tisdag 14 december 2010

Är inte alla lika inför lagen...

Svenska myndigheter vill till varje pris hålla kvar Julian Assange i fängelse. Varför i allsin dar? Det beslutades i London att han skulle släppas mot borgen men det tycker man inte från svenskt håll och protesterar och överklagar. Om man ändå är där och han finns på plats varför förhör man honom inte då? Direkt upp och ner? Hur svårt kan det vara? Varför alla dessa förlängningar av ett ärende som det finns möjlighet att få slut på nu. Utan att den krångliga delen av rättvisan ska ha sin gång. Det handlar om en förundersökning, det är inte ens klart att han ens begått något brott?

En vän sa till mig - Har du tänkt på att Julian Assange kan bli mördad om han lämnar den adress han ska bo på i London nu? Han kan bli mördad, ty amerikanska höga politiker har faktiskt uttalat en fatwa mot honom. Det är förfärligt. Ingen i ledande ställning i Sverige säger heller ifrån om detta. Varför då? Det kanske handlar om hans liv här.

Från rättegången i London hördes:

"Stephens says the Swedes will not abide by the umpire's decision. "They [the Swedish authorities] clearly will not spare any expense to keep Mr Assange in jail," he added.

"This is really turning in to a show trial. We will be in court in the next 48 hours, they haven't given us the courtesy to say when. It is an unfortunate state of affairs ... but given their history of persecuting of Mr Assange, it is perhaps not surprising." (Guardian)

Handlar detta verkligen om den eventuella våldtäktsdomen? Lös den isåfall nu. Det här är skattepengar i arbete på fel sätt. Svensson är också förvånad och tycker som jag. Varför löses inte frågan på plats?

Man kan inte låta bli att fundera kring andra fall här. Det finns en svensk artist som anklagas för samma sak som Assange men han slipper fri utan borgen. Mannen som misstänks för att ha  mördat sin svenska hustru på bröllopsresan i Sydafrika har släppts mot borgen i Storbritannien. Men med just Julian Assange verkar det svårt.

Varför?

Vad är det som händer här?

Uppdatering: Den erfarne, tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem har en riktigt bra blogg på Expressen. Han framhärdar att det är viktigt att Europakonventionen följs. Läs Här och Här 


Aftonbladet  SvD  DN Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Farmor Gun funderar kring det hela.

4 kommentarer:

Rolf Erikson sa...

Verkar onekligen skumt men kanske förklarligt eftersom USA är påtryckare.

Att hålla ett första förhör i England kan inte vara hela världen.

Principsak eller påtryckning kvittar. Det är lika illa.

Alex sa...

Jag brukade tro på svenskt rättsväsande, men nu är jag faktiskt bara trött. Som Naomi Wolf säger i Huffington Post:
Please find me, anywhere in the world, another man in prison today without bail on charges of anything comparable.

Vis det här laget är jag övertygad om att det är politiskt.

Inte så roligt när ens land, på mindre än en vecka, lyckas att både öka på FRA, trots de varningar som nyligen kom fram att det inte alls sköts som lovat, backa för USA i en av de viktigaste tryckfrihetsfrågor vi har haft. Det som skrämmer mig mest är att det är rättsväsendet som backar - de flesta västerländska länder lyckas ha ett någorlunda politiskt oberoende och kompetent rättsväsande.

Kan avsluta med mer Naomi Wolf - som är en välspråkig och tilltalande aggressiv feminist:
Anyone who works in supporting women who have been raped knows from this grossly disproportionate response that Britain and Sweden, surely under pressure from the US, are cynically using the serious issue of rape as a fig leaf to cover the shameful issue of mafioso-like global collusion in silencing dissent. That is not the State embracing feminism. That is the State pimping feminism.

Inga-Lill sa...

Inte konstigt att resemontören har överklagat ett frisläppande av Assange. Hon måste väl förhala det hela medan det stora landet i väster, funderar ut vad de ska göra. Det var en gammal farbror som en gång sa "du ska inte krypa längre in i baken på någon, än du kan titta ut". Så sant, som det är sagt och nu tycker jag att vårt land har krupit för långt. Det svenska rättsväsendet tappar ansiktet bland vanligt folk och det är illa, vi är många som inte helt och hållet litar på svea rikas lag men nu blir det etter värre. Jag tycker nog att Sverige ska lägga ned det de sysslar med innan de har trampat rejält i klaveret. För som resemontören sa i ett tidigt stadium, jag vet inte om han kan dömas för det är lite tunt. Lite tunt kan man lungt säga, när två kvinnor upptäcker att de har haft sängsamvaro med samme man, då kan det antingen bli farligt eller så skrattas allt bort. Hade varit bättre med det sistnämnda.

Sten sa...

De Svenska makthavarna latsas fortfarande att de ingenting har att gora med det politiska mordforsoket pa Julian Assange. Under kriget var skammen de tyska transittagen till det ockuperade Norge. Nu skams medborgarna igen, medans dagens Senska makthavare leds i koppel av USA och kvaver den slitna neutraliteten igen. Ryggrad saknas.

Nar nobelpriset gick till Kinesen som vagat sanningar i Kina bojde alla sig i respekt.inklusive USA. Men nar sanningarna blev for manga i landet som forsvarar sjalva informationsfriheten med de valdsammaste krigen vi nagonsin sett, da drog dom till i kopplet pa den Svenska pudeln.
Jag skriver fran utlandet och bekymrade mig forut for att jag hade inga svenska bokstaver, men nu ar det varre. For forsta gangen i mitt liv ar jag nu bekymrad och skamsen for att vara SVENSK!