söndag 1 augusti 2010

Det är kompetensen hos Anders Borg som imponerar...

Jag gillar politiker som har kompetens,  gärna inom sitt eget område. Att vara chef är kanske en karriärsväg i sig liksom att vara politiker är det. Jag vet att det finns de som tycker att det är bra att man inte har kompetens inom sitt område och kan inte begripa varför. Förvisso ska man inte alls underskatta informell kunskap, det finns många duktiga och självlärda människor. Ingen skugga på det. Men delar av arbetet ingår i ett formellt system trots allt och det är inte fel att ha koll på hur det fungerar.

Men just på finansministerposten som är ett komplicerat fackområde känns det lite extra bra med en person som vet vad han snackar om och jag uppfattar att Anders Borg gör det. Det är klart att det skapar förtroende. Idag får han nästan en kärleksförklaring i SvD, många kända ekonomer uttalar sig i positiva ordalag. Han kallas där Fredrik Reinfeldts starkaste kort. Det känns förtroendeingivande att han får så mycket beröm för sitt jobb, verkligen.

Det borde strävas efter politiker med kompetens inom sitt område. Om man inte är lika detaljerat kunnig som Anders Borg så borde det i alla fall finnas en grundkompetens. Visserligen är det så att det ska finnas duktiga och kunniga tjänstemän som backar upp, men risken finns att det blir de som styr om inte politikerna kan ifrågasätta det som sker. Det är allvarligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Länk

Det känns tryggt med Anders Borg, han har koll. Rent av hårdvaluta skriver Lotta. Flera av Anders Borgs typ - det gillas här. Passion och kompetens och utvecklingspotential, han har blivit en bättre politiker under det gångna mandatperioden. Ekonomisten imponeras av Anders Borgs förmåga att sätta problem och lösningarna på dem i fokus i stället för att rabblar en massa tomma ord. Håller med om det. När man lyssnar på Borg så har man fått sig något till sinnes - nämligen kunskap. Det är ovanligt för politiker som ofta står och papegojar för sin publik. (Förlåt Bo Ringholm men filmen ovan illustrerar så väl vad jag menar, jag tror inte att du är en dålig politiker även om vi har olika inställning)Tokmoderaten inget gnäll men kompetens - Peter L Andersson  tar i lite och tycker att alliansen måste visa gemensam politik, jag tror han behagar skämta. Peter Högberg tar hjälp av Alliansfritt Sverige som inte trro att Alliansen ska bli klara i tid. Det tro jag faktiskt att de kommer att bli. Rutinerat folk i den boregerliga alliansen nämligen.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Hemlige sa...

Består kompetensen i att han tillbringade 10 år på universitetet utan att någonsin lyckas få ut en examen - vilket föredöme!

Mary X Jensen sa...

Vilket är viktigast - examen eller kunskap?

Som en av mina lärare på universitet sa: "Det är många av er som komer att kunna ta ekonomexamen, men inte alla kommer att kunna använda sig av kunskaperna"

Själv bytte jag ämne...

Scary Devil Monastery sa...

Borg är förmodligen den enda synliga ministern i regeringen som jag tillskriver kompetens inom det ämne han representerar.

Och re universitet så är det viktigaste att han har tagit till sig kunskaperna. Att han inte orkar skriva sista uppsatsen...tja, det har hänt fler, tror jag. Och om vi tolererar Ask som minister då är kriterierna på kunskap för ministerpost onekligen mycket lågt placerade.

Monika Ringborg sa...

Som universitetslärare strävar jag efter att studenterna skall kunna tillämpa kunskaperna och därmed få sin examen. Ett av kriterierna för att få sin examen är ju just att kunna det.

Scary
Håller med att Borg är den som iaf visar kompetensen?! Men kom på en till - Bildt!