onsdag 10 november 2010

Lag och ordning måste gälla åt alla håll...

Anonym person har anmält till JK att det i en riksdagsmotion används uppgifter från Wikipedia utan att det gjorts en ordentlig källhänvisning. Wikipediaskribenten anser att upphovsrätten kränkts ideellt och ekonomiskt och kräver ett skadestånd på 5000 kronor.


Det är mina egna partikamrater som skrivit motionen och riksdagsmannen Finn Bengtsson säger till Aftonbladet "– Jag tycker kanske att det är tråkigt att man inte i stället konstruktivt försöker lösa det här när ett misstag har begåtts..."

Men tyvärr - som delaktig i lagstiftande församling måste man ta konsekvenserna och följa lagar. För vad säger den som blir utsatt för exempelvis Ipred-lagen om detta. Den lag som med hjälp av IP-nummer kan ge underhållningsindustrin möjligheter att söka fram personuppgifter på den som laddar ner film- och musik.

Så det är bara att betala och lära sig av misstaget. Lagar måste gälla åt båda hållen. Det går inte att stifta lagar kring upphovsrätt och sen inte tycka att det är så märkvärdigt när man själv bryter mot dem. Ambitionen att rätta till  har nog många - även killen som blev dömd för att han länkade till två streamade hockeymatcher. Straffet blev 70 dagsböter a 50 konor styck samt engångssumman 11780 kronor i skadestånd till Canal Plus. Det är betydligt dyrare än vad riksdagsmännen nu råkar ut för. Just i denna dom var expertvittnet och civilrättsprofessorn Jan Rosén inblandad. Samme man är också ordförande för Svenska Föreningen För Upphovsrätt bör påpekas. Piratpartiet skriver om hur denna dom angriper internets hjärta, nämligen länkningen. Magnihasabloggen skriver att vi bloggare länkar hela tiden. Ja, precis. Det är vitsen med spridd information och internet.

Därför är det väldigt viktigt att IT-politiken nu sätter sig ned och funderar kring hur internet används och vad det innebär. Inte bara beslut om teknik och förbud behövs utan en öppen diskussion om Creative Commonlicenser och liknande.

Med tanke på att många av oss gilalr fritt flödande information kanske man kan tycka att Wikipediaskribenten kunde släppt det här. Men som princip är det oerhört viktigt. Det finns licensvillkor på Wikipedia och de gäller alla. Politiker ska inte sitta och skapa lagar som de själva tycker är fåniga att följa. Det var bra att det här kom upp av den anledningen. Det behövs lite mer helikoptersyn när det gäller användning av internet. Det är inte underhållningsindustrin som ska sätta agendan. När man hör dem tala om hur de beställer lagar av regeringen blir man mörkrädd. Den uppkomna situationen ger en utmärkt bild av hur komplicerat det här. Det krävs eftertanke nu. Och förändring - snabbt. Informationsutbyte pågår hela tiden.

Så tack till de moderata riksdagsmän som gjorde detta, för nu kom det upp i ljuset. Det är viktigt och det är väldigt lätt hänt. Principen kunde ha varit att alla datorer i riksdagen kunde ha tagits för att undersökas. I förlängningen alltså. Inte bra.

DN som länkar till CanalPlusfallet.

Mattias Stjernström  Aftonbladet  Medievärlden Copyriot SvD Skivad Lime


(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Sargoth sa...

Jag måste tillstå att det är första gången jag sett begreppet "Magnihasabloggen". Det känns lite som att det är lite tårta på tårta - det är inte så att en förväxlar Magnihasa med någonting annat. Såvida jag inte fått en dubbelgångare de senaste månaderna och ingen vågat berätta det för mig. ;)

Välan. Det är dumt att fila given häst i munnen, och ännu dummare att göra stora saker av små förvåningar.

Cheers! Och tack! :3

Lennart sa...

Det är två problem här, och du och anmälaren tar upp det ena, nämligen upphovsrätten. Jag tycker att det andra problemet är minst lika intressant. Se mer här: http://wikimediasverige.wordpress.com/2010/11/08/vad-hander-nu-med-riksdagsmotionen-som-plagierar-wikipedia/