lördag 11 september 2010

Samarbetet med SD är kanske rent av en ickefråga än så länge...

Media och politiker håller fast vid frågan huruvida SD ska bli vågmästare i regeringen eller ej. På något sätt så har det blivit en större fråga än många andra viktiga saker. Det får igång känslorna förstås. Det är inte ett parti man vill ha att göra med om man är någorlunda mänskligt inkännande person. Deras syn på svensken som lite särskilt stående över alla andra är aningens trångsynt. Problem finns med att föra samman olika kulturer inget snack om annat. Men lösningen är knappast att renodla landet till att bara bestå av svenskfödda. Var tar då tanken om nya impulser, utveckling och internationalisering vägen, öppna gränser? Vi har ett jobb att göra här rent allmänt. En öppen värld vill jag ha.

När de rödgröna avkräver Fredrik Reinfeldt om besked huruvida SD ska få vara med eller ej så ekar det tomt i tunnan. De är själva i allians med en annan ytterlighet, nämligen vänstern vars partiledare inte sticker under stol med att han sympatiserar med kommunismen, vill förstatliga företag och tvinga kvinnor att använda bröstpumpar för att papporna ska vara hemma med barnen. Ohly går till angrepp och menar att den borgerliga alliansen inte säger nej tillräckligt kraftfullt mot SD och påstår att en röst på de borgerliga innebär att ett rasistiskt parti får inflytande. Personligen så är jag orolig för Ohlys eget inflytande i den rödgröna röran. Både vad gäller ut- och inrikespolitik. Hur vänster är socialdemokraterna idag? Det är en viktig fråga det också. När Mona Sahlin öppet säger nej till samverkan med ett parti som alla uppfattar rasistiskt så delar hon den uppfattningen även med de borgerliga. Det blir bara töntigt att försöka lägga över problemet och misstänkliggöra regeringspartierna för en hemlig agenda här.

Fredrik Reinfeldt har sagt nej till att samverka med SD - många gånger. Men tycker kanske inte just nu att det är den mest intressanta frågan för Sveriges politiska framtid. Kommer SD in i riksdagen får frågan hanteras där. Konstigare än så är det inte. Det är ingen avgörande fråga just nu att bestämma sig för hur det ska hanteras. Ingen vet förrän efter den 19:e september. Än så länge är det en ickefråga. Vilket som är värst SD eller V vet jag faktiskt inte. Men ur demokratisk vinkel måste alla få finnas. Men man behöver dock inte gilla allt.

"Gomorron" i SVT:

SVT: "Fredrik Reinfeldt, är du beredd att leda en regering som är beroende av Sverigedemokraterna vid omröstningar?"
FR: "Nej, det säkraste sättet att ha stabilitet i Sverige, det är att rösta på nåt av de här fyra partierna..."
SVT: "...men är du beredd att samarbeta med dom [SD] för att kunna nå en...för att få resultat...?"
FR: "Nej, det är just därför jag säger det, att våra fyra partier söker, eh, fortsatt majoritetsstöd, tänker inte samarbeta med någon annan..."
[...]
FR: "... Men svaret är glasklart. Vi fyra skall samarbeta med varandra. Vi skall inte samarbeta med någon annan."

Uppdatering: Fredrik Reinfeldt sa återigen i sitt tal idag att man ska rösta på alliansen för att undvika att SD kommer in riksdagen. Mycket tydligt var det. Gulan Avci funderar över om det är en rödgröns trategi att diskutera om SD och att lägga mer intresse på SD än på sin egen politik. Kan så vara. Men de kan lägga ner det nu. För Fredrik har varit tydlig. Det gäller att rösta på alliansen så blir det inget SD. Rasmus Jonlund säger detsamma. Alexander Bard skräder inte orden här heller utan säger

"Aftonbladet har en utmärkt story idag om hur SD i Strömsund i Jämtland driver att kommunen ska KÖRA UT alla muslimer från kommunen. Jimmie Åkesson har INTE ingripit mot dessa vansinnigheter. DETTA ska vi ta upp och angripa med full kraft. Målet måste vara inte bara egen majoritet för Alliansen i Riksdagen utan även att SD avslöjas som de rasister de är och stoppas av väljarna från att överhuvudtaget komma in. Jag tror inte folk fattar vad de röstar på när de röstar på SD, DET ska vi som liberaler tala om för dem. Alldeles oavsett vad de desperata rödgröna hittar på."


Bloggar: Aggehorn skriver som det är. Inget block vill samverka med SD.  Jonas Sjöstedt har sin syn. Fredrik i Sollentuna tycker att de rödgröna ser allt argare ut. Men den som är argast vinner nog inte menar Kent Persson. Huvudsaken att demokratin får ha sin gång tycker jag och fortsätter att slå ett slag för moderaterna och alliansen.  Seved Monke


 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Jag tror du kan vara mera rädd för SDs inflytande om de kommer in, än för Ohlys i en vänsterallians när de vinner. Vänstern i Sverige har aldrig gett signaler om att vilja ha kommunism av den typen i världen som inte har varit kommunism utan diktaturer. Inte heller har de någonsin fått ett så stort inflytande att det kunnat vara annat än en motkraft. Med Ohly kan du säkerligen sova lugn i fortsättningen också.

:-)

Anonym sa...

Var inte rädda för att rösta in SD, de är en frisk fläkt i röran! Låt dem få försöka nu!

Anonym sa...

Läs i Expressen i dag där kontokortskandalen
grandskas.
Socialdemokraterna borde inte klara 4% spärren så lange dom har en ledare som Mona Sahlin

Patrik Mörée sa...

Personligen tror jag att vi skulle vinna på att tala mer om intergrationspolitik, bemöta SD head on. Är det något jag märkt i samtal öga mot öga så är det att folk verkar känna sig lättade när någon i en valstuga öppet säger "Jepp, jag har varit mycket i Landskrona, och fått mig ett och annat till livs via kvinnojouren. Jag vet vad du snackar om." Och - det här en själva kärnan - sedan går vidare till att tala om Alliansens approach. Först det att vår minister, Billström, rätt ut säger att allt blev inte tipptopp de här fyra åren. Alliansens sätt är att då sätta sig ner, klia sig i huvudet och fundera över vad man kan göra bättre. Och vi har en helt underbar metod uppdukad - ta reda på vilka kommuner som lyckats absolut bäst och gör ett nationellt program av det. Vi har något riktigt bra att komma med på området och många som röstar på SD skulle bli så glada om de bara fick höra det utan omskrivelser direkt från partitopparna. Vi har inte bara en neutralisering av SD att erbjuda. Vi har en idé om hur man kan lösa problemen de talar om också. Det är värt att tala om.