söndag 2 januari 2011

De dumma belastar också systemet...

En tjockisskatt bör införas anser uppsalacenterns kommunalråd Stefan Hanna. De tjocka belastar systemet. De äter och dricker inte normalt anser han. Intressant ide att det bara skulle finnas en anledning till att man är tjock. Det är den enkla vägen som väljs av den som inte bryr sig om att fundera en meter längre. Det handlar inte bara om att rycka upp sig och betala mer skatt för att man är tjockare än genomsnittet. Det finns väldigt många orsaker till fetma. Det är dem vi ska leta efter och åtgärda. Man borde sätta sig in i detta innan man tvärsäkert uttalar sig om läget. Fördomar har vi nog av i det här samhället.

Jag måste säga att de dumma och korttänkta personer belastar också systemen och bör betala extra skatt. Absolut.


Aftonbladet  UNT  DN

Uppdatering:

Tokmoderaten liksom jag lite lagom medelåldersrund har synpunkter.
Kent P anser att man ska vidta seriösare åtgärder.
Anders Frihamn om Darwin och skitsnackeskatt.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Förslaget om extra skatt luktar nazism där man längtar efter en perfekt och välproportionerad människa med särskilda egenskaper.
Vidrigt att centern låter sådant bubbla upp till ytan.

deb sa...

Det var bara en tidsfråga till detta rasistiska förslag kom upp på bordet. Hade nog förväntat mig SD istället för Centern som skulle yttra den. Det finns djupa psykologiska faktorer som ligger bakom fetma och beroenden av olika slag. Svenskar mår sämre och sämre i denna ständigt expanderade tillväxt bubbla som ställer orimliga krav på individen i form av status, framgång och perfektion och aldrig någonsin har så många sökt sig till psykiatrin som är ett skämt och bara vill medicinera bort symptomen på den stora tumör som växer under ytan. Istället för att höja skatter borde överviktiga få hjälp att bryta den negativa spiralen och få hjälp med sina underliggande problem. Höj istället skatterna på dessa översittare som har råd att uttala sig så ohumant och titta istället på det som kostar samhället betydligt mer, nämligen alkoholen!

Beelzebjörn sa...

Men Mary...?

Har du tänkt nu?

Inför man en dumskatt skulle politiker bli tvungna att höja sina löner igen.

Monika Ringborg sa...

Det finns en tendens till att se oss medborgare som en belastning istället för att satsa på att höja livskvaliteten hos oss alla. Mår man bra av att vara överviktig och gillar god mat, skall man få vara ifred. Om man inte är överviktig på grund av det skall man få stöd om man vill ha det. Annars skall man få vara ifred. Tvinga på andra det man själv ser som goda vanor och livskvalitet är att förstöra livsglädjen för andra. Den här veta-bäst-mentaliteten och detta är-för-ditt-eget-bästa-köret ger mig rysningar.

Jag har en mamma och behöver inte fler.

Tänk om vi kunde låta andra vara ifred och försöka se det goda hos dem istället för att leta fel som man vill åtgärda. Den här titta på sig själv i syfte att förbättra skapar ångest som leder till belastning för den delen av systemet.

Leta-fel-hos-andra-men-bortse-från-sina-egna-mentaliteten har spridit sig.

God-fortsättning-Mary-önskar-Monika-som-just-nu-gillar-bindestreck- haha.

Einar Berg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Einar Berg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Monika Ringborg sa...

Varför tro att det bara är överviktiga som går i taket. Jag har gått upp 5 kg och är själaglad. Men jag är en smal idiot, dock ej utseendefixerad, som anser att man inte skall lägga sig andras liv och val. Ge möjligheter, men inte med tvång eller straff.

Monika Ringborg sa...

Einar Berg

Då bör jag få lägre skatt ... smalsubvention

Hans Odeberg sa...

En fetmaskatt låter utmärkt! En skatt på feta och överviktiga myndigheter, som sväller över vid magen av resurser som inte används till kärnverksamheten. Så får jag råd att köpa lite mer friterade grissvålar...

Anders Schröder sa...

Tja, vad ska man säga. Hanna har en tendens att slänga ur sig liknande saker, det känner vi Uppsalabor till om inte annat.

Här är en klassiker från valet där han gör bort sig.

http://www.supermiljobloggen.se/2011/01/centerpartist-forstar-sig-pa-biologisk.html

Skatan sa...

Jag vill bara tillägga i den animerade diskussionen att jag håller med dig, Mary. Varför ... bara för att du argumenterar bra över vad det handlar om. Leva och Låta Leva är mitt motto och det är faktiskt inte bara överätning som orsakar övervikt. Till slut blir det skatter in absurdum ... på det som inte motionerar en halvtimme om dagen, på de som inte tar trapporna istället för hissen på de som ...

Jag håller med dig.

Vicky M sa...

tycker uttalandet och artikeln är riktigt korkad. finns andra saker som man borde börja ta tag i. börja me att ta bort förmogenhetsskatten t.ex. och sänka den vanliga.

http://vicktoriamurawska.blogspot.com/2011/01/hur-dum-far-man-bli.html

Anonym sa...

Einar Berg postar exakt samma post hos Kent Persson.

Blir att man får betrakta hans post som spam.

----

Det fanns en statsminister som skämtade om Maud Olofssons vikt, det föll inte i god jord.

Wolfram 460 sa...

Skatt på feta är en kvartsbra idé. Låt mig gissa att ärkenötet inte är intresserad av en skatt på folk som dricker en halva rött till middagen varje dag och får leverförändringar?

Det som SKULLE vara vettigt vore ett omedelbart stopp på alla subventioner av sockertillverkning, och en straffskatt på en tia kilot på raffinerat socker. Då skulle vi slippa den skiten i exakt all mat och halvfabrikat och godis skulle bli lite för dyrt för att man skulle slentrianköpa det.
Fast det vore ju en skatt som belastar FÖRETAGARE och inte enskilda medborgare, och därmed helt omöjlig att föreställa sig för de Ledarskapet.

Einar Berg sa...

Wolfram, människor som dricker mer alkohol än vad som är riktigt nyttigt kan bli frihetsberövade och tvångsvårdade enligt LVM (Lagen om Vård av Missbrukare). Det är lite aggressivare än en skatt, tycker du inte det?
Sedan så är försäljning av alkohol (i större mängder) enligt lag begränsat till Systembolaget. Vilket man inte direkt kan säga att godis är.
Skulle du vara intresserad av att subventionera min MC-försäkring, eller mina fortkörningsböter?

Thomas Hallgren sa...

Stefan Hanna har missat poängen helt. Ur samhällsekonomisk synvinkel är det katastrof att leva sunt och länge. Lägg till samhällets alla kostnader för att främja idrott och sedan behandla alla skador den åsamkar.

Nä, ät och var glad. Betala massor skatt på alkohol och mat. Dö sedan knall och fall vid 65. Då är du en optimal medborgare.

Callisto sa...

Thomas H, det är sant. Vi kostar ju bara mer och mer ju äldre vi blir, även om vi är relativt friska. Problemet med det förslaget är att det är få saker i vår livsföring som dödar så effektivt att vi faktiskt skulle kola vippen på 65-årsdagen. Svårt att tajma in det... Och vissa av oss har ju gener som oavsett hur vi lever tar oss upp mot 100-strecket. Kanske ska släkter som tenderar att leva längre än snittet betala mer skatt?

Scary Devil Monastery sa...

Nu går jag stick i stäv mot mitt parti, men om vi skall beskatta dumma personer, kan vi inte då förbjuda sådana personer bruket av elektronik mer komplicerad än en kulram? Vid vite av spöstraff, helst.

En hel yrkeskår av systemadministratörer kommer tacka dig varmt.