onsdag 16 februari 2011

Tolkningsföreträdet håller på att gå dem ur händerna...

Tolkningsföreträde. Ett begrepp som är oerhört intressant ur ett demokratiperspektiv numera. Bloggare och övriga sociala medier har ställt det hela på ände på senare år. Det är inte bara en som bestämmer hur det ska vara. De politiska partierna har anklagats för att inte vilja vara med av skräck för att det ska sägas eller tyckas fel saker. Många har betraktat de ostyrbara skribenterna/bloggarna som någon slags andra klass. Det är långt ifrån sant och det vet de flesta. Visst är opinionsbloggar olika, precis som många tidningar. Men nog har det vitaliserat debatten på ett bra sätt.

Dock hände det något häromdagen mellan Fredrik Reinfeldt och DN. Plötsligt så har regeringen börjat använda sig av de sociala mediernas fördel, nämligen möjligheten att ställa till rätta och hävda vad man sagt. Genom att skicka ut en inspelning av en intervju med Fredrik Reinfeldt får han fram exakt vad han sagt. Det går inte att säga emot det.

Att DNs ledning betraktar det som hotfullt kan man förstå med anledning av att plötsligt har man tappat tolkningsföreträdet över det skrivna. Kan nog kännas hotfullt. Det är ungefär som när Marita Ulvskog betraktade den borgerliga valvinsten eller vad det var som en statskupp. Det går inte att gömma undan det hela, det går inte att hålla kvar i det gamla. Det är dags att starta en interaktion nu.

Det tryckta mediet är fast och går inte att bemöta på annat sätt än att man själv får något tryckt i nästa utgåva där det ursprungliga är glömt. På det interaktiva nätet kan diskussionen fortgå och många vinklar kan beaktas och vidareutvecklas. Traditionell media når än så länge större publik än många bloggare. Men det håller på att ändras snabbt. Man kan ta avstamp hos Blondinbella och de andra yngre modebloggarna, de har större "upplaga" än många traditionella medier. När den publiken börjar intressera sig för nyheter, samhällsfågor och politik kommer de inte att börja prenumerera på prasselnyheter. Eller hur? De söker på nätet. Det går snabbt.

Nu när även statsministern har en ipad och ser glad ut över den kommer det att gå snabbare med interaktionen från det hållet än vi sett hittills. Tror att han kommer att gilla det där. Självklart kommer han och andra att snabbt ifrågasätta hur de blivit tolkade. Det är inte mer än rätt.

SvD

Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

O samtidigt skyr man Wikileaks som pesten...bara för att dom finns på "datan".

Som många andra redan frågat, vilka mer än Wikileaks vill man inte kommentera av nån obskyr outgrundlig anledning ÄVEN om dom skulle komma från "datan"?

Även om herr "efterbliven" ler lyckligt över en ny sak han aldrig sett förut så är det tyvärr bara mer o mer underligt hur han kunnat missa att världen ändrat sig sen han föddes.

(O med "efterbliven" menar jag INTE själva ordalydelsen, bara det faktum att herr Reinfeldt ÄR efterbliven när det gäller nätet eller "datan"!)

Faktan jag har bakom det är att jag är EXAKT, med bara några månaders mellanrum är EXAKT lika ung som herr Statsministern himself.
O har i flera år nu nästan varenda gång nätet påtalats häpnat över att en lika ung som mig kan veta så lite om det som är det viktigaste som helst...o ju längre tiden o åren går förvånar han mig mer o mer om sitt okunnande.

Nu har han lyckats peta med sitt finger på en glasbit o blivit förvånad om att nåt händer o tycker sen att detta var fantastiskt!

Jädrar i mig!
Herr Fredrik o jag är exakt jämnåriga O jämlika MEN när det gäller vad som hänt i världen är han minst 15 år efter...Tvärr...verkligen TYVÄRR!

Det finns Mary, tyvärr inte ett enda sätt att se detta positivt.
JAG är en positiv faan som aldrig i helvete varit negativ men detta med att herr Fredrik som insett "nåt" är faktiskt en utopi!

"Han" har inte "insett" nåt!
Han har bara sett att hans finger kan förändra en glasplatta...att det har med "nätet", (vilket han ännu inte vet vad det är)har han inte en aning om.

Det som gör mig mest fundersam är just det faktum att vi som sagt är lika gamla.Han har totalt missat världens utveckling, o jag har hållit på med den i alla år. O HAN är statsminister!..*ler*..

Ha det
Jan

Mary X Jensen sa...

Vet du Jan - jag är nog mer 10 år äldre och har lärt mig att se var genombrotten finns. Ackommodation och assimilation. Det tar tid. Att knappa på en glasbit kan fungera.

Wikileaksfenomenet dyker upp allt mer. Överallt. Anonymiseringstjänster likaså. Vi lever i en föränderlig tid. Alla gör det. Du och jag kanske har varit med lite längre vad gäller just datorer och internet och den typen av kommunikation. Andra kan annat.

Jerker Nilsson sa...

Mmm. Detta är alldelens utmärkt.

Journalister är bra, men ibland behöver de påminnas om att hålla sig till sanningen. *Hela* sanningen.

Anonym sa...

Det social mediet har även tagit partierna på sängen. Det vet både du och jag hur man vill kunna styra vad som verkligen kommer ut.

Fast visst, bloggar mm har inte slagit inom politiken ännu.. det diskuteras fortfarande småsaker på de helt politiska bloggarna.

T.ex så verkar Dambergs statusrad på "fejan" betydligt mer intressant än vad det är att över 100´000 personer hålls utanför den reguljära arbetsmarknaden genom FAS3.

Undra vilket som har mes betydelse för samhällsekonomin... Sossarna partiproblem eller 100´000 i utanförskap?

Anonym sa...

Av staten avlönad "propagandaminister" är ju ett ganska billigt sätt för regeringspartiet att kontrollera tolkningsföreträdet, men det vore väl ännu bättre med en regeringsrepresentant på varje tidningsredaktion.

/Karl

Mary X Jensen sa...

Karl - det handlar inte bara om politisk verksamhet nu utan överhuvudtaget. Det som sker är spännande och omvälvande.

Anonym sa...

Mary, att vi nu har en regering med en av staten avlönad "propagandaminister" (för första gången) är för mig tillräckligt spännande.

/Karl