onsdag 18 augusti 2010

Den personliga aspekten av att ha egen lön är viktig...

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg presenterade idag en praktisk syn på hur många ska komma i arbete framöver, det handlar om matchning mellan arbetssökande och de faktiska jobben. Det handlar om att uppmuntras att läsa klart påbörjade utbildningar eller rent av byta inriktning så att man blir förberedd. Det handlar om att jobba. Satsningen omfattar över 3 miljarder kronor. Arbetsförmedlingen ska också få förstärkning för att jobba effektivare med matchning. Det låter bra. Hoppas att de använder mindre av sin tid till att skicka ut brev med hot om indragning av A-kassa även till de som ingen har. Alltså bättre rutiner med mer verkstad än utskick. Arbetsförmedlingen får en matchande roll.

Uppriktigt engagemang

Visst finns det en instrumentell syn på det hela, samhällets hjul behöver rulla och att många jobbar är en förutsättning för att välfärden ska kunna utvecklas och bibehållas. Trist dock att det fastnar där så ofta. Fredrik Reinfeldt talar med uppriktigt engagemang om den person som efter att ha levt på försörjningsstöd under lång period och nu fått sin första månadslön och vilken tillfredsställelse det är för individen. En månadslön som dessutom ger mer i plånboken än någonsin ett bidrag kan göra. Det är en annan mycket viktig sida av jobblinjen som ger människor möjligheter att stå på egna ben och själva kunna välja. Det borde talas mer i de banorna, människor mår inte bara bra av bidrag.

I Linköping mötte Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ett antal företagare med ickesvensk bakgrund och det var ett frapperande möte på många sätt. På Meetab Kebabfabrik mötte ett tiotal företagare upp, de vittnade om att de hade svårt att få tag på personer att anställa. Samtidigt så demonstrerade ett SSU-gäng utanför med plakat som meddelar att ungdomsarbetslösheten inte är en synvilla. Man fick lust att be dem gå in och ta de jobb som erbjöds på företagen i byggnaden de stod utanför.

Det är intressant att fundera kring hur många av de människor vi mötte och deras otroliga energi att skapa egna verksamheter för sig och sin familj. Hindren är desamma för alla egentligen, men kanske handlar det om attityder. Det är lätt att se alla problem i stället för möjligheter.


Uppdatering kommer...

(SvD) Aftonbladet  DN

Inga kommentarer: