tisdag 14 september 2010

Politiska bloggare och makten...

Fyra politiska bloggare intervjuas i DN idag, en av dem är jag själv. De andra är Magnus Ljungqvist, Ali Esbati och Isobel Hadley Kamptz.

Det talas väldigt mycket om politiska bloggare just nu och huruvida vi har någon slags makt eller ej. Det beror på vad man menar med makt förstås. Direkt makt kanske vi inte har, men indirekt genom att vi hela tiden deltar i det politiska samtalet. Har åsikter och kanske kunskaper om viktiga frågor som tenderar att bli lite ytliga i nyhetsflödet. Där kan vi ta dem vidare och vända och vrida och hålla medias intresse för dem vid liv. På något sätt lever vi i symbios med övriga medier. Det skapar dynamik och ger lite extra puls.

I DN står att jag använder min blogg för att kampanja för mig själv som moderat politiker. Det är väl en sanning med modifikation. Förvisso blir det ganska självklart att det blir en del av min politiska kampanj men jag började blogga långt innan jag bestämde mig för att kandidera ska man komma ihåg. Mitt intresse för samhällsfrågor är större än längtan efter en politisk karriär. Samtidigt så är det naturligtvis väldigt bra att vara intresserad av det man håller på med. Det blir liksom starkare och mer vederhäftigt då.

Jag bloggar och facebookar och twittrar för att jag gillar att ha kontakter med och interagera med andra människor och då särskilt om olika vardagspolitiska frågor. Om det ger mig några kryss i valrörelsen låter jag vara osagt. Den som står högt upp på kandidatlistorna har större chans förstås och den fördelningen gjordes tidigare. Men att få göra sin röst hör och delta i det politiska samtalet är inte så dumt det heller.

De sociala medierna har en riktig politisk debatt menar Isobel Hadely Kamptz och jag håller med om det. Det är inte i de politiska bloggarna man möter partiernas givna program. Allt diskuteras livligt och gärna över partigränserna. Det finns en känsla av genombrott här... Den fria debatten kommer till ytan och når så många fler än vi tidigare sett. Det går kanske inte att mäta men det känns i kroppen...

Jo, bloggare har makt alla som engagerar sig har makt. På sitt sätt. Genom att vända och vrida på de aktuella frågorna finns möjligheterna att ta dem vidare. Martina Lind som driver Politometern skriver så här om de politiska bloggarna.

Frågan om makt intresserar många, likaså om bloggarna skulle ta den inför valet. Mitt eget intresse för den saken är inte makt i sig utan möjlighet till att medverka i debatten och att kanske något man uttrycker faller på rätt ställe och påverkar. Det är inte antalet läsare man har som är viktigt utan att det är rätt läsare och då kan det räcka med en.

Uppdatering: Den bloggpost som givit mig flest besök av alla handlade inte om politik utan om månförmörkelse. Titta här får ni se.

Jag är glad för mitt bloggande, det har givit mig många nya kontakter och nya kunskaper. Bloggen uppmärksammas av andra och då kommer det lite avundsjuka fram. Det är synd. Jag missunnar ingen annan framgång. Dock ska man veta att jag under många år jobabt som skribent och det underlättar förstås. Det är pinsamt att man ska behöva förklara sig.

(intressant)

Bloggar:  Dackefejden  Magnihasa
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du får skriva hur mycket du vill och propagera för er högerpolitik, men så länge ni gör skillnad på människor så är det bara trams. Ingen har velat svara på varför er s.k. jobblinje inte gäller alla. Så kanke du kan ge ett redigt svar (föga troligt) varför gäller inte jobblinjen Littorin, vad är det för skit att en fullt arbetsför person som säger upp sig själv skall få ett avgångsvedelag, i det privata arbetslivet där jag arbetar fungerar det INTE så, så skicka Littorin till Arbetsförmedlingen, gärna 3 månaders intoduktionskursen. Detta gör ju att man aldrig kan rösta på Alliansen .....

Mary X Jensen sa...

Gör skillnad på människor? Vad menar du. Med moderat politik får alla chansen och blir inte undanstoppade med ett utbetalningskort. Det är bra. Jobben håller på och lyfter nu det är också bra. För alla.

Littorin hade ett avtal med sin arbetsgivare, såna gäller. Även för rödgröna politiker.

Anonym sa...

Som vanligt så ser en moderatanhängare inga moraliska betänkligheter, propagera för jobblinjen och sedan leva på bidrag eller som du så fint sägar, Littorin får väl ett utbetalningskort.
Annika Palmgren

Mary X Jensen sa...

Annika - vad är det för fel på att hålla avtal? Det gäller alla avtal.

Anonym sa...

vet du hur moderaterna ser på miljöpolitik ?

Mary X Jensen sa...

Anonym - du kan läsa om moderaternas miljpolitiska plattform här

http://valstugan.moderat.se/?x=vad-ar-grunden-for-moderat-miljopolitik

Jag är personligen mer intresserad av andra frågor även om jag naturligtvis är medveten om att man inte kan strunta i miljön utan bör värna om den. Jag tycker exempelvis att det är viktigare att vi får miljövänliga bilar snabbt än att vi höjer bensinskatten och försvårar livet för alla som behöver den. Alla bor inte i Stockholm nära tunnelbanan.

annarkia sa...

Att DN väljer att skriva om din blogg som en av de politiska bloggar/bloggare med inflytande är självklart. Din blogg är, om jag får uttrycka det så, himla bra. Att vi har olika åsikter är en helt annan femma.

Mary X Jensen sa...

Tack Annarkia - jag gillar din blogg också.

Anonym sa...

Att du får med träffar på ett inlägg om månförmörkelse. Säger det att folk tycker politik är ointressant?

Tåls att fundera på...

Mary X Jensen sa...

Mikael det tåls att fundera på hur du tänker. Frågan var vilket inlägg som haft flest tittare - det hänger inte ihop med om politik är intressant eller inte.

Att bygga en blogg tar tid.

Att du inte gillar att min blogg överhuvudtaget syns är bekant sen tidigare.

Men det finns fler än du som har andra åsikter. Du behöver inte läsa överhuvudtaget, det finns så mycket annat för dig att ägna dig åt. Gör det. Bäst för alla.