Nej, ingen ska ramla mellan stolarna, det har jag hävdat mest hela iden och förundrad sett på de exempel som publicerats i olika medier. "Jag kan inte kommentera enskilda fall. Men det som verkar ha blivit galet ska naturligtvis rättas till. Vi har aldrig menat att svårt sjuka människor inte ska ha den hjälp de behöver". Så hade Cristina Husmark-Pehrson kunnat rädda många röster till alliansen, genom att i klarspråk tala om hur det ligger till och inte lämna öppet mål till den som vill svärta ner. Eller någon annan moderat också för den delen, hade kunnat uttala sig. Det är inte fel att uttrycka sig på ett sätt som människor förstår. Man behöver inte låtsas som om man har 100% rätt även om det förvisso är bra att hålla på principer och tro på sina reformer, men man behövre inte tycka att alla detaljer är bra.
Det har pågått diskussioner här på MMK med många kommentarer, det har förekommit en och annan artikel om ett speciellt fall. Det fall som socialdemokrater och vänsterpartister använde som exempel i valrörelsen för att framställa de borgerliga som hänsynslösa cyniker. Det var dumt att det inte sades något emot då. Man kan säkert tycka vad man vill om syftet med det hela. Men det hör inte hit. Det finns de som hamnar i marginalen och de behöver stöd. Det är glädjande att Cristina Husmark-Pehrson nu tar bladet från munnen och att även tarditionell media börjar skriva om detta. Det har varit ett överskott på antingen eländesfall eller lyckade. Men ingen har pratat om hur problemen ska lösas - för dem som hamnar på marginalen. Nu verkar det hända något i alla fall.
När jag skriver, när Sanna Rayman tar upp det hela i SvD och min moderatkollega Judit Burda från Göteborg startar namninsamling så börjar det hända saker. Det är bra, för uppenbara felaktigheter måste man ta på allvar och inte besvara med en upprapning av tabeller. Nu vill även Centerpartiet se över reglerna kring sjukskrivning och Maud Olofsson har fått uppdraget att driva frågan. Det är bra. Själva grunden att människor ska få chansen att komma tillbaka till arbete omn de ramlat ur systemen. Men det verkar inte helt ha fungerat och det är bra att man tillstår det nu. Men nu så kanske man kan bli mer nöjd även i den frågan. Det tar sig när man är uthållig.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukförsäkringen, fredrik reinfeldt, moderaterna, regeringen, socialdemokraterna
Aftonbladet
7 kommentarer:
Att Christina tagit bladet från munnen hördes iaf inte i nyheterna i dag. Men däremot har flera andra borgerliga ledamöter, fd ledamöter kanske man måste skriva, nu innan det är helt klart, tagit upp behovet av en översyn.
Jag tycker det är tråkigt när man hela tiden tar upp att det var sämre förr systemet när kritik kommer mot det nya.Såvitt jag vet så är detta inte en skiljelinje, utan alla anser att systemen behövde ses över. Och behöver ses över - dagens system - men det är vi inte ense - alla.
Jag undrar också över att man hela tiden pratar om de allvarligt sjuka, när för det första inte sjukdomen utan arbetsförmågan är det som avgör. Där ju Hanne Kjöller vid flera tillfällen tagit upp svårt sjuka och multihandikappade som kan arbeta som om det skulle vara skäl till att alla sjuka skulle kunna det, men så är det ju inte - eller hur? Men de har lyckats hitta något som just de kan klara av. Individuellt.
Och sedan, svårt sjuka, om man nu trots allt ser till det begreppet. Men de med mindre svår sjuka, men ändå partiell eller hel nedsättning av arbetsförmåga. Här tror jag att en ganska stor del finns. Här ligger ju också flera av de fall som kommit upp, som har partiella ersättningar.
Och om tiden som man inte har arbetsförmåga överstiger den man får vara sjuk. Med korrekt behandlad/rehabiliterad sjukdom? Och som inte faller under undantagen för fortsatt sjukpenning.
Nej, man skall inte behöva fastna i en sjukpenning - eller sjukersättning. Det skall alltid gå att "komma tillbaka". Och det har aldrig varit "förbjudet" att göra det heller.
På sätt och vis, även om jag var negativ till det från början, så börjar jag alltmer tycka att den tillfälliga sjukersättningen var en ganska så bra lösning.
Att fall kommer upp, är det de rödgrönas fel? Att folk skriver på sina bloggar t ex.? Bör man inte som politiker ta del av vad folk säger - och föra upp det i debatten om man finner det i behov av att tas upp - och för att förändra? Det är ju det man gör hela tiden som politiker. Det vore en helt annan sak om man tvingat dessa människor att skriva, att "öppna sig", men det har man inte gjort.
Några tankar från mig igen ;)
/K
Kanske därför det som man så här i efterhand kan tycka borde ha sagts inte kunde sägas då.
Möjligen kunde politikerna på grund av att det togs upp, börja förstå på allvar, att något är mycket fel. Det är ju så med att ta enskilda fall att det inte går att värja sig emot smärtan om den finns nära inpå.
Politiker lever långt ifrån människor, även om de träffar dem. Du vet man kan säga att man hör men inte lyssnar. Det kan man använda även gällande seendet. Man tittar på någon, men ser den inte.
Jag kan titta på en student som somnat under min lektion (det har hänt några gånger) Notera det. När jag däremot ser studenten känner jag en medkänsla för att hon eller han kanske inte kan hålla sig vaken.
Är jag självkritisk kan jag fundera över om det är jag som är så tråkig att studenten somnar.
Det jag uppfattar hos de flesta politiker är att de tittar, men ser inte alla. Om de inte tvingas göra det.
Naturligtvis. I alla fall, bättre sent än aldrig. Och jag är glad att Göran Hägglund, som jag personligen haft åtskilligt horn i sidan till, nu äntligen gör en egen skarp insats i denna sak.
- Peter Ingestad, Solna
Och såen sak till: hade man från Alliansens sida gett positiv signal, som nu i efterhand, hade man vunnit egen majoritet i valet.
Kraxpe... Precis min åsikt. Så enkelt det varit att säga just så. Kanske att man räknar med omval?
Så det beror på dej, Sanna Rayman och Judit Burda att det börjar hända saker i sjukförsäkringsfrågan?
Tror du inte att det mer beror på den avgrundsvrede som finns därute mot den hårdaste sjukförsäkringslagen i Europa???
Tror du inte att alla riksdagsledamöter blivit fullkomligt mailbombade av arga, ledsna, besvikna, utsatta, svårt sjuka som kastats ut ur sjukförsäkringen trots att de inte är friska och inte kan arbeta?
Nu missförstår du och övertolkar Anonym. Klart att det är en sammansatt aktion och inte beror på ett fåtal personer.
Skicka en kommentar