onsdag 8 december 2010

FRA på tapeten igen...

FRA-lagen är ett av Sveriges sorgebarn, tycker i alla fall vi som är emot den. Signalspaning behövs säkert men var det nödvändigt att göra så här. Att avlyssna alla. Man får säga vad man vill och tala om hur många begränsningar i användandet av uppgifterna som helst. Det är att den finns som är problemet. Vi var ganska många som deltog livligt i att försöka förklara hur det fungerade. Att det inte är så att e-post till svenskar stannar inom Sveriges gränser till exempel. Vi talade om vad som händer med människor som ändrar beteende för att de känner sig betraktade och vi talade om yttrandefrihet, brevhemlighet och rätten att få vara anonym. Det är det vi är med om nu. Alla våra telefonsamtal, vår e-post och våra fax passerar igenom FRAs elektroniska ögon. Centrum för rättvisa tog lagen till EU-domstolen. Idag kan vi läsa i både Ny Teknik och Dagens Nyheter att det vi då uttryckte verkar vara det som gäller. Ett brev har kommit till Signalspaningskommittén. DNs anonyma källa uppger att rutinerna inte verkar fungera perfekt vilket medför att det skydd för svenska medborgare som utlovats inte går att uppfylla. Ändamålsglidning tänker man genast på och läckor.

Det som görs är lagligt skriver Mark Klamberg i en som vanligt läsvärd bloggpost och ännu en här.  Men lagstiftningen är komplicerad och är inte självklar att förstå. FRA svarar på dagens uppgifter på sin blogg. Det är bra men torrare text får man leta efter. Det går inte att komma ifrån att rapport- och myndighetstexter alltid saknar någon förståelese för annat än fakta. Det är människor inblandat i det här inte bara datatrafik.

I ljuset av senaste veckans upphetsning kring Wikileak och deras företrädare Julian Assange så kan man ändå lite jämföra indignationen över innehållet i den information som nu bearbetats av världens stora medier med den känsla man själv som privatperson kan ha för att innehållet i ens egen kommunikation ska komma till kännedom för allmänheten. Vi är såna vi människor. Och när stora stater tar till uttryck som att Assange ska mördas, ser till att konton stängs av och liknande saker som bara en stat kan påverka så se som?

Men på senare tid har detta fått ohemula konsekvenser vad gäller vår personliga integritet. Det måste vi med kraft sätta stopp för. Ipredlagen och annat har regeringen diskuterat med USA - det borde vara förbjudet att använda svenska medborgares personliga integritet som handelsvara.

Det pågår nu en kamp om internet. Vi ser en av världens mest inflytelserika stater ge sig i kast med att bekämpa en enskild man - Julian Assange. Han sitter för närvarande inlåst i England för att så småningom  höras om ett eventuellt sexbrott i Sverige. Det hänger inte alls ihop med Wikileaks säger den svenske åklagaren.

Själv vill Assange inte komma till Sverige eftersom han är rädd att bli utlämnad till USA där man ser honom som det ondaste av allt nu levande. Att USA kommer att göra vad de kan för att få fatt på Assange står klart, just nu pågår det starka krafter, det verkar som om de tycker att han är lika farlig som BinLaden skriver Wolfgang Hansson. Må han dock betraktas som oskyldig tills han är dömd. Men vilken soppa. Ma kan se framför sig hur han offras till att bli fredlös en Homo Sacer enligt Agamben personen som den suveräna staten straffar, han dödas inte men alla möjligheter att leva dras undan, en efter en. Fast å andra sidna så finns det fler högt uppsatta personer i USA.

Men grejen är att det här inte handlar om Assange eller Wikileaks det handlar snarare om vem som äger tolkningsföreträdet och ska ha makten över informationen. Det handlar om yttrandefrihet, det handlar om internet. Det sker så mycket olika märkligheter just nu och det berör hela världen.

Samtidigt på andra ställen i världen pågår det ena efter det andra för att försvåra Wikileaks verksamhet. Paypal stänger Wikileaks konto, schweizisk bank stänger av konto, Amazon vill inte husera Wikileaks, idag har VISAoch Mastercard stängt av Julian Assange och Wikileaks. Det är riktigt obehagligt och illa. Kan de bara stänga av kunder hur som så kan vem som helst bli drabbad? Ändamålsglidningen lurar alltid runt hörnet. Det fria internet som vi alla önskar finns inte visar det sig nu. Mycket av det som händer styrs av företag som vilken sekund som helst kan stänga av sina kunder. Det var lite det jag försökte beskriva i gårdagens artikel om de svaga länkarna. Vårt internetliv styrs av andra oavsett vad vi önskar.

Motkrafter hackar nu allt de kommer åt, svenska åklagarmyndighetens hemsida. Mastercard och advokaten Claes Borgström har blivit utsatta för attacker. Sånt är dumheter och förstör för oss som protesterar på ett mer vanligt sätt. Vi som vill ha det lite lugnt och fredligt och vår information, samtal och kommunikationer med andra i fred. Vi förstår att det kan få motsatt effekt detta hackande.

Även justitieministern har råkat ut för bus. Kanske att man kunde tycka att någon på RK eller i hennes krets skulle säkrat upp möjliga domänadresser i hennes namn. Själv kollade jag upp Fredrik Reinfeldt.se och den var tagen av moderaterna. Annars hade jag köpt den och givit honom den i julklapp.Vi måste få ihop verksamhet och teknik den saken är klar.


"America's spontaneous reactions constitute a global threat for Human Rights, world wide transactions and to the safety of the world" (anonym tänkare)

intressant

Om det är tekniskt möjligt - av Patrik Fältstörm

Wikileaks och samtidsnostalgin från Magnihasa. bör läsas.

Bloggar: Annarkia  Niklas F Lasses Blogg Steve Lando  Mathias HAX

Nyheter24

Uppdatering: Lena Mellin Opassande

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Roland Orre sa...

En sak som retar mig nu, då Wikileaks servrar under längre tid och nu också Piratpartiets servrar på senare tid utsatts för stora attacker, vilket måste ses som en ren krigshandling då attackerna varit så kraftiga att de måste vara ledda av någon stat.

Var finns FRA då? Det är väl precis sådana angrepp som FRA, som militär organisation skall kunna användas mot, och försvara oss från.

Jag försvarar inte motattackerna som gjorts mot Paypal, Mastercard, Visa mfl, då jag anser att det är fel sätt att slå tillbaka, men vi är de fakto angripna av främmande makt.

FRA gör inte sitt jobb. Då borde FRA läggas ned, omeldebums!

Anonym sa...

Herrejösses Mary! Int sitt dä folk å avlyssner varenda ord du skriver på din blögg. Int sitt dä folk och skriv av vad du e-pöstar till folk. Int sitt dä folk och lyssna på dina telefonsamtal till folk.

Nu är du allt lite nöjig!

Scary Devil Monastery sa...

@Anonym

Fakta är inte paranoja. Om allt man skickar i sina email, skriver på sin blogg, eller trafikdatan från telefonen registreras i en databas...så är det en fråga om när, inte om någon sitter och försöker koppla ihop det med annan information som kan ge skriande slutsatser. Du missade helt "terroringripandet" i göteborg där en oskyldig flerbarnsfamilj håvades ur sängen, osäkrade vapen riktades mot femåringar inför föräldrarnas åsyn, och familjen fördes upp på en internationell "terroristlista" de förmodligen inte blir bortplockade ifrån?

På grund av exakt sådan övervakning som Mary beskriver.

Man gör inget olagligt på dass. Lika fullt tror jag vilken Svensk som helst borde bli aningen förbannad om regeringen krävde att man inte stängde dörren om sig - bara ifall de skulle få för sig att observera.

Mary X Jensen sa...

Jag har en kommentar från Mollemand liggandes i min mail. Varför den inte automatiskt kommer upp här vet jag ej. Kanske för att den är skriven på engelska. Eller för att det är problem någonstans på vägen. Jag väntar någon dag nu, sen klistar jag in den.

Och Mollemand - jag har alltid varit emot avlyssning och jobbar för att bevara den personliga integriteten, mitt rättesnöre här i livet. Det har ingenting med partipolitk att göra. Det är en livsstil.