måndag 30 augusti 2010

Socialdemokratin har nog blivit omodern...

Jag har skrivit det förr. Socialdemokratin håller på att förlora greppet och känns mer och mer omodern. Det är något fundamentalt som saknas. Undrar om det är helheten? Det virrar hit och dit numera. I vänsteralliansen finns Lars Ohly (V) som säger ett, Maria Wetterstrand (MP) ett annat och någonstans mitt i finns Mona Sahlin och det är hon som ska hålla ihop det hela. Det är nog ingen lätt situation för henne. Men det finns verkligen vibrationer i luften som säger att det hela är på fel väg utifrån deras valvinstperspektiv. Det är så typiskt också att när en grupp är i gungning så kommer även de gamla uvarna ut med synpunkter. Tidigare framgångsrika socialdemokrater sågar Mona Sahlin just nu, både Persson och nu Björn Rosengren, för övrigt ägare till en av Sveriges högst taxerade fastigheter misstror Sahlins förmåga. Det har hänt något när hon inte får stöd av höga sossar mitt i valrörelsen skriver Lena Melin. Hederskodex har brutits.

Mona Sahlins står ensam mitt i nålsögat och jag kan känna med henne för det på ett personligt plan. Tycker att det är för lätt att ge henne hela kängan. Men om man nu förflyttar det hela från person till saken i sig så är det nog trots altl politiken det är fel på. Man kanske säger att man inte fått ut budskapet så att väljarna inte förstått, så lät det vid förra valet. Men vänd på saken det kanske är precis vad de gjort. Förstått och valt bort. Det ska bli spännande att se var vi hamnar framöver, det är några veckor kvar.

I morgon ska de rödgröna presentera sitt gemensamma valmanifest. Det blir spännande. Enligt Oscar Fredriksson (c) så handlar det om gigantiska summor som alla ska betalas av någon. Det blir alla som jobabr som får dra sitt strå till stacken. Hur det kan kallas rättvist kan man undra. Man jobbar inte bara för andra även om solidaritet med socialdemokratiska mått betyder just det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

14 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Du skriver att socialdemokratin är omodern och så nämner du Ohly och Maria Wetterstrand, men de är inte socialdemokrater.

Det är som att säga att Folkpartiet är omodernt och nämna Reinfeldt och Olofsson.

Jag för min del anser alliansen vara omodern ... haha .. tillbaka till de gamla värderingarna i början av 1900-talet i en del fall.

Så ... det beror nog på vilken sida man befinner sig på huruvida man ser något som något eller inte.

Jag tror att alliansen vinner. De har en mer framgångsrik retorik än vad de rödgröna har. Det är många som inte tjänar på att rösta på alliansen. Men de förleds att tro det.

Mary X Jensen sa...

Jag slarvade väl lite där Monica, och borde förstås skrivit rödgröna alliansen. Ska förtydliga det. Tack för påpekandet.

Patrik Mörée sa...

Men Monika, sossarnas samarbete med V och MP är ett tecken på det tappade greppet, att de inte hängt med tiden. Hade de gjort det är det fullkomligt otänkbart att partiet som en gång byggde detta land skulle havererat så fullkomligt som vi nu ser. Nej, socialdemokratin, dess urpsrungliga principer, lever i Alliansen idag. Som moderat är det bara att erkänna - Branting, Erlander och Hansson vann. Det är deras arv vi för vidare.
Och snälla Monika, lägg ner de där dumheterna om att vi skulle ha "värderingar från början av 1900-talet i en del fall". Jag vet att det blir lättare att tas med oss om du får lov att låtsas att vi är inhumana profithedonister, men det får du inte. Det är en falsk premiss och gör alla resonemang du försöker bygga icke-legitima. Inte vårt fel; skyll på de logiska absoluten, inte oss.

I vilket fall, välforumlerat som alltid, Mary, och tackar för ännu en omgång användbara länkar!

Monika Ringborg sa...

"Nej, socialdemokratin, dess urpsrungliga principer, lever i Alliansen idag. Som moderat är det bara att erkänna - Branting, Erlander och Hansson vann. Det är deras arv vi för vidare."

Menar du allvar?!

Oj! Det blir ett tänkvärt citat på min egen blogg...

Anonym sa...

Valrörelsen är totalt likgiltig. Man struntar ju i den verkliga skändligheten: hetskampanjen mot de långtidssjuka. Våra samvetslösa politiker. Det går åt helvete med landet. Rädde sig den som kan.

-Peter Ingestad, Solna

Zac sa...

Men någonstans måste S ställa sig frågan: "varför går siffrorna ner ju mer Mona synts i media?"

Och det är ingen oäven fråga. Dels har omvärlden och tiden sprungit ifrån socialdemokratin, dels har de antagligen valt den sämsta ordföranden med minst förtroende de haft i modern tid.


//Zac

Monika Ringborg sa...

Det är första gången som V, SAP och MP går till val med ett gemensamt valmanifest. De borgerliga har ju vanan inne att gå till val gemensamt, med tanke på att det har varit deras enda chans att få regeringsmakten. Och vi skall inte glömma bort fiaskot från 76 och framåt.

Man kanske inte tror på ett gemensamt valmanifest på vänsterkanten. Därför att det aldrig har hänt tidigare. Man har inget att relatera till.

Sen skall vi inte sticka under stol med att trots att vi är relaivt jämställda här i Sverige, kanske det har en viss betydelse för förtroendet när det handlar om att två kvinnor och en f.d. kommunist går till val tillsammans. Och tanken på en kvinnlig statsminister skrämmer väl slag på en hel del gamla betongklumpar. Inte kan väl en kvinna vara statsminister. Ugh!

Om Reinfeldt hade varit kvinna, skulle han säkerligen inte bli så odelad beundrad av troligen alltför många. Män får automatisk respekt och förtroende, kvinnor måste förtjäna den. De måste bevisa att de kan. Män förutsätts kunna (även om de inte kan). Så är det inom många områden och jag tror inte politiken är annorlunda på den punkten.

Jag är inte ute efter någon genusdebatt, bara trycka lite på vad det kan handla om ...

Se bortom fördomarna och hör vad den andra säger!

Zac sa...

Håller med dig, Monika Ringborg; jag tror inte det var en klok strategi att i första hand söka efter äggstockar när man skulle ha en efterträdare till Persson. Mitt förslag är att man tar den som är bäst lämpad - oavsett kön. Ett tips till nästa gång...


//Zac

Mary X Jensen sa...

Jag håller med Monica här. Om Reinfeld varit kvinna är det inte säkert att han fått lika mycket positiva omdömen som nu. Tyvärr så ser smahället ut så. Vi litar mer på mäns förmåga att ta hand om samhället. Av någon otroligt märklig anledning egnetligen.

Det sitter djupt det där. Tänk hur det var förr. Även om kvinnorna drev företagen så fick de int eäga dem. På Postverket var det så att en ny postmästare också fick ta ansvar för den förres änka!

Monika Ringborg sa...

Nu vill jag inte uttrycka det som du Zac, men det är roligt att du håller med mig. Mona Sahlin kan vara hur kompetens som helst, mer än Reinfeldt, men just detta att hon är kvinna gör att man ser kvinnan, inte den kompetenta politikern.

Mary och Zac,
Nej, det är väl uppenbart att Sverige inte är mogen för en kvinnlig statsminister. Tobleroneaffären i gott minne handlade om mycket mer än Sahlins "affärer" och privatekonomi. Hon stod ju på tur till statsministerposten.

Men Zac, skulle Östros eller Bodström vara bättre val för socialdemokratin? Bildt skulle vara bättre!

Det här ligger djupt, så djupt att många inte ens kan se att de själva ger uttryck för de fördomar som finns mot kvinnor och storpolitik. Visst, det går bra för en kvinna i V eller i C. De utgör inget hot - de blir aldrig statsminister.

Jag däremot tror på Mona Sahlin tills dess motsatsen visar att jag har fel.

Mary X Jensen sa...

Jag har skrivit en del om kvinnor och män och politik här på bloggen. Fredrik har absolut fördel av att vara man. Från min sida är hans idéer och tankar mer mina än Mona Sahlins. Jag tycker inte att man ska fastna i Toblerone etc.

Scary Devil Monastery sa...

Socialdemokratin omodern?

Efter att ha betraktat politiken under senaste mandatet vill jag bestämt hävda att socialdemokratin lever och frodas i högönsklig välmåga. Det är bara att man får vända sig till "Nya Moderaternas" partiprogram om man vill hitta den.

Att S inte vet vad de skall göra nu när Alliansen snott deras eget partiprogram har varit uppenbart. De förlorade helt enkelt PR-striden om vem som skulle vara "arbetarpartiet" eller inte.

Monika Ringborg sa...

Jomen Scary

Arbetarparti har en helt annan betydelse hos Moderaterna ... så egentligen har de väl bara snott namnet - Moderata Arbetarpartiet ... haha

Hos vänstern har man rätt att få jobb och möjligheten genom utbildning, hos högern är budskapet - Du SKALL jobba för att inte ligga någon till last, inte för att du gillar jobbet. . Hos vänstern handlar det om att tillvara ta de anställdas rättigheter, hos högern företagen, cheferna, aktieägarna.

Det är stor skillnad.

Claes Danell sa...

"Man jobbar inte bara för andra"
Ne men om man ska gå efter er så ska ju alla klara sig själva. När ska ni borgare lära er att ni tjänar på att klyftorna minskar...