterna. Vad ska man tro på då? Att SCBs mätningar visat sig vara pålitiliga sedan 1973? Eller ska man se att ordningar har förändrats? Att det finns fler mätningar att ta hänsyn till? Att Fredrik Reinfeldt är mer trygg som statsminister än Mona Sahlin, kan det ha betydelse? Vill vi ha kommunister i regeringen? Vad händer med Maria Wetterstrand och miljöpartiet när hon avlsutar sin språkrörsperiod? SCB publicerar gamla svar om partisympatierna menar Dick Erixon.

Vad händer med Piratpartiet? Blir de vågmästare? Ingen frågar ens om dem, de finns inte med på kartan. De sociala medierna med allt politiskt engagemang som finns i dem bortser man gärna ifrån och mäter utifrån kända parametrar. Men man glömmer allt som inte går att mäta. Det sker interaktivitet och det finns en kollektiv hjärna fylld av kunskap som möts på internet och där diskuteras det, dygnet runt. Inte bara på givna platser, vid givna tillfällen utan hela tiden. Det fanns knappt förra valet.

Lite skojsamt brukar man säga om kollektivtrafiken. Från platser man inte är, till ställen man inte ska och på tider man inte ska åka. Man skulle drista sig att uttrycka något liknande om partipolitiken. Bussarna rullar på - som om ingenting har hänt. Men de som skulle behöva en tvärförbindelse måste ta bilen för att nå fram. Det är ungefär vad som händer. Numera behöver man inte ringa runt till likasinnade för att samlas på idrottsplatsen på torsdag klockan 18.00. Det räcker att skriva 140 tecken på twitter så mobiliserar du på ett par sekunder ett helt gäng som i sin tur känner si och så många osv och så sprids budskapet med blixtens hastighet. Det är nytt. Bara de som är intresserade som håller på där på internet säger vissa förståsigpåare. Ja och sen när skulle det inte ha betydelse? Det är faktiskt de som är intresserade som håller liv i det hela. De andra bryr sig inte. Det kanske är bra för den som vill ha makt och tolkningsföreträde förstås.

Hur som helst. Att nedslås av SCBs siffror idag är inget som föresvävar här. Är inte ens säker på att siffrorna stämmer, trots att de gjorts efter konstens alla regler rent statistikmetodiskt sätt. Magnus Andersson analyserar på sin blogg och funderar kring hur det gått till.

Själv gör jag som vanligt - bryr mig bara om den statistik jag gillar. Det må vara egocentriskt eller ej - men det förenklar och minskar tveksamheten om vad som gäller. Allt är ändå öppet fram till valet. Så det är bara att ösa på och försöka engagera omgivningen så gott man kan.

Uppdatering: Fick lite uppmuntrande uppgifter från SCBs mätning från Pressekreteraren Helena Widegren. Som sagt tidigare. Man tar det man gillar.

- Alliansen leder i både stad och län- Rekordhög andel för M i både stad och län - i staden har vi ökat med över fyra procentenheter sen maj 2006


- Rekordlåg andel för S i både stad och län - i staden har S tappat var tredje väljare sen maj 2006


- MP o V betydligt större än S i staden (23,3 mot 20,9)


- M o FP större än rödgröna i staden (48,1 mot 44,2)


- M ensamt större än rödgröna i länet (47,1 mot 38,0)


- C ser bättre ut nu i staden än i maj 2006


- KD har också ökat ngt i staden sen maj 2006

DN SvD Aftonbladet  Expressen


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

Ett par svar på dina frågor.

"Vill vi ha kommunister i regeringen?"

Absolut, om det finns några kvar inom vänsterblocket behövs det definitivt en stark socialistisk röst i Sveriges riksdag, som motvikt mot den girighetens och egoismens politik som råder nu, inom flera partier.

"Vad händer med Maria Wetterstrand och miljöpartiet när hon avlsutar sin språkrörsperiod?"

Hon blir förstås minister i en rödgrön regering.

Mary X Jensen sa...

Här delar vi inte direkt uppfattning embryo. Men det är inte så ofta å andra sidan. Och så vill jag önska dig en trevlig sommar ;-)

Anonym sa...

SCBs mätningar är statistiskt säkrare eftersom de frågar upp till 9 gånger fler personer än vad de olika opinionsinstituten gör. Opinionssituationen var liknande i höstas, att Alliansen knapade in på de RödGröna, innan SCBs undersökning i november, efter den var de flesta opinionsinstitut tvugna att justera sina siffror, vilket också kommer att ske nu.

Det är uppenbart att svenska folket inte tycker om Alliansens sätt att slå på de sjuka och svaga, och bara belöna dem som redan är framgångsrika. Detta är ett sundhetstecken hos svenskarna. Föraktet mot de svagare har ännu inte gått så långt här som i exempelvis USA.

Magnus Carlbring sa...

Detsamma. Sommaren börjar fint. De grå molnen rullar undan och en fin blå himmel öppnar sig och ser ned på oss små bildskärmsbelysta människor. Fotbolls-VM:s alla afrikanska lurar och trummor mullrar vid horisonten och förhoppningsvis går det ett par riktigt intressanta matcher samtidigt som det där bröllopet, så man kan masspsykos.

Heja Nigeria! Heja Elfenbenskusten!

(Fast jag gissar attt Uruguay blir en outsider och hoppas - litegrann - att Maradonas Argentina får lyfta pokalen.)

Magnus Carlbring sa...

där gick det snabbt: zappa sig bort från masspsykosen, skulle det - typ - stå.

Anonym sa...

Tja, skyll er själva. Med tanke på att ni nu t.o.m. diskuterar att montera ned rättsstaten (bara dagens skörd - avskaffa rättegångar för 'solklarar' fall samt beslagta preparat godtyckligt) så är det givet att alliansen måste bort från makten.

/Rickard

Fredrik L sa...

Jo, undersökningar är brokig djungel...

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/06/10/sa-bra-da/

Jah Hollis sa...

En procent av förstagångsväljarna ska rösta på Centerpartiet i höst. Vi kan ju hoppas att de åker ur riksdagen nu och gärna tar med sig Kristdemokraterna på vägen.

LeoB sa...

Jag känner mig nog mer uppåt än du Mary efter SCB.

Tyvärr finns det lite skadeglädje i det hela, men jag hoppas att jag snart tillfrisknar från just den delen. Den är dock lite svår att avstå från för ögonblicket. Det som glädjer mig är att taktiken från ert högkvarter (som vanligt) har varit att främst slå mot (s).

Det har ni gjort och resultatet är nu bl a att (v) och (mp) kommer att få en större plats.

En radikalisering, ett avståndstagande från den godtrogenhet mot ekonomiska makthavare som tyvärr finns i borgerliga kretsar. Jag tror det är sunt. Dessa tankar finns väl representerade inom (s) också och jag tror att de kommer att få större kraft framöver.

Men i alla fall, ha en glad, om än (misstänker jag) hektisk sommar!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för länkkärleken. /hug tillbaka!

:-D