lördag 14 augusti 2010

Supertaggad partiledare Reinfeldt - det handlar om jobben.

Moderater och sympatisörer fyllde Södermalmstorg idag för att lyssna på moderaternas partiledar tillika statsminister Fredrik Reinfeldt. Han höll ett lysande tal. Det är nog det bästa jag någonsin hört av honom. Verkligen bra. Det kändes i den stora publiken att fler tyckte likadant. En fantastisk stämning. En partiledare i sitt esse helt enkelt. Här nedan mina reflektioner över dagen.
Först musik - Moderatlåten - Flyter... Kolla på inspelningen från Almedalen

Skynda på lite här nu och lite mer till höger där - Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten höll kollen på scenen.

Så där ja - alldeles strax drar vi igång... (Observera bakgrunden, den är avsiktligt med, så ser det ut på torget)

Självklart höll sig Fredrik Reinfeldt till vikten av att så många som möjligt jobbar för att vi som samhälle ska ha råd att stötta dem som av olika anledning behöver det. Att den som jobbar ska få mer kvar i plånboken och bli berikad av sin möda är rättvist. Svårt att förstå att det finns ett sånt motstånd mot skattesänkningar. Ibland kan man misstänka att det är så att vissa politiker. S-gänget alltså, vill ha kassan så att de kan bestämma över hur människor ska leva. Moderater tänker tvärtom. Se till att så många som möjligt klarar sig i egen regi utan stor inblandning från statens sida. I min värld är det naturligt, då ligger man ingen till last och slipper de villkor som alltid är förknippade med bidrag hur man än vänder på det.

Hur som helst så var dagens budskap att konjunkturen nu sakta vänder och det ger utrymme för satsningar och det tänker man göra också. Dock var Anders Borg med på presskonferensen och höll ordning så att det inte blev alltför yvigt, för det blir inga reformer om inte ekonomin är i ordning. Lena Melin menar att det är skickligt att ge två budskap samtidigt. Jag tycker att det kändes bra att höra att 6,1 miljoner människor kan få skattelättnader. Det finns en vision i det här resonemanget som man måste gilla. Att se att det finns tankar framåt för vad man vill göra under mandatperioden inte bara fastna i populära löften som gäller just nu, utan att det finns en tanke framåt.

Fredrik halade under talet fram sin från Almedalen kända lapp med ofinansierade skattelöften från (S)-sidan. En liten känga fick de allt men i princip handlade det om vad moderaterna tänker om framtiden

Ett femte steg i jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt motsvarande 15 miljarder kronor och inte minst ska pensionärerna få skattelättnader motsvarande 4.8 miljarder kronor. Det senaste är troligen det som kommer först. De andra satsningarna kommer när det finns pengar i kassan. Ingen pardon hos finansministern.

Vad ska göras för företagarna? Fredrik Reinfeldt nämnde på presskonferensen att även inkomstskattesänkningar gynnar småföretagare för att de då får mer i plånboken, men man kan förmoda att diskussioner med de övriga allianspartierna kanske kommer ge mer i den potten eftersom inte minst centern vill att mer ska göras för företagen.

Dock sa Reinfeldt att förhandlingar med de andra allianspartierna ska göras, detta var den moderata inriktningen. Det kändes hur som helst bra att vara moderat idag. Härlig gemenskap, glädje och skratt och väldigt mycket framtidshopp. Vi som var där delade ut lappar och broschyrer så att det stod härliga till. Många tog glatt emot dem men ska erkännas det var lätt att ge till en och annan moderat också, det å andra sidan öppnade för en liten pratstund. Det är också bra, att utöka kontaktnätet.

Den som vill lyssna på hela talet kan göra det här. Idag var Fredrik Reinfeldt när han är som som bäst.
och valrörelsen kan börja. Man får verklig  lust att börja jobba för valseger. Det är som Kent skriver  att det bara 36 dagar kvar . Tokmoderaten svängde in på Södermalmstorg och ger en egen recension av dagen.
Fliten kommer att vara omfattande i de politiska lägren ända fram tills den 19 september den saken är klar. På olika sätt.
Stora applåder och jubel. Jag tror att han känner sig nöjd. Han borde göra det.

Foto: Alla bilder Kim Skerving
**********


Bloggarna: Alltid rött alltid rätt menar att moderaterna slösar upp välfärdspengarna. Jahaja, själv tycker jag att det verkar som om moderaterna försöker fixa in pengar i kassan genom att allt fler jobbar och bidrar. Så olika man kan se på saken. Johan W dristar sig till att kalla statsministern för lögnare, nej men Johan säger jag. Det talades om välfärd. Det talades om hur man ska säkra den. Genom att förstärka jobbsituationen. Det är den enda vägen att få in pengar till välfärd. Synliga vita pengar som vi fått genom ROT- och RUTavdragen bland annat. Det är större chans att få in pengar till statskassan om man uppmuntrar människor att jobba. Morot inte piska.

S-infobloggen analyserar på sitt sätt och utifrån sin värdegrund. De talar om mer välfärd eller mindre skatt, det är märkligt att man inte från den sidan kan se hur det hänger ihop. Mycket riktigt det handlar om ideologi. Staten eller den enskilde. Att låta den enskilde bestämma mer själv ligger inte i (S)-andens tankebanor. Högberg är inne på liknande tankar liksom Peter A som tyckte att det var ett trist skattetal. Det blir uppenbart att socilademokraterna kommer att tala om sänkta inkomstskatter leder till världens undergång och så känsloalterantivet - den som inte vill betala mer skatt är egoistisk och osolidarisk. Tacka för det. Får de inte in skatter kan de inte förverkliga sina drömmar.

Att talet var en flirt med kärnväljarna är väl inte ett dugg konstigt, det var ett partiledartal! Fredrik Reinfeldt  peppade dock oss att gå ut och skaffa flera väljare...

Annarkia - samma gamla soppa säger hon. Ditto säger jag åt andra hållet.

SVT  SVD  DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: