fredag 19 november 2010

Nu vill jag bara skrika...

Anledningen till att jag vill skrika rätt ut beror på denna oerhörda myndighetslängtan efter att göra oss kontrollerbara in på bara skinnet? Det är ofattbart. Johan Hallsenius chefredaktör på Computer Sweden skriver i sin ledare att M spinner när S har problem och lägger fram en lagrådsremiss som ska tvinga tele- och internetleverantörer att lagra data om e-post och teletrafik i syfte att underlätta brottsbekämpning. Antingen har hon tur eller så är det en duktig spinndoktor som ligger bakom menar Johan Hallsenius. Ja vad ska man tro. Det är inte de moderater jag känner som medger detta. Camilla Lindberg, folkpartisten som tryckte på nejknappen mot FRA-lagen har idag sagt upp sig i Folkpartiet och lämnar politiken helt. Den liberala falangen är död menar hon och säger också till Dalarnas Tidningar att politiken tagit hårt på henne och menar att man ska vara medveten om att politiken tär på ens person. Ja, kanske är det så. Ska ta och fundera på den saken lite närmare..
Läser Oscar Swartz krönika i CS - Uppdatera mardrömmar och känner hur det kryper i kroppen. Han säger att förr kunde skribenten sitta hemma med sina bokhyllor och hurtsar fyllda med dokument och staten kunde inte bära iväg med arkiven hur som helst. Idag räcker det med ett uppretat ex och relationsproblem menar så kan man få sitt hem genomsökt. Läs den krönikan här... Det är inte klokt. Inte kan man ringa heller och tala om precis vad som helst - allt man säger lagras. Om inte innehållet så i alla fall vem man talade med och när man gjorde det. Vilken läskig framtidsbild och det är inte ens framtiden - det är här nu. Inom kort tack vare datalagringsdirektivet. Oscar fyller upp med ett viktigt inlägg på sin blogg med massor av intressanta länkar till. Nu har solen blivit skymd.

Alla vill kontrollera nätet. Internet är infrastruktur idag, en nödvändig sådan. Liksom våra vägar. Där får tjuvar och banditer köra på hur som helst, men ibland blir de haffade. Vägverket har inget ansvar för vem som kör och i princip inte heller vad som transporteras på våra vägar. Varför man ska begära av internetleverantörerna att de ska ta ansvar för och hålla koll på vem som gör vad på internet. Vissa grejor är förbjudet både på internet och i livliga livet. Det finns redan lagar. Vi behöver ingen övrig kontroll. Vi behöver få möjlighet att behålla vår integritet. Vi behöver ha en stat som skyddar den åt oss. Det finns lagar som gör det och det är väl ändå underligt att man inte riktigt bryr sig om dem.

"– Och när det gäller datalagringen kommer ju ingreppen i medborgarnas integritet vara fullständigt onödigt i 99 procent av fallen och inte ha något som helst samband med brottsbekämpningen. Det vore ett total paradigmskifte att acceptera det, säger  den norske jurisen Jon Wessel-Aas till DN". En artikel som för övrigt bör läsas.


Det är inte acceptabelt - vem som helst måste tycka så. Hör själv - 99% - kanske mer av datalagringen är helt onödig eftersom de uppgifterna inte är intressanta. Förstår man inte det? Vi kan inte bara montera ned rätten till ett privatliv, det var väl ändå inte så här vi hade tänkt det. När farmor blev terrorist berättar HAX om i sitt framtidsscenario. Det är liksom inte klokt. Jag citerar:

"Detta är löjeväckande.

När farmor ringer till charkbutiken för att beställa kalvsylta till julbordet, då skall information om detta samtal lagras. Det skall registreras varifrån hon ringde och vart. När och hur länge. Även om slaktare Ohlsson inte svarar, skall samtalet registreras.
Varför? För att bekämpa den internationella terrorismen. Och den organiserade brottsligheten. Detta – teledatlagringen – är enligt lagrådet ett "försvarligt ingrepp i den personliga integriteten för att få till stånd nödvändiga brottsbekämpande åtgärder". (HAX)Europakonventionen - läs.

(intressant)

Farmor Gun  Allt om ingenting  SvTDebatt
Mark Klamberg  Falkvinge Scaber Nestor
Amanda Beelzebjörn

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

12 kommentarer:

Unknown sa...

Oscar Swartz är bra. Borde bli Ppartiledare.

---
(s)jukfeminismen

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag vet inte om jag orkar bli vred ens längre. Det har gått så långt, så långt.
Bortom ALL sans och förnuft. Känner en enorm trötthet. Över hur mörka krafter tagit över politikens ledande skikt.

Jo, det är nog ändå vrede jag känner. Hur kunde demokratin spåra ur så till den milda grad?????????

Unknown sa...

http://www.expressen.se/nyheter/1.2218922/partiledarfavoriternas-okanda-motioner

Veronica Palm vill förbjuda pornografi! Nu är hon DEFINITIVT min favorit. Heja Veronica! Som lojal katolik kan jag försäkra att du har oreserverat stöd från den största av feminister: Jungfru Maria.

Och inte minst: från hivpreventionssynpunkt är, som FÖLJAKTLIGEN lätt inses, Veronica Palm det korrekta alternativet.

Jag lägger in det här på Moderskeppet också. På TVÅ relevanta ställen.

- Peter Ingestad aka Kraxpelax, mäktig Doldis

Monika Ringborg sa...

Två terrorister sänder snigelpost till varandra eller låter ett bud ta sin bil och lämna över det. De möts sen på en mörk skogsväg några dagar senare eller i ett torp på Linköpingsslätten och gör upp planerna om kommande terroristdåd.

Hur svårt kan det va´

Kan man inte tänka sig att man använder detta med att kontrollera nätet och telefontrafiken som skäl för att få möjlighet att kontrollera hela befolkningen.

Jag har totalt tappat förtroendet för de krafter som styr dagens samhälle. De tycks sakna historiskt medvetande och proportioner.

Beelzebjörn sa...

Det känns lite nitpicky att påpeka det, Mary, men...

Told you so?

Datalagringsdirektivet och övervakningsivern är inte nyheter, och inte heller vilka deras ivrigaste förespråkare är.

Vi visste precis vad de ville göra innan valet. Det hade varit skönt om fler av dina allianskamrater skrikit då. Inte tillräckligt många ville riskera regeringsdugligheten, verkar det...

Demokrati funkar: fortsatt alliansstyre med allt vad det innebär i övervakningshysteri, och dessutom ett rasistparti i riksdagen som grädde på moset. Varsågod Sveriges väljare :)

Och nej, jag har inte glömt Bodström, men den grupperingen innehöll åtminstone två partier som var kritiska till statlig övervakning, bl a paradoxalt nog 'kommunisten' Ohlys vänsterparti - ironin är stor.

Folket har valt. Håll till godo.

Mary X Jensen sa...

Beelzebjörn - jag är medveten om detta. Tro inget annat. Men en röst till på PP hade inte hjälpt långt...

Krafter måste finnas överallt.

Anonym sa...

För 26 år sedan konstaterade man lättat i tidningarna att George Orwell tack och lov hade fel.
Idag kan vi konstatera att det var bara titeln han missade. Skulle kanske varit 2024?
el Persson

Jerker Montelius sa...

Jag har avhållit mig från att kommentera på den här bloggen för jag har känt att jag inte har kunnat göra det utan en stor del av bitskhet och bitterhet. Så nu ber jag om ursäkt redan innan.

OK Belzebjörn är något på spåren.

Told you so

Du röstade för den nuvarande ordningen så är du inte nöjd nu då?

Denna sketch är antagligen skriven med mycket av samma känsla som när man kommenterar på denna blogg.

Mary X Jensen sa...

Jerker det där var över gränsen. Verkligen!

Hade det varit bättre med något annat parti? Nej det vet du också.

Det enda man kan göra är att aldrig ge upp. Det gör man om man piper iväg och låtsas som om man tar ställning men bekvämt med både hängslen, flytväst och livrem.

Däremot är det uppenbart att det tar tid... Men jag får flera moderater att hålla med. Det är bra.

William sa...

Det blir mer och mer uppenbart att det var ett genidrag att välja Sahlin som partiledare.

Sossarna ville förlora valet.

Sossarna ville inte vara det parti som regerade när alla dessa nya lagar infördes i Sverige. Dock påtvingat av EU men ändå.

I framtiden kommer man kunna säga att det var Moderaternas Allians som omvandlade Sverige till auktoritär övervakningsstat.

Visst har (s) Bodström lobbat för mer övervakning men vilka har styrt Sverige när de tre mest kända lagarna införts? IPRED - Alliansen. FRA - Alliansen och nu Datalagringsdirektivet- Alliansen.

Som sagt, genidrag att välja Sahlin om planen är att förlora.
Och var det någon som trodde att Sahlin någonsin hade kunnat bli statsminister? Nä just det.

Scary Devil Monastery sa...

Tja, nu ingår det liksom av mitt arbete att jag skall ha foliehatten på, men likväl känner jag att när jag verkligen är ute och rör mig i konspirationsteorin's sunkiga träsk när jag undrar om inte William har rätt.

Ligg lågt, låt Sahlin framstå som intetsägande och litet lätt tråkig. Ge borgarna all möjlighet till att skadeskjuta sig själva.

Två mandat senare, när borgarna med rätta skrivit in sig i svensk historia som "Övervakningspartiet STASI 2.0", ta tillbaka makten och njut av oinskränkt imperiebyggande för att högern kommer att vara outplånligt förknippad med den fascism och statsvåld mot individen som hittills varit vänsterns traditionella domän.

@Mary X

Viss förståelse för din inställning. Du är envis och vill inte ge dig trots att det framgår ur dina skrifter att den falang du tillhör inte har någon som helst talan i partiet. Ej heller något inflytande.

Och tyvärr. Inte för att skräda orden, men Mary, allt detta som nämns om att det är "komplexa saker som diskuteras" - vilket är vad jag hör mässas som ett mantra av alla förtvivlade moderater som inte förstår vad som händer med deras parti - är i slutänden bara en undanflykt man kramar för att kunna bortse ifrån att det verkligen är så illa som man hela tiden tvingas konstatera.
De borgerliga partierna har vänt sig, helt och till fullo, mot en paradigm där staten är stor, med full insyn i alla medborgarna förehavanden. De Nya Moderaterna har - förutom att bli det nya arbetarpartiet - blivit de nya Socialdemokraterna. Och bättre på att driva folkfientlig S-politik än vad S någonsin varit.

Det finns många anledningar till varför. "Harmonisering med EU" tror många av mina kollegor.
Själv tror jag mer på att vi har blivit rädda. Vi är rädda för terrorister, pedofilen vi fått höra bor just runt hörnet. Rädda för våra barn, rädda för våra föräldrar, rädda för grannen, rädda för inbillade motorcykelknuttar och knivmän i mörkret.

Vi har blivit rädda för ALLT. Och i de kraven på trygghet till varje pris säljer vi vår självbestämmanderätt, vår rättssäkerhet, vår rätt till ha en oarkiverad åsikt...för att vi är rädda för monstret under sängen.

De av er som nu hänger kvar i M har bara blivit en bättre form av röstboskap. Att uppvisas som bekräftelse på att avvikelse tolereras.

Jag önskar dig all lycka i att övertala dina kollegor, men du kan nog själv konstatera att det inte har gett någon som helst effekt i de beslut man fattar. För vare sig du eller de av dina kollegor som lyssnar på dig har något att säga till om.

Vad sedan gäller att en till röst på PP inte hade hjälpt i valet...nej, tyvärr var det väldigt många personer som tänkte just så. Och vad de inte tänkte på är att de i stället lade rösten på den gällande ordningen.

Skyll inte på mig, jag röstade pirat.

Scary Devil Monastery sa...

Likväl, Mary, måste sägas att du har min fulla sympati. Det märks att vad du anser du kan göra, gör du.

Och för det skall du ha all heder.

Att du lägger din röst på det din åsikt och ditt samvete bjuder dig blir snarare ditt problem än mitt. Jag känner mig maktlös, men slipper problemet med att få ta delat ansvar för det som implementeras.

@Beelzebjörn & Jerker

Lägg ned. Verkligen. Visst är man som PP'are bitter över att borgarna av alla är de som hetast vill demontera den moderna demokratin.

Men skall man ägna sig åt personangrepp så är det inte Mary eller Karl Sigfrid som förtjänar att ta skrapan. De gör vad de anser sig kunna göra, och vi har ingen rätt att flyga på dem för den saken på ett personligt plan. Att kräva martyroffer av andra är att göra det förbannat lätt för sig.