söndag 20 mars 2011

En galen man med senapsgas...

Khadaffi och senapsgas. Kära nån det låter förfärligt. Han delar ut vapen till miljoner landsmän också. Man undrar om de vill ha vapen för att skydda sitt land mot andra eller om de vill skydda sig mot sin despot till diktator. Kan han hålla sitt folk i tukt och förmaning? Man vet faktiskt inte det.

Det känns helt obegripligt det här. På ett rent mänskligt plan alltså. Hur kan människoliv ha sån liten betydelse? Men vad finns det för alternativ egentligen. Annarkia ställer den frågan på sin blogg.

En annan sak som är slående är att det mest är män som beskriver kriget. Beror det på militärtjänsten eller på att killar av någon anledning är mer intresserade av och förstår bomber och krigsmaskiner? Jag vill absolut inte göra detta till en fråga mellan män och kvinnor, absolut inte. Det är bara en allmän undran. Men själv får jag nästan andnöd av detta. Kan bara inte förhålla mig till det. Naiv, blåögd, kanske det...

Att Khadaffi verkar mer än helgalen är uppenbart. Det måste bli stopp på tossigheterna. Den dag någon kommer på något annat sätt än att bomba länder sönder och samman för ändamålet så borde det bli fredspris, eller hur?

Någonstans är det ändå helt vansinnigt att det finns krig och bomber och skjutvapen. Att det ska behövas överhuvudtaget. Men vi är inte där ännu så att det går att ta bort dem helt. Var det inte Khadaffi själv som lovade att han inte skulle använda kemiska vapen. Hur mycket gick det att lita på honm?

Fram tills dess verkar enda möjligheten för att få lugn och ro i Libyen att få fatt på Khadaffi. Det är viktigt att många hjälps åt för att få snabbt få slut på hans envåldshärskeri skriver Hökmark och påpekar i sin blogg att de länder som tar avstånd från insatserna är sådana som själva tycker att det är helt OK och riktigt att motarbeta demokrati och mänskliga rättigheter genom tvång och diktaturfasoner. Mänskliga rättigheter och demokrati är viktigt och värt att ta en fight för, de tycker nog de flesta av oss som värnar om dessa värden.

De sista veckorna har något hänt med världen. Naturkatastrof i Japan, det kan man inte värna sig emot. Men diktatorer borde människan med gemenskap kunna ta itu med. Vi får hoppas att det går väl och att lidandet blir kort.

Soilander      Mattias L Wolfgang Hansson  Wiseman´s Wisdoms Fredrik i Sollentuna


SvD

Inga kommentarer: