söndag 14 november 2010

Öppet brev till Mona Sahlin...

Hej Mona!

Vi känner inte varandra och har nog aldrig träffats heller för den delen. Men du är en huvudspelare i mitt största intresseområde - politiken. Dock så vill jag säga att du gjorde ett himla starkt och bra intryck idag på presskonferensen. Jag tycker nämligen att du fått ta alldeles onödigt mycket skit personligen och någonstans måste man nog dra gränsen. Så att klippa sig, ta handväskan (du vet att jag menar din rosa som jag är extremt avundsjuk på) knycka lite på nacken och gå är helt rätt. Du har kämpat på med en otrolig personlig styrka tycker jag. Det har onekligen blåst rätt så rejält kring öronen på dig den senaste tiden. Det är så, det är alltid ledaren som får ta smällen.

Att lämna nu tycker jag är starkt och helt rätt. Det är verkligen dags för bråkstakarna i partiet att ta ansvar själva nu. De är vuxna och ska för att använda ett av dina uttryck baske mig ta ansvar för allt gnällande och tjafsande de ställt till. Det är inte bara att skälla på mamma när det blir som man vill. Då tar man sin väska och går. S är det bara. Jag måste här tipsa om boken Utan bagage som Anne Tyler skrev. Handlar om en kvinna som bara helt sonika på en semesterresa lämnar sin familj till sitt eget öde, helt utan förklaring så börjar hon ett nytt liv och tar jobb på främmande ort utan att blicka bakåt. Den är gammal och finns nog på biblioteket eller att köpa begagnad. I annat fall kanske jag kan leta rätt på den i mina bokhyllor. Passar bra in på det jag skrev igår. Jag kom, jag såg, jag gick... Ibland får man nog.

Ohly säger att det beror på att du är kvinna som dina kompisar inte ställde sig bakom dig. Aldrig trodde jag att jag skulle hålla med honom. Men i det här fallet har han nog rätt. Tyvärr är det så. Att vara kvinna i politiken är inte lätt. Du får nu beröm av både Björklund och Reinfeldt. De har varit dina motståndare i politiken men det är inte de som fällt dig. Det har andra krafter gjort. De som inte ställt sig bakom finns inom ditt eget parti. Trist men sant och det säger en hel del om hur omodernt det egentligen är i samhället, kvinnor landar alltid hårdare och får både kvinnor och män emot sig av någon anledning. Det handlar om makt och det handlar om vad man gör med makten. Nu är inte jag någon beundrare av socialdemokratisk politik som bekant, jag är moderat. Men på något sätt så har du ändå visat dig vara en människa bakom politiken. Med allt vad det innebär av olika tillkortakommanden och styrkor att hålla ut. Jag förstår att det inte varit lätt. I politiken handlar det alltid om makt och förståelsen för vad man kan och borde göra med den är mindre än den längtan som finns hos många att ha den för sin egen skull. Maktkamper är aldrig kul. Aldrig. Peter Högberg anser att det är dags att byta ut flera i (S) persongalleri för att det ska bli någon ändring. Liksom Johan Westerholm som tycker att fler ska ta sitt ansvar och försvinna från arenan. (så skrev jag inte kommer han att säga i en kommentar inom kort)

Du blev syndabocken för en omodern politik. Det är inte alls säkert att lösningen är att du försvinner från det här. Men låt de andra upptäcka det på egen hand. Tag hand om dig själv istället. Det finns flera som ska ta ansvar. Personligen ogillar jag verkligen den inriktning på att fälla enskilda personer som tycks vara modellen numera. Det är bättre att diskutera sakförhållanden. Deeped citerar ur 3:e Moseboken. Syndabocken.

Jag passar härmed på och ber om ursäkt för att jag varit tarvlig ibland. Det har liksom gått av bara farten och mer hört samman med att jag vill motverka den socialdemokratiska politikens framfart än att jag velat var dum mot dig personligen.

Hur som helst så vet man aldrig i politiken. Du kanske poppar upp snart igen inom sociademokratin. Men tills vidare, ha det så gott. Än så länge finns det inte någon självklar efterträdare säger Lena Mellin. Vi få rväl se men det där med att inte vara utbytbar stämmer nog, däremot är man aldrig oersättlig. Även om jag jobbar för moderaterna så anser jag att det behövs en livfull allians. Annars har man inget att mäta sig emot.

Med vänlig hälsning

Mary X Jensen

Uppdatering: Emma undrar om det inte är bra att stanna kvar och slåss. Jo, det är klart att jag tycker det jag gör inte själv något annat. Men man måste inse när slaget är vunnet också. Man får ta nya vinklar och kanske inte slå sig blodig i alla sammanhang.

Bloggar från olika håll med olika perspektiv:

Maria H Svensson  Mattias L Peter L Andersson  Claes Krantz  HBT-sossen Tokmoderaten Böhlmark Kulturbloggen Kent Persson

DN  SvD GP Sydsvenskan Expressen Michael G

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

OMÖ sa...

Mona Sahlin avgår – Good riddance, om du fråga mig... :)

Fredrik i Sollentuna sa...

Viktigt framtid vi går mot...

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/11/14/regeringsombildningar-del-2/

Anonym sa...

Bra skrivit Mary X Jensen!

Lite synd att vi inte fick
uppleva någonting historisk
i valet dvs första kvinnliga
Statsminister.

Vi får hoppas på det nästa gång...

KC

Zac sa...

Håller inte med att det handlar om att hon är kvinna - precis tvärtom! Hon valdes främst för att hon var kvinna och hon har kunnat klänga sig kvar vid makten för att hon är en kvinna - en man hade med största sannolikhet tvingats avgå redan på valnatten. Det krävs mer resultat av en man i toppen, vilket i sig är fel, men ändå.

Att anklaga henne för att vara en svag ledare har varit samma sak som att vara fientlig mot feminismen - och det vet hur enkelt det är i dagens pk-läge.

Hon har varit svag redan från början. Hon valdes in på ett kraftigt förändringsmandat, men levererade ingenting förutom dalande valsiffror och en förgången gnällpolitik baserad på ja, vadå?

Det är ett under att hon suttit kvar i drygt en månad efter det sämsta valet på 100 år. Men visst, det är inte bara hennes fel, det är en åldersgisten politik som är svårt nött av tidens tand och ett parti som är lika manövervänlig som en oljetanker fylld med tnt...

Nu är det ett riktigt brutalt stålbad som väntar och där alla gamla trossatser måste ifrågasättas. Slutpunkten för SAP som det enda arbetarpartiet i Sverige är det i alla fall. Sluten på en epok.


//Zac

Johan Westerholm sa...

Mary

Så skrev jag visst!

;)

Johan

Bengt sa...

Så länge vi får visionslösa politiker som försöker gå på lina...

så länge kommer SD sitta i riksdagen.

Vi behöver politiker som inte går hem kl 22.00 när de ska se polisers verklighet i en Polispiket..

Vi behöver "verklighetens" politiker...