torsdag 3 mars 2011

Behövs alla mediciner är väl frågan...

Göran Hägglund flaggar för att högkostnadsskyddet ska höjas. Varför inte börja i andra änden. Behövs alla mediciner? När man ser hur många gamla har det med särskilt inrättade hyllor i köksskåpen för alla mediciner de tar. Det finns en överkonsumtion av medicin som är oroväckande. Det behövs ingen vetenskaplig undersökning för att se det. Har man en gamling så vet man. De stoppar i sig en uppsjö av diverse preparat och ingen verkar ha riktig koll. Vare sig de själva eller den ambulerande hemtjänstpersonalen som ska hjälpa dem att ta rätt piller.

Många gamla tycker att det är toppen att ha frikort och utnyttjar det till sista droppen. En mig närstående ville absolut att alla hans recept skulle hämtas ut innan tiden för högkostnadsskyddet gått ut. Det renderade i två plastpåsar fyllda med en himla massa piller som han inte ens visste att han behövde. Det är inte klokt. Rena rama apoteket hemma.

Men nog vore det bra om det gick att hårdare kontrollera vilka mediciner som folk proppar i sig och om de passar med varandra och om det är nödvändigt att äta alla och om det ens är bra med blandningen. Jag vet att det finns sådan rådgivning och att den säkert fungerar på vissa ställen men det borde intensifieras. Det ska kanske inte ens säljas så mycket medicin?

Jag hörde om en gamling som åt starka smärtstillande i hög dos men trots detta uppmanades att ta den sedvanliga dosen av Alvedon som tycks vara standard på alla äldreboenden, vare sig det behövs eller ej. I det här fallet så kunde en släkting som lekman se att det var galet att dagsdosen överskreds rejält. Det verkar vanligt att människor fastnar i olika beroenden vad gäller mediciner. Det är onödig kostnad både för staten och för den enskilde.

Det är inte bara höjningar man ska fundera över. Varför äts det så mycket mediciner - behöver alla allt de stoppar i sig är en viktig fråga. Varför är överhuvudtaget en bra fråga i många sammanhang.

Opinionen låter som om världen går under på grund av höjningar och att välfärden urholkas, det gör den inte. Det är verkligen viktigare att ta reda på varför så många äter så mycket mediciner, kanske sådana de inte behöver. Vem vet gamlingarna kanske inte ska äta hälften av vad de får i sig? Det är också ett sätt att spara eller hur? Inte att spara pengar på gamlingar och sjuka men att spara på gamlingarna och de sjuka. Det är viktigt att man i ett välfärdssamhälle har råd med den medicin man behöver, men inte nödvändigt att äta allt man inte behöver. Eller hur?



(SvD) DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Hemlige sa...

Var inte orolig när arbetslinjen väl implementerats fullt ut så blir det inga fria mediciner överhuvudtaget åt de som av olika skäl (pensionering, sjukdom, arbetslöshet) valt att inte arbeta.

Anonym sa...

Det du skriver stämmer inte alls. Det största problemet i svensk sjukvård idag är att folk inte tar de föreskrivna tabletterna och ådrar sig följdsjukdomar som kostar massor av skattekronor att behandla.
Det du också beskriver är sjukvårdens dåliga kompetens vad gäller farmaci. Det är en utbredd missuppfattning att läkare och sjuksköterskor kan något om medicin. Bägge grupperna har bara korta kurser i farmakologi, men apotekare har betydligt mer kunskap. Lösningen på polyfarmaceutiska problem är helt enkelt att man anställer en apotekare (inte en receptarie som inte har samma höga kompetens, märk väl)i vårdteamen vad gäller bla geriatrik, så olyckliga läkemedelskombinationer kan minimeras.
Dock är detta en diskussion farmaceuterna har haft internt i 20 år och som läkarna med sitt revirtänkande och sin jag-vet-precis-allt-bäst-för-jag-är-minsann-läkare-attityd vägrar att ta i. Istället för att inkludera den högsta kompetens som finns på området (5års universitetsutbildning) så skickar man sjuksköterskor på korta kurser så de skall lära sig basala kunskaper som inte bättrar situationen ett enda dugg.

Anonym sa...

9.27: På grund av samarbetet ”stänger man dörren” till Sverigedemokraternas inflytande.

– Det stänger dörren för det enda område där de vill ha ett inflytande, säger Reinfeldt.

ha ha ha där gav ni SD ett par hundratusen nya röster....

FD Moderat..

Anonym sa...

Illegala skall få rätt till arbete skolgång och sjukvård. Samtidigt skall fattiga Svenskar betala kalaset. Centern och Kd kommer rasa ur riksdagen. De Moderater som finns kvar i herr Renfälts "arbetarparti" bör ta sig en funderare.
/BO