onsdag 15 december 2010

Aktiv sökning på nätet är effektivt

Några polismän hittade direkt en våldtäktsman genom att kolla på Facebook enligt Aftonbladet. Det är den väg jag tror på, mer än att maskinellt skanna av stora datamängder såsom föreslås i alla möjliga lagar just nu. Bevakning är mindre effektivt än direkt deltagande. Man sparar administrationstid på det sättet.

Alla som är lite vana vid internet vet hur lätt det är att finna information när man söker efter den. Så istället för att lagra information om oss alla - oskyldiga eller ej så är det säkerligen bättre, billigare och mer effektivt att utbilda poliser och utredare i att söka på internet. Kanske rent av en ny karriär för biliotekarier som är väl utbildade på att systemera information. Det är sällan nätverk och websajter för dumheter är låsta - de vill ju ragga fler medlemmar så det är bara för polisen att söka sig dit och hålla koll aktivt. Tror i alla all jag.

SÄPO-chefen verkar vara en klok person som talar om mer delaktighet både i det fysiska livet som i det digitala som en väg att hålla kollen på orosmomenten. Sen om det blir mer ordning på rutinerna så vore det nog önskvärt också. En 24-timmarsbevakning av kvalificerade personer skulle antagligen inte ha givit att ett hotmail blev liggande i 6 timmar. Det finns en övertro på teknikens möjligheter att sköta automatisk övervakning. Den kunskap som dåtidens administratörer hade har gått förlorad. Dags att återinföra dem. Då kan vi kanske rädda vår personliga intergitet också.


(SvD) (Expressen) (Ledarbloggen AB)

intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Scary Devil Monastery sa...

Fenomenet kallas "inre spaning". I stället för att försöka med massiv data mining för att koppla ihop lösrykta skrivna företeelser så letar man helt enkelt upp de relevanta facebook-sidorna eller chatkanalerna och parkerar sig där för att lyssna. Förr eller senare, om man upptäcker det diskuteras ämnen om våld, kan man använda riktad avlyssning för att leta reda på de mer radikala.

Jag rekommenderar att du läser Bruce Schneier's blogg om data mining. Experterna är mycket ense om att det enda data mining ger när det gäller att leta brottslingar, är ett överflöd av ohanterlig och missvisande information.

Scary Devil Monastery sa...

En liten länk som faktiskt bevisar det du säger om värdet i data mining (FRA/Datalagring)...

http://www.schneier.com/blog/archives/2006/07/terrorists_data.html

Unknown sa...

Så länge i princip alla polismän rekryteras via samma väg genom polishögskolan så kommer svenskt polisväsende att vara ett skämt. Man måste rekrytera experter med annan bakgrund i mycket större omfattning.

Mary X Jensen sa...

Scary - tack. Schneiers blogg läser jag regelbundet. Fler bör göra det. Jag skrev mycket om honom inför just FRA-lagen.