torsdag 15 juli 2010

Går det att vinna över media, kanske med hjälp av sociala medier...

Man kan tycka vad man vill om medier av olika slag. Har man en gång bivit uthängd i kvällspressen så är det svårt att få rätt sen. Genomslagskraften är stor. Plötsligt så vet ALLA vad som hänt. Oavsett om det är rätt eller fel. Jakten på den utsatte slutar inte förrän bytet är nedlagt. Om det visar sig vara fel så blir det en notis. Möjligen. Får man in ett genmäle så hamnar det 10 rader på sidan XX bland annat mer intressant. Det är här de sociala medierna och i synnerhet bloggarna kommer in. På en blogg kan man nämligen skriva sina egna tankar hur mycket som helst. Det finns möjligheter att gå i klinch med tryckta medier och man behöver inte finna sig i att bara bli undanskuffad bland andra nyheter. För så är det alltid. Allt blir så småningom Yesterdays News och försvinner i sorlet av annat som för dagen är viktigt.

Vi såg personattacker från media i samband med bland annat Anna Lindhmordet. Fel personer blev uthängda som möjliga mördare och det gavs ingen pardon. Krigsrubrikerna slog emot och diverse personer uttalade sig om personens vandel och mystiska personlighet. Allt om barndomen togs fram och personanalyserna duggade tätt från olika vinklar.

Denna sommars snackis handlar om en minister som blir anklagad för sexköp. Ett agerande som förvisso enligt lag är förbjudet men än värre är mer moraliskt förkastligt än nästan allt annat. Det är i princip värre än att mörda någon. Att politiker bör följa lagar är en självklarhet och vittringen om att någon begått en brottslig handling tar över från allt annat. Att få tag i en sådan het potatis skapar Scooplängtan hos vilken journalist som helst. Även de mest drivna får något lystet i blicken. Sommarläsarna får en snackis. Det börjar handla om allt möjligt som fallskärmar, uppsagd personal, uteblivna partikamrater osv. Ingen vet nå´t, egentligen.

Det ska bli intressant att se fortsättningen på den här affären. Just nu ligger Aftonbladet i backläge och måste försvara sig för sitt beteende. Expressen hänger på och ger sig på sin konkurrent med viss skadeglädje. Ministern drar sig tillbaka och åker på semester. PR-konsulternas råd duggar tätt. Ärendet tar nya vägar.
Diskussionen fortsätter tills vi får en ny het potatis att bry oss om. Yesterdays news - allting blir det. Dessvärre skadar det enskilda på vägen, i synnerhet den utsatte. Det är det trista.


Andra som bloggar: Kjellberg Helena von S

8 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Vi har hamnat i en tråkig situation.
Ser risker både för integritet och yttrandefrihet pga detta ABs senaste övertramp.
Läs mera här:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/07/kanslorna-faller-men-fornuft-friar.html

HumanLabRat sa...

Antagligen är vi alla förda bakom ljuset! För det luktar PR-kupp lång väg. Om Littorin och regeringen hade velat släcka elden och få slut på drevet, så hade de kunnat få det för längesen!

Anonym sa...

Jag bryr mig inte om ifall Littorin är skyldig eller oskyldig eftersom han ändå har avgått nu. Inte heller bryr jag mig om ifall Melin har visat dåligt omdöme (henne har jag ändå aldrig gillat). Är Littorin oskyldig så lär han ju stämma Aftonbladet för förtal och få enorma skadestånd.

Vad jag bryr mig om, och tycker är oändligt fult är hur Littorin, med Reinfeldts goda minne, gömmer sig bakom barnen och ljuger för svenska folket om orsaken till avgången. Hur kan man någonsin kunna gottgöra någonting sånt?

Marie

gregor sa...

Littorin är redan dömd i det som i engelsktalande kallas "the court of public opinion".

Det starkaste beviset är hans avgång, och den efterföljande tystnaden.

Obegripligt agerande.

Men det var inte detta som fick mig att byta från M till ett annat center-höger parti, efter att ha röstat på M sedan 1994.

Jag tycker att M-ledningen har tappat sin kontakt med verkligheten, och bör få sig en tankeställare på valnatten, utan att det nödvändigtvis behöver
innebära att vi ser en Sahlin-regering. (ryser av tanken..)

berinder sa...

Håller med om att det är här sociala medier visar sin makt. Littorins dementi på sin blogg väger faktiskt rätt tungt... nähä, han bloggar inte? Men dementin på twitter... va? Nähä... Men han skrev iaf på facebook, tagit bort? Jaha...

Jag skiter fullständigt i om han är skyldig eller ej, men mediehanteringen har förstört enormt för moderaterna... Uppförsbacke i två månader? Jo!

Mary X Jensen sa...

berinder - han skulle kunnat blogga? Faktum är att han tidigare gjorde det ganska mycket. Före många av oss andra.

Anonym sa...

Jag ser en framtid där det är standard för politiker och ministrar att blogga. Dels är det en direktkommunikation med potentiella väljare men också ett sätt för att kommunicera med allmänheten utan att gå genom en mellanhand som är journalist på en tidning.

Mary X Jensen sa...

essbeck - vi är inte riktigt där ännu, men till nästa val kanske... allt fler börjar.