måndag 19 juli 2010

Vem vill vara den kvoterade...

Ett gäng näringslivspersoner kräver att en kvoteringslag införs omgående. Det är på sätt och vis sanslöst. Om var och en av dem själva på eget initiativ såg till att det kom in fler kvinnor i deras egna styrelser så skulle de bli bra förebilder för andra, eller hur? Att politiken ska in och styra vilka som ska jobba med vilka i privata företag känns väldigt främmande. Det är verkligen som att lämna problemet till någon annan.

Vem vill vara den inkvoterade? Införs en kvoteringslag kommer alla kvinnor att betraktas som om de vore inkvoterade. Kvinnor ska inte bli ett B-lag. Det vore olyckligt. Som kvinna vill jag arbeta utifrån min kompetens. Det finns gott om kompetenta kvinnor, de står mitt framför ögonen på er. Inget hindrar att de väljs in i styrelserna heller. Det är upp till näringslivet. Steget till lagstiftning bör dock vara långt. .

Egentligen är det inte i styrelserna man ska börja utan i chefstillsättningarna som utgör grunden för den kompetens som behövs för att sitta i en styrelse.

Jag är själv ensam kvinna i en styrelse och det går alldeles utmärkt, utan att vara inkvoterad... Marianne Nivert, Sakine Madon, Elisabeth Thand Ringqvist, Katarina Svensson och Yvonne Rosenthal skrev tänkvärt om kvinnor, inkvotering och kompetens - Kvotering leder till klansamhälle. Läs den.

Attitydförändringar skapas inte alltid med lagar... Anne-Marie E citerar ur en gammal bok om jämställdhet som nog säger en hel del. Kvinnornas plats är i hemmet! Läs på hennes blogg.
SVD

Uppdatering: Jag får medhåll av ett gäng kvinnor. Det måste finnas andra sätt än just kvotering för att öka jämställdheten i arbetslivet.

6 kommentarer:

Suzanne sa...

Håller med dig. Jag vill verkligen inte bli inkvoterad. Jag vill få ett jobb för att jag är värd det!

Däremot tycker jag att vi tjejer/kvinnor har en del jobb att göra med att hjälpa och få fram andra bra kvinnor. Våga säga att de är bra och lyfta upp dem.

Vi är smarta och vi är duktiga, vi är dock kanske inte alltid lika bra på att framhäva detta, men det får vi bli bättre på.

Zac sa...

Inkvoteringar devalverar bara synen på kvinnors kompetens. Är så oerhört trött på feministernas eviga uppdelande av mänskligheten i två kön. Vi är individer där kompetensen skall spela i första rummet - inget annat.

Med tanke på hur de högre utbildningarna ser ut så kommer kvinnor inom 25-30 år ha makt på de flesta områden. Men vi lär knappast se feminismen sätta in åtgärder där för att få män att studera vidare...


//Zac

Monika Ringborg sa...

Men mänskligheten är ju redan uppdelad i två kön. Feministerna synliggör ju detta, till deras försvar.

Kvotering sker redan - Män får ofta tjänster för att det är just män om det är två sökanden med samma kvalifikationer.

Varför män inte känner sig eller ses som inkvoterade är för att det är så accepterat att det inte är synligt.

Trots ovanstående är jag inte för kvotering vilket kön det än gäller. Det är verkligen kompetensen som gäller, men vem skall bestämma vad som är kompetens? Som jag skrev tidigare verkar det ju vara så att kön ingår som en del i kompetensen. Något som även många kvinnor framför - t.ex. att ha många bollar i luften - simultanförmåga. Något jag ser som kvinnans gissel. Tänk att behöva göra flera saker på en gång, för att man är född kvinna för att anses ha tillräcklig kompetens.

Jag har aldrig och kommer aldrig förstå varför könet är så betydelsefullt ... har det någon betydelse om det är en kvinna eller en man om båda kan göra jobbet.

Non per se sa...

Jag gör ett nytt försök med min kommentar. Hoppas det går bättre den här gången. Jag tycker att du missar en viktig aspekt Mary, nämligen att KVOTERING inte handlar om att få in INKOMPETENTA kvinnor eller män eller invandrare för den delen. Kvotering handlar om att underlätta för KOMPETENTA kvinnor, män eller invandrare att bidra med sin kompetens till bolagens välmående. Debatten med dessa argument är sneddriven och manipulativ och leder fokuset i fel riktning. Problemet är av strukturell art och det kanske löser sig så småningom, men det handlar om NUET. Den generation duktiga kompetenta kvinnor, män, invandrare som inte får en sportlig chans att komma närmre maktpositioner i näringslivet, politiken, och andra arenor som är dominerade av enbart män eller kvinnor i vissa lägen.
Könet är betydelsefullt av representativets skäl om inte annat. Ett land som internationellt slår sig på bröstet över hur duktiga vi är gällande jämställdhet borde kunna sopa rent på hemmaplan först. Är det inte av lite dubbelmoral?
Sedan kan man ta bort en lag när situationen har ordnat sig.

Zac sa...

@Judit Burda: När har "situationen ordnat sig"? När det är 50-50 på alla poster i samhället? Eller kanske minst 50-50 för kvinnor?

Kvotering innebär de facto alltid att någon skall diskrimineras för att någon annan skall särbehandlas. Det är fel, fel, fel och skall därför inte användas i ett demokratiskt, modernt samhälle.


//Zac

Anonym sa...

nu är jag en såndär jobbig kvinna utan superambitioner för karriären (jag vill bara vara nöjd och glad) men jag skulle verkligen avsky att vara medvetet kvoterad. jag vill jobba på min meriter, inget annat. de gånger jag varit tvungen att bedöma andras prestationer.

under en period arbetat jag som högstadielärare - jag gjorde mitt yttersta för att inte döma efter ursprung och kön, och ville testa en sak - så jag bad eleverna skriva sina namnen på BAKSIDAN av pappret, för att undvika fördomar - vare sig positiva eller negativa. det hjälper faktiskt att inte riktigt veta. samma test skulle vara intressant på tex en arbetsansökan - läs bara meriterna. döm. titta sen på namnet. tvekar man i sin tidigare dom så är det ganska avslöjande